Angajații Autorității pentru Securitate Alimentară și Economică din Portugalia au intrat în grevă parțială timp de 10 zile / Sindicaliștii se plâng de „sufocarea financiară” a instituției

Sursa foto: X Diário de Viseu Sursa foto: X Diário de Viseu

Angajații Autorității pentru Securitate Alimentară și Economică (ASAE) din Portugalia au declanșat o serie de greve parțiale. Protestele, care vor dura până la sfârșitul anului, sunt motivate de lipsa acută de personal și de ceea ce sindicatul descrie drept „sufocarea financiară” a instituției, scrie The Portugal News.

Potrivit Asociației Sindicatelor Angajaților ASAE (ASF-ASAE), grevele vor avea loc pe parcursul a zece zile: 19, 21, 26 și 28 noiembrie, respectiv 3, 5, 10, 12, 17 și 19 decembrie. „Cel puțin una dintre unitățile organizaționale ale ASAE va fi în grevă în aceste zile”, se arată în anunțul organizației sindicale.

Resurse insuficiente și probleme legate de buget

ASF-ASAE atrage atenția asupra reducerii drastice a personalului în ultimii ani. „Numărul de lucrători a scăzut de la 595 în 2006 la 470, dintre care doar 220 sunt inspectori”, se precizează în comunicatul sindicatului. Situația este agravată de un buget anual sub 20 de milioane de euro, din care 85% sunt alocați salariilor, lăsând resurse extrem de limitate pentru investiții.

„Mai rămâne puțin de investit în noi achiziții, cum ar fi instrumente tehnologice care fac posibilă identificarea infractorilor în comerțul online, laboratoare de reactivi care permit mai multă analiză alimentară și o luptă mai mare împotriva fraudei alimentare sau chiar mici reparații ale defecțiunilor în instalațiile degradate sau vehiculele imobilizate”, subliniază organizația sindicală.

Lipsa recunoașterii statutului de poliție

Un alt motiv pentru proteste este neatribuirea unui supliment echivalent cu „indemnizația de misiune”, situație descrisă de angajați drept „o lipsă totală de recunoaștere de către acest guvern a statutului de poliție al ASAE”.

Sindicatul evidențiază și lipsa unui calendar pentru revizuirea Statutului carierei de inspecție specială a ASAE, pe care o consideră neatractivă din cauza unei scări salariale subevaluate. Acest aspect ar putea duce la pierderi progresive de personal calificat, avertizează reprezentanții angajaților.

Noi atribuții, resurse insuficiente

De-a lungul anilor, atribuțiile ASAE au crescut semnificativ, dar fără o creștere corespunzătoare a resurselor, spun angajații „Din 2006 până în 2022, au fost publicate 223 de diplome care atribuie noi puteri ASAE”, explică sindicatul, subliniind că aceste insuficiențe creează „constrângeri foarte grave” în funcționarea instituției.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *