ANALIZĂ G4FOOD | Produsele tradiționale din carne de porc au surclasat produsele de nișă sau exclusiviste, de sărbători / Majoritatea au, însă, ingrediente „made in UE” / Sunt doar fabricate și afumate în România, după rețete românești (FOTO) 25 decembrie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
Pandoro, ruda mai puțin celebră a cunoscutului panettone italian. De ce producția artizanală are mai puțin succes, deși sunt produse doar la un pas distanță și cererea este la fel de mare 24 decembrie Mihaela Găneț 0 comentarii
Ajunul Crăciunului şi Crăciunul: Cât costă mesele festive în Bulgaria? 24 decembrie Redacția 0 comentarii
Cele mai importante măsuri în domeniul agriculturii și al mediului, din programul de guvernare al noii coaliții PSD-PNL-UDMR-minorități 23 decembrie Redacția 0 comentarii
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil în România, în creștere: 41.624 lei/ha în 2023, mai mult cu 4,8% faţă de 2022 23 decembrie Redacția 0 comentarii
Analiză | Piața globală de creștere a porcilor, în 2024, a fost de 3151,2 milioane de dolari / America de Nord a dominat piața, cu 40% din veniturile globale / Europa a deținut o cotă de peste 30% din veniturile globale, dar regiunea Asia-Pacific are cea mai rapidă creștere, având și cea mai mare populație 23 decembrie Aura Alexa Ioan 1 comentarii
Care sunt principalele diferențe dintre uleiul de floarea soarelui și uleiul de măsline? 22 decembrie Mihaela Găneț 0 comentarii
ANALIZĂ | Un Moş Crăciun din ciocolată ar putea deveni mai scump; boabele de cacao, creştere record a preţurilor 18 decembrie Redacția 0 comentarii
Eurostat: Productivitatea muncii în agricultură a crescut în UE cu 1,6% în 2024, dar România înregistrează cel mai mare declin 16 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
ANALIZĂ | Crăciunul 2024, mai auster ca niciodată: „Pe fondul scăderii puternice a puterii de cumpărare a românilor, producătorii şi comercianţii se întrec în oferte la suta de grame. Oamenii vor merge şi vor cumpăra cu felia, cu bucăţica, cu dumicatul din bunătăţile clasice de sărbători” 16 decembrie Redacția 0 comentarii
Românii aleg vinul în detrimentul berii / Ce spun cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică 16 decembrie Andreea Drăghici 0 comentarii
STUDIU: Aproape 60% dintre români consideră că sustenabilitatea este de interes atunci când vine vorba despre consum 16 decembrie Redacția 0 comentarii
Cottage Cheese, murăturile și pasta „miso”, în topul tendințelor alimentare ale generațiilor Alpha și Z în 2025 / „Aceste tendințe reflectă o schimbare către experiențe culinare mai personalizate, mai globale și mai orientate spre sănătate” 14 decembrie Andreea Drăghici 0 comentarii
RAPORT | Piața vinurilor spumante italiene a înregistrat un „boom”: Peste 1 miliard de sticle au fost produse și comercializate în 2024 / Peste 7% dintre acestea vor fi desfăcute între Crăciun și Revelion, atât în Italia, cât și la nivel global 13 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Prețul mediu al unui hectar de teren agricol necultivat în Italia este de 28.000 de euro, dar poate ajunge și 47.000 în zona de nord. Cele mai multe tranzacții le înregistrează terenurile cultivate cu vie și pomi fructiferi, care au prețuri și mai mari 11 decembrie Mihaela Găneț 0 comentarii
Ce schimbări aduce acordul comercial UE-Mercosur: În primul rând, se va introduce un „mecanism de reechilibrare”, care permite compensații dacă una dintre părți consideră că noile politici adoptate de cealaltă parte anulează beneficiile acordului 11 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Porcarii sârbi nu mai vând abatoarelor! Ce se va întâmpla cu cevapcici? / Americanii cresc exporturile în Mexic, China și Cuba / Măcelarii canadieni sărbătoresc acordul cu Indonezia – Dr. Abraham, Analiza Industriei Porcului, săptămâna 49 11 decembrie Tiberiu Abraham 0 comentarii
EXCLUSIV Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, articol de opinie privind Mercosur: O zi de bun augur pentru competitivitatea Europei 9 decembrie Redacția 0 comentarii
FAO: Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni 6 decembrie Redacția 0 comentarii
Cea mai mică producție de vin la nivel mondial din 1961 încoace. Prima cauză, problemele climatice dar și cererea tot mai scăzută 5 decembrie Mihaela Găneț 0 comentarii
OPINIE Cum ajungem ca în loc să facem unele reparații la casă îi dăm foc 4 decembrie Filip Constantin 0 comentarii
Ce este punctul de fum al uleiului și care este mai potrivit pentru prăjit, luând în calcul toate criteriile. Ce diferențe sunt între diferitele metode de gătire cu ulei 3 decembrie Mihaela Găneț 1 comentarii
Cum ajunge un pachet de cremvuști să coste mai puțin decât mâncarea pentru câini, întreabă o cititoare din Italia. Iată ce răspunde o publicație de specialitate 2 decembrie Redacția 0 comentarii
Zahărul este absent în piramida alimentară asiatică, o posibilă explicație pentru incidența scăzută a bolilor secolului. Iată care sunt diferențele față de dieta mediteraneană 2 decembrie Mihaela Găneț 1 comentarii
Analiză | Cum va influența COP29 industria alimentară / Creșterea investițiilor în alimente pe bază de plante și carne cultivată în laborator și reguli mai stricte privind raportarea emisiilor și impactul asupra mediului, între direcțiile trasate 1 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Consumatorii sunt supuși riscului de dezinformare ecologică / Etichetarea produselor alimentare preambalate: sunt obligatorii informațiile despre sănătate și siguranță și voluntare informațiile despre mediu – audit Curtea de Conturi Europeană 30 noiembrie Filip Constantin 0 comentarii
ANALIZĂ LA RAFT: Ce poți mânca într-o seară de vineri la un film? De la sticks-uri cu sare, la 1,49 lei, la alune de pădure coapte cu sare, la 14,29 29 noiembrie Andreea Drăghici 0 comentarii
POLITICO: Călin Georgescu, candidatul prezidențial care vrea să transforme agricultura în motorul renașterii României. Programul său electoral propune măsuri utopice pentru revitalizarea agriculturii tradiționale și organice 28 noiembrie Ingrid Georgescu 3 comentarii
Bloomberg: Prețul cafelei Arabica atinge cel mai înalt nivel din ultimii aproape 30 de ani. Ce înseamnă acest lucru pentru consumatori și cafenele 28 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Taxele impuse de Trump ar putea scumpi alimentele și băuturile în SUA – de la carne de vită și porc la avocado și căpșuni / „Restaurantele ar trebui să-și reconfigureze meniurile, reducând poate fructele și legumele sau porțiile acestora” 27 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
OPINIE. De ce gastro-naționalismul e o utopie și cum putem delimita informația de propagandă, într-un domeniu care evoluează continuu prin „contaminare” culturală și schimburi 26 noiembrie Mihaela Găneț 0 comentarii
Ce sunt „băuturile funcționale”, beneficii și tendințe pe piață/ Ingredientele lor cheie sunt vitamine sau superalimente precum curcuma, ghimbirul, semințele de chia și açai/ ANALIZĂ 26 noiembrie Redacția 0 comentarii
Canadienii, cu ochii pe China / Abator mobil pentru formare măcelari în Statele Unite / Gigantul brazilian JBS investește în Nigeria – Dr. Abraham, Analiza Industriei Porcului, săptămâna 47 26 noiembrie Tiberiu Abraham 0 comentarii
Curtea de Conturi Europeană: Etichetele produselor alimentare pot păcăli consumatorii 25 noiembrie Redacția 0 comentarii
Tot ce trebuie să știi despre produsele de post din comerț / Analiza la raft scoate la iveală ingrediente surprinzătoare / Sfat: Studiați etichetele cu atenție 22 noiembrie Andreea Drăghici 0 comentarii
Analiză: Transformare digitală în cadrul industriei agricole din Europei de Sud-Est/ România alocă doar 2,2 miliarde euro și un sprijin minor către ferme pentru digitalizare 21 noiembrie Redacția 0 comentarii
ANALIZĂ Ministerele Agriculturii din România și Bulgaria au cerut Comisiei Europene măsuri de protecție față de importurile de miere din Ucraina / Acestea au înlocuit în mare parte importurile de miere din China 20 noiembrie Filip Constantin 0 comentarii
Analiză Euronews: Cine ar avea de câștigat și cine nu din acordul Mercosur. Care sunt și celelalte mize, în afară de sectorul agricol 20 noiembrie Redacția 0 comentarii
Nestle speră să limiteze cheltuielile și să-și mărească din nou vânzările sub conducerea noului directorului general 20 noiembrie Redacția 0 comentarii
POLITICO: „Mijlocul ascuns” al lanțului alimentar ar putea fi cheia către un viitor sustenabil / Conceptul reprezintă toate activitățile dintre producătorii agricoli și consumatori, respectiv procesarea, logistica, depozitarea, ambalarea și manipularea produselor alimentare 19 noiembrie Redacția 0 comentarii
Fermierii din Franţa protestează din nou şi blochează circulaţia. Printre nemulţumiri, acordul de liber schimb Mercosur, dintre UE şi ţări din America Latină, care nemulţumeşte agricultorii din mai multe ţări europene 18 noiembrie Redacția 0 comentarii
ANALIZĂ Din culisele industriei alimentare: Solvenții de extracție, folosiți pentru decofeinizare, producerea grăsimilor și a uleiurilor, a produselor proteice degresate / Aceștia sunt de regulă eliminați după prelucrarea materiilor prime, dar pot să rămână sub formă de reziduuri în produsul alimentar / Care sunt limitele maxime admise 18 noiembrie Filip Constantin 0 comentarii
„Să apărăm produsul” | Cum reușesc francezii să își păstreze cultura culinară artizanală. În Franța, există un sistem solid de cooperative care protejează fermierii de prețurile impuse de marile lanțuri de distribuție 15 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Vânzările de produse alimentare în Italia înregistrează o scădere semnificativă în 2024, după explozia postpandemie. Sunt pe trend negativ și cumpărăturile domestice, și prezența în localuri 15 noiembrie Redacția 0 comentarii
POLITICO: În ciuda eforturilor Franței și a protestelor fermierilor, acordul UE-Mercosur este mai aproape ca niciodată de a fi finalizat/ Susținătorii europeni ai pactului, printre care se numără Germania, văd acest parteneriat ca fiind esențial pentru a contracara influența economică tot mai mare a Chinei / Italia rămâne rezervată 13 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Plantațiile superintensive din Portugalia dau peste cap prețul uleiului de măsline. În perioada următoare prețul va fi mai scăzut dar se așteaptă o creștere după ce oferta de moment se epuizează 12 noiembrie Mihaela Găneț 0 comentarii
Viitorul securității alimentare în Europa: Mai puțină carne în farfurii și o tranziție către o dietă predominant bazată pe plante, arată un raport citat de POLITICO 11 noiembrie Ingrid Georgescu 1 comentarii
Studiu FAO: Peste 8.000 de miliarde de dolari costă anual la nivel planetar obiceiurile alimentare nesănătoase. Cheltuielile cu sănătatea sunt mai mari decât cele legate de schimbările climatice 11 noiembrie Redacția 0 comentarii
Analiză a Comisiei Europene: Europa, tot mai dependentă de îngrășămintele rusești. Importurile din această țară au crescut în 2024 / Experți: „Accesibilitatea îngrășămintelor pentru fermieri rămâne o problemă din cauza prețurilor mai mici la cereale” 10 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Analiză: Christophe Hansen, luxemburghezul propus pentru funcția de comisar european pentru Agricultură, va trebui să echilibreze nevoile fermierilor cu presiunea tot mai mare pentru sustenabilitate și reziliență climatică / Apeluri pentru promovarea alimentației bazate pe plante 9 noiembrie Redacția 0 comentarii