Amendă de 45.500 lei și oprirea temporară a activității în cazul unei cafenele din București / ANPC: „Un consumator a ajuns la spital”

beton, zat de cafea, bio-carbune, studiu Sursa foto: Pixabay/jarmoluk

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor la Giovinezza Coffee Shop din Bulevardul Iuliu Maniu până la remedierea deficienţelor constatate în urma unui control efectuat marţi şi a amendat locaţia cu 45.500 de lei pentru neregulile constatate, transmite Agerpres.

„ANPC informează publicul despre un control operativ dispus de către preşedintele instituţiei, Cristian Popescu Piedone, efectuat la punctul de lucru al operatorului economic Bucharest Centro Storico SRL – Giovinezza Coffee Shop, situat în Bld. Iuliu Maniu nr. 7, Parcela nr. 243, în urma căruia au fost constatate mai multe nereguli care pun în pericol siguranţa consumatorilor. De altfel un consumator a ajuns la spital acuzând stări de greaţă şi rău ca urmare a consumării unor preparate la acest local”, se arată într-un comunicat al ANPC, transmis marţi AGERPRES.

În cadrul controlului s-a constatat că operatorul economic nu deţine autorizaţiile necesare eliberate de către autorităţile competente: Primărie, Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV), Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), deşi acesta a declarat că în locaţie se comercializează cafea, produse de patiserie şi sandvişuri preparate în locaţie.

Comisarii ANPC au mai constatat la locul menţionat condiţii igienico-sanitare deficitare, respectiv spaţiul de preparare şi servire nu era  igienizat corespunzător, vitrina de expunere a produselor, spaţiul de depozitare a ambalajelor, aparatul de cafea, râşniţa de cafea, tăvile, grill-ul, cuptorul şi feliatorul de mezeluri nu erau igienizate corespunzător, având depuneri de impurităţi.

De asemenea, echipamentele frigorifice erau neigienizate, cu depuneri de gheaţă şi chedere deteriorate, iar ustensilele folosite erau neprofesionale (cuţite şi burete de sârmă). Nici recipientele de depozitare nu erau igienizate corespunzător, având miros de alterare, în timp ce ventilatoarele echipamentelor frigorifice erau pline de praf.

În ceea ce priveşte deficienţele găsite produselor alimentare, ANPC menţionează că unele produse (sirop caramel, roşii uscate, lapte, cremă de trufe) nu aveau menţionată pe ambalaj data deschiderii, deşi producătorul recomanda un termen suplimentar de valabilitate după deschiderea ambalajului; produse alimentare (Prosciutto Cotta, produse de patiserie congelate, mezeluri) fără elemente de identificare şi caracterizare; caşcavalul păstrat în echipamentele frigorifice prezenta urme de alterare (mucegai); gheaţa, achiziţionată de la Metro, era depozitată în congelator fără elemente de identificare şi caracterizare.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Nu în ultimul rând, meniul nu conţinea informaţii despre alergeni, aditivi, declaraţii nutriţionale şi nu menţiona dacă produsele provin din ingrediente congelate. De asemenea, operatorul economic nu a achiziţionat registrul unic de control în termenul prevăzut de lege (30 de zile de la înregistrare).

În urma neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu 4 amenzi în valoare totală de 45.500 lei, din care  2.750 lei pentru neregulile găsite produselor alimentare.

De asemenea, s-a dispus măsura de oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor constatate, conform procesului verbal de constatare a contravenţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *