ANALIZĂ Viața Satului/ Roșiile și zarzavaturile din producția internă se mențin în topul legumelor cu reziduuri de pesticide / Galați, județul unde au fost depistate toate probele de tomate neconforme, fiind utilizat un pesticid interzis în U.E. – Raport Autoritatea Națională Fitosanitară
Toate probele de roșii neconforme ( utilizarea unui pesticid interzis în UE ) au fost depistate în județul Galați. Fermierii au folosit în cultură clorpirifos, un insecticid interzis în Uniunea Europeană, este concluzia unei analize realizate de Viața Satului.
Autoritatea Națională Fitosanitară, subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a publicat pe site-ul propriu, sâmbătă, 15 februarie 2025, Raportul privind Programul național de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe, legume și cereale, din producția internă, pentru anul 2024.
Potrivit datelor ANF, pentru 2024, au fost planificate 2.245 probe, din care 1.480 probe pentru a fi analizate de către LCRPPPV București şi 765 probe pentru a fi analizate de către LRCRPPPV Mureş.
Au fost analizate mult mai multe probe decât cele planificate: 4.382 probe, dintre care 3.624 probe în cadrul programului de control oficial (în baza Regulamentului UE 396 / 2005 ) și 758 probe la solicitarea producătorilor/comercianților în vederea autocontrolului. Din cele 3.624 probe analizate în cadrul controlului oficial, 2.375 probe au fost analizate la LCRPPPV București și 1.249 probe la LRCRPPPV Mureș.
Cele 3.624 probe analizate în cadrul controlului oficial au fost reprezentate de:
– legume: 2.550 probe
– fructe: 988 probe
– cereale: 86 probe
Rezultatele controlului oficial:
din 2.550 probe de legume analizate, în 1.778 (69,7%) probe nu au fost depistate reziduuri de pesticide, 744 (29%) probe au avut reziduuri de pesticide cu valori sub limita maximă admisă (probe conforme) și 28 (1,09%) probe neconforme, cu valori ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă ( LMA ), reprezentate de: tomate – 7 probe, ceapă verde – 5 probe, spanac – 4 probe, salată – 2 probe, mărar- 2 probe, pătrunjel frunze – 2 probe, ardei – 1 probă, fasole păstăi – 1 probă, gogoșari – 1 probă, ţelină cu frunze – 1 probă, ţelină rădăcină – 1 probă și vinete – 1 probă).
din 988 probe de fructe analizate, în 484 (48,98%) probe nu au fost depistate reziduuri de pesticide, 499 (50,5%) probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mici decât LMA (probe conforme) şi 4 (0,40%) probe neconforme, cu valori ale reziduurilor de pesticide mai mari decât LMA, reprezentate de: căpşuni – 3 probe şi mere – 1 probă.
din 86 probe de cereale analizate, în 78 probe (90.70%) nu s-au depistat reziduuri de pesticide, 5 (5,81%) probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mici decât LMA (probe conforme) și 3 (3,49%) probe au fost neconforme, cu valori ale reziduurilor de pesticide mai mari decât LMA, reprezentate de: porumb – 2 şi grâu -1.
Concluzie
Din totalul de 3.624 probe analizate în cadrul controlului oficial efectuat în anul 2024:
– 3.589 probe au fost conforme (99.03%), incluzând atât probele libere de reziduuri de pesticide, cât și probele cu reziduuri de pesticide sub nivelul maxim admis;
– 35 probe au fost neconforme (0,97%), adică probe cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis sau cu reziduuri de pesticide interzise pentru cultura respectivă sau interzise pentru orice categorie de cultură.
Raportul ANF 2024 cuprinde rezultatele obținute în cele două laboratoare pentru controlul reziduurilor de pesticide din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare, respectiv Laboratorul pentru controlul reziduurilor de pesticide din plante și produse vegetale București și Laboratorul regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante și Produse Vegetale Mureș.
Raportul ANF 2024 relevă că roșiile și verdețurile rămân cele mai contaminate legume/fructe din România cu reziduuri de pesticide.
Laboratorul din București a analizat 480 de probe de roșii. Din acestea, 302 probe ( 63% ) au fost libere de reziduuri de pesticide, în timp ce 171 de probe ( 36% ) au fost depistate cu reziduuri de pesticide, 7 probe fiind neconforme, cu reziduuri ale insecticidului Clorpirifos, interzis în Uniunea Europeană.
(articolul continuă mai jos)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Rezultate laborator București sursa @Viata Satului
Toate cele șapte probe neconforme au fost depistate în județul Galați, unde se află unul din cele mai mari bazine legumicole din țară, și anume bazinul legumicol Matca.
În județele din Ardeal, situația este mai bună în ce privește cultura de tomate: din cele 218 tomate analizate de laboratorul din Târgu Mureș, 160 de probe ( 73,39% ) au fost libere de reziduuri de pesticide, în timp ce în 58 de probe ( 26, 61 % ) au fost detectate reziduuri de pesticide sub nivelul maxim admis. Nu a fost depistată nicio probă neconformă.
Alte culturi cu procent mare de probe cu reziduuri de pesticide, detectate de laboratorul de la București: țelina castraveții cornichon, salata, pătrunjel frunze, mărar.
Laboratorul de la Târgu Mureș a detectat reziduuri de pesticide cu precădere în mărar, usturoi verde, salată.