ANALIZĂ | Agricultura insatisfacției: România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană la venitul mediu per angajat în fermă, 14.366 de euro anual / Nivelul este, însă, de peste două ori mai mare decât acum zece ani

ferme, uniunea europeana, venituri fermieri, romania Foto: Dreamstime

România dispune de al șaptelea plafon financiar pentru agricultură ( alocat din bugetul european ), la nivelul Uniunii Europene. 

În același timp, ocupă locul șapte în ce privește valoarea producției agricole totale anuale. 

Să mai adaug: locul I la exportul de grâu comun, locul I la exportul de ovine vii. 

Cu toate acestea, iată că ocupăm ultimul loc în ce privește valoarea netă adăugată per unitatea de muncă din ferme, ceea ce înseamnă venitul mediu din fermă per lucrător. 

Venitul mediu per angajat din agricultura din România este cel mai mic din Uniunea Europeană: 14.366 de euro / an, înregistrat la nivelul anului 2022. De subliniat însă că indicatorul acesta economic se află la cel mai mare nivel din ultima decadă: în 2013, venitul mediu per angajat era de numai 6.613 euro/an, potrivit datelor statistice publicate de Comisia Europeană. de menționat însă că agricultura României este puternic polarizată și are cel mai mare număr de exploatații agricole la nivelul Uniunii Europene, peste 3.000.000. 

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


venit fermieri, romania, ferme, uniunea europeana
Evoluția FNVA per AWE în România în perioada 2013 – 2022, sursa Comisia Europeană

Valoarea netă adăugată per unitatea de muncă dintr-o fermă / Farm Net Value Added per AWE (FNVA/AWE) este un indicator economic utilizat în analiza performanței fermelor agricole din Uniunea Europeană. Acesta măsoară valoarea netă adăugată generată într-un an de o fermă per unitate de muncă echivalentă cu o persoană angajată cu normă întreagă (Annual Work Unit – AWE).

Componentele indicatorului sunt:

  • Farm Net Value Added (FNVA) – reprezintă valoarea adăugată a fermei după ce se scad toate costurile intermediare (inputurile agricole, cum ar fi îngrășămintele, semințele, energia, serviciile externe etc.), dar înainte de deducerea costurilor cu forța de muncă, impozitele pe producție și chiriile.
  • Annual Work Unit ( AWE ) – reprezintă echivalentul unui angajat care lucrează cu normă întreagă într-un an (aproximativ 1.800-2.000 de ore pe an).

Importanța indicatorului:

  • permite compararea productivității economice între ferme de dimensiuni diferite și cu structuri de producție diferite;
  • este utilizat în analiza rentabilității și eficienței muncii în agricultură;
  • poate fi utilizat pentru a evalua impactul politicilor agricole asupra fermierilor.

În ce privește categoriile de ferme, cel mai mic FNVA per AWE este înregistrat în fermele horticole: 5.243 euro/an.

Cel mai mare venit mediu per angajat este obținut în fermele vegetale de culturi de câmp ( cereale, plante oleaginoase ): 23.818 euro/an. În ordine descrescătoare urmează:

fermele avicole: 20.075 euro/an;

fermele viticole: 18.843 euro/an;

ferme zootehnice altele decât cele de animale pentru lapte: 13.197 euro/an;

ferme vegetale cu culturi permanente altele decât vița-de-vie ( de exemplu, plantații pomicole ): 12.111 euro/an;

ferme zootehnice de animale pentru lapte: 8.072 euro/an;

ferme mixte: 5.986 euro/an.

Pe ultimul loc, am precizat, sunt fermele horticole.

Venitul mediu per angajat diferă considerabil în funcție de tipul de proprietate: FNVA per AWE este de 8.507 euro/an în fermele de familie, în timp ce în companiile comerciale care raportează profit acest indicator economic ajunge la 22.159 euro/an.

Diferențe sunt și în ce privește vârsta managerului de companie agricolă.

În fermele deținute de manageri cu vârsta sub 40 de ani, FNVA per AWE este de 12.188 euro/an. Indicatorul crește la 15.546 euro/an, în cazul firmelor agricole conduse de manageri cu vârsta cuprinsă între 40 – 50 de ani. Scade la 14.679 euro/an, în cazul societăților agricole conduse de manageri cu vârsta între 51 – 60 de ani. Coboară la 14.534 euro/an în firmele agricole cu manageri de peste 60 de ani.

În funcție de regiuni, cel mai mic FNVA per AWE este în Nord-Vest: 9.430 euro/an. Nivelul crește la 9.734 euro/an, în Sud-Vest și la 14.116 euro/an, în Nord-Est

În Regiunea Centru, venitul mediu anual este de 11.919 euro/an.

Regiunea Sud-Est: 18.355 euro/an.

Regiunea Vest: 19.747 euro/an.

Regiunea Sud-Muntenia: 21.414 euro/an.

venit fermieri, romania, ferme, uniunea europeana
FNVA per AWE în Uniunea Europeană, la nivel de regiuni, sursa Comisia Europeană

Situația în Uniunea Europeană

La nivelul Uniunii Europene, cel mai mare venit per angajat este înregistrat în Danemarca: 152.822 euro/an.

Pe locul doi, Olanda: 89.131 euro/an.

Locul trei, Luxemburg: 83.212 euro/an. 

La nivelul U.E., venitul mediu pentru un muncitor agricol este de 35.767 de euro

Țări cu venituri medii mici: Cipru ( penultimul loc ) 14.796 euro/an; Grecia 17.609 euro/an; Slovenia 17.765 euro/an.

Directoratul General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, parte a Comisiei Europene, a publicat recent un rezumat al datelor din Farm Accountancy Data Network (FADN) / Rețeaua de date contabile agricole, aferent anului 2022. FADN colectează anual informații de la un eșantion de aproximativ 80.000 de ferme comerciale reprezentative din UE. Datele colectate sunt utilizate pentru a evalua performanțele și provocările cu care se confruntă agricultorii și agricultura UE și pentru a consilia factorii de decizie politică. 

Potrivit documentului Comisiei Europene, venitul agricol mediu per muncitor ( FNVA per AWE ) a crescut constant de-a lungul timpului, în Uniunea Europeană.

În 2022, venitul agricol mediu pe lucrător agricol în UE, astfel cum a fost raportat de FADN, a crescut cu 24 % față de 2021 și a ajuns la 35.767 de euro, în ciuda costurilor ridicate ale factorilor de producție. 

Slovenia a înregistrat cea mai semnificativă creștere față de 2021, (130%), urmată de Luxemburg, Estonia și Lituania (toate peste 50 %). Niciun stat membru nu a înregistrat o scădere. Cea mai mică rată de creștere a fost observată în Italia (3 %).

În 2013-2022, venitul agricol per lucrător a crescut cu 94%, depășind cu mult inflația în aceeași perioadă (19,4%). Tendința ascendentă a venitului agricol pe lucrător din 2013 până în 2022 poate fi atribuită, pe de o parte, creșterii valorii producției care a depășit creșterea costurilor de producție, ceea ce conduce la o creștere a venitului total pe exploatație și, pe de altă parte, și pe de altă parte scăderii treptate a numărului de lucrători agricoli. 

ferme, uniunea europeana, venituri fermieri
Evoluția FNVA per AWE în U.E., în perioada 2013 – 2022, sursa Comisia Europeană

Cele mai mari venituri agricole sunt înregistrate în regiunile nord-vestice ale Uniunii Europene. 

În 2022, primele 10% din exploatațiile cu cele mai mari venituri din U.E. atingeau aproape 75.000 de euro pe lucrător, în timp ce cele mai mici 10% se străduiau să atingă pragul de rentabilitate (cu 1.000 de euro pe lucrător, în medie). 

Regiunile din nord-vestul U.E. ( Danemarca, nordul Germaniei, Țările de Jos și nordul Franței) se mândresc cu cele mai mari venituri pe muncitor, în timp ce regiunile din estul UE  (România, Slovenia și Polonia de Est) au înregistrat cel mai scăzut nivel.

Veniturile au crescut în toate sectoarele agricole

Comparativ cu 2021, toate sectoarele agricole au înregistrat o creștere a venitului pe lucrător, cu rate de creștere cuprinse între 1% pentru culturile permanente, altele decât vița-de-vie, până la 47,6 % pentru exploatațiile specializate în produse lactate. Fermele specializate în creșterea porcinelor și a păsărilor de curte continuă să aibă cel mai mare venit pe lucrător (68.000 de euro, în medie), în timp ce fermele specializate în culturi permanente altele decât vița-de-vie au cel mai scăzut nivel ( 22.400 de euro ), la nivelul întregului bloc comunitar.

Fermele mai mari sunt mai profitabile

Indiferent de sector, dimensiunea economică a exploatației joacă un rol semnificativ în ceea ce privește venitul: costurile de producție mai ridicate pe hectar ale fermelor mai mari sunt compensate de o valoare mai mare a producției, rezultând o rentabilitate globală mai mare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *