Dragi cititori,
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
este perioada vacanțelor, nu se întâmplă prea multe în industria noastră, dar avem totuși câteva vești bune:
- Clemens Food Group investește aproximativ 130 de milioane de dolari într-un proiect de renovare și extindere pentru a stimula producția de bacon și cârnați la principala sa fabrică de carne de porc din Hatfield, Pennsylvania. Renovarea fabricii existente de 5.500 de metri pătrați a început în februarie, iar faza de extindere va demara la sfârșitul acestui an. Finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru prima jumătate a anului 2027, fabrica urmând să ajungă la o suprafață de peste 9300 de metri pătrați.
- Procesatorul texan de familie Standard Meat Co. a anunțat miercuri că va marca cea de-a 90-a aniversare a companiei cu deschiderea celei de-a cincea fabrici în Fort Worth, Texas, o unitate de 15.000 de metri pătrați situată în apropierea iconicului Fort Worth Stockyards.
Calendarul evenimentelor:
- FHI Food & Hotel Indonesia este unul dintre cele mai importante târguri comerciale recunoscute la nivel internațional pentru industria gastronomică, hotelieră și alimentară din Asia de Sud-Est. FHI Food & Hotel Indonesia invită vizitatorii pe parcursul a 4 zile, de marți, 22.07.2025, până vineri, 25.07.2025, la Jakarta.
- „Thailand Retail, Food & Hospitality Services” (TRAFS) servește ca târg internațional și punct central de întâlnire pentru experții din industria alimentară și specialiștii din domeniul echipamentelor și aprovizionării gastronomice. TRAFS așteaptă vizitatori timp de 4 zile, de joi, 24.07.2025, până duminică, 27.07.2025, în Bangkok.
De la Ebro la Dunăre
Industria porcină traversează o perioadă dificilă. După ultimii doi ani, așteptările fermierilor erau mari, dar nivelurile actuale ale prețurilor și profiturile sunt departe de cele prevăzute. Deși afacerea este alcătuită din mai multe grupuri de actori, rareori avem ocazia să discutăm cu cumpărătorul final al mărfurilor. Ni se spune de mai multe ori că se cer cer prețuri mai mici de către consumatori și acest lucru nu este ceva ce nu înțelegem. În același timp, când mergem la cumpărături, prețul cărnii de porc la raft nu se schimbă prea mult, așa că ne întrebăm unde este scăderea pe care a trebuit să o acceptăm…

Unul dintre rezultatele presiunii pentru standarde mai ridicate de bunăstare și prețuri mai mici: potrivit unui sondaj realizat de Asociația Germană a Crescătorilor de Porci (ISN), peste 20% dintre crescătorii de scroafe din Germania intenționează să se retragă în următorii zece ani. Dintre crescătorii de porci pentru îngrășare, 16% spun că se vor retrage, în timp ce 19% sunt încă nesiguri.
Datorită experienței mele anterioare în industria cărnii, încerc să particip la principalele târguri europene din industria cărnii, în special la cele la care participă piețele est-europene. Putem face lucruri similare cu ceilalți și putem învăța din experiența și sfaturile lor, dar există și opțiunea de a încerca să adoptăm o cale diferită. Cea mai cunoscută modalitate de a face acest lucru în Europa este, probabil, integrarea „iberico” în Spania, urmată recent de marca Duroc. Poate că sunteți familiarizați și cu „pata nera di Sicilia” din Italia. În regiunea noastră, cea mai cunoscută este rasă „mangalița”, populară în Ungaria, România, Serbia și Croația.
Anul acesta, la Atena, am întâlnit un actor interesant de pe piața bulgară, care a riscat, de asemenea, să urmeze o cale diferită. Vihren Dimitrov a moștenit pasiunea pentru porci de la mama sa și a dezvoltat o afacere complet integrată, bazată pe o rasă proprie de porci, folosind o varietate locală de porci sălbatici. I-am vizitat operațiunile acum câteva zile și sunt cu adevărat impresionat de efortul și munca depusă. El a acceptat invitația mea la evenimentul anual al cooperativei noastre, pentru a împărtăși din experiența sa. Încă mai putem găsi noi căi în industria porcină, de la Ebro la Dunăre.
Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.
22 iulie 2025, Dr. Abraham
Săptămâna 29, în intervalul 14 – 20 iulie 2025
Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.