ANALIZĂ | Consumul de mâncăruri gata preparate în Spania a crescut cu 6,6 % în 2024/ Preparatele includ și formate noi potrivite pentru aparate precum airfryer și rețete mai sănătoase

consum, mancare foto: ricettasprint.it

Mâncărurile gata preparate continuă să câștige teren în coșul de cumpărături al spaniolilor, scrie EFEAgro. În total, gospodăriile din Spania au consumat 702.270.833 kilograme de astfel de produse în 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 6,6 % față de anul anterior, cu un consum mediu de 17 kilograme per persoană, potrivit Asociației Spaniole a Producătorilor de Mâncăruri Gata Preparate (Asefapre).

Această asociație, care reunește 20 de companii din industria preparatelor alimentare, a prezentat săptămâna trecută raportul său anual, analizând evoluția sectorului în 2024.

Pe lângă creșterea volumului consumat, datele arată și o creștere a valorii vânzărilor cu 5,9 % față de 2023, ajungând la peste 4.197 milioane de euro în anul precedent.

Un sector în continuă expansiune

„Sectorul devine din ce în ce mai important în coșul de cumpărături al spaniolilor și își menține o creștere constantă într-un context de consumatori tot mai exigenți și de piață foarte competitivă”, a declarat David Aldea, președintele Asefapre.

Mâncărurile gata preparate s-au adaptat la noile cerințe ale consumatorilor, incluzând formate noi potrivite pentru aparate precum airfryer și rețete mai sănătoase, a explicat acesta.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Cele mai consumate produse

În detaliu, 46 % din consumul total este reprezentat de produse refrigerate, 41 % de produse congelate, iar 13 % de preparate conservate la temperatură ambientală.

Dintre acestea, preparatele congelate au înregistrat cea mai mare creștere a vânzărilor în valoare (+6,5 %), urmate de preparatele la temperatura ambientală (+6,3 %) și de cele refrigerate (+5,5 %).

În ceea ce privește volumul vânzărilor, preparatele refrigerate sunt în frunte, cu o creștere de 7,8 % față de anul anterior. Cu toate acestea, și celelalte categorii – preparatele congelate și cele la temperatura ambientală – au avut creșteri.

Cele mai vândute produse

În categoria alimentelor congelate, cele mai solicitate produse sunt:

  • Cartofii94.569.714 kilograme (+3,9 %)
  • Pizza32.802.849 kilograme
  • Preparate pe bază de carne25.731.590 kilograme

În categoria alimentelor refrigerate, pizza este lider (100.046.935 kilograme, +5,2 %), urmată de:

  • Preparatele pe bază de paste (55.580.070 kilograme, +15,6 %)
  • Produsele de panificație (48.120.378 kilograme, +5 %)

În cazul preparatelor la temperatura ambientală, cele mai populare sunt:

  • Mâncărurile pe bază de leguminoase
  • Preparatele pe bază de carne, care au scăzut ușor (-0,6 %)
  • Rețetele cu paste și orez

Creșterea producției și exporturilor

Conform raportului, producția companiilor membre Asefapre a crescut cu 7,2 % față de 2023.

Și exporturile au continuat să crească, deși într-un ritm mai lent față de anii precedenți, cu o creștere de 1 %, menținând tendința ascendentă, a precizat Álvaro Aguilar, secretarul general al asociației.

„Exportul reprezintă un procent tot mai mare din producție și vânzări”, a declarat Aguilar. În prezent, 18,2 % din producția companiilor este destinată piețelor externe, principalele destinații fiind Portugalia, Franța și Regatul Unit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *