Alunele din Piemont, Italia, afectate de schimbările climatice, de animale sălbatice, de boli și dăunători/Fermierii cer instituirea stării de urgență

alune, Italia, schimbari climatice foto: agricultura.it

Cultura de alun din Piemonte, cu fructe cunoscute pentru forma rotundă și gustul delicat, trece printr-o criză majoră, din cauza schimbărilor climatice. După doi ani de secetă, în ultimele luni au avut loc fenomene meteo extreme, cu ploi abundente. De asemenea, fauna sălbatică și insectele dăunătoare au contribuit la această criză, informează site-ul agricultura.it. 

Președinta sindicatului agricol Coldiretti Piemonte, Cristina Brizzolari, și delegatul confederal, Bruno Rivarossa, vorbesc despre o „criză fără precedent” și au solicitat autorităților regiunii Piemonte să declare starea de urgență pentru a implementa toate măsurile necesare în sprijinul sectorului.

În provincia Asti, producția ar putea scădea cu până la 90%. În provincia Alessandria, randamentul pe hectar este de aproximativ 5oo kg, față de media de 1500 kg, din anii anteriori, ceea ce indică o reducere de 50% a recoltei. Estimări negative vin și din provincia Cuneo, unde „se observă o scădere generalizată”.

Astfel, Piemonte riscă să-și înjumătățească producția de alune și să se confrunte cu consecințe structurale grave pe viitor. „Randamentele nu au fost la înălțimea așteptărilor, compromițând sustenabilitatea economică a întreprinderilor, punând în pericol întregul sector”, a subliniat președintele Confagricoltura Piemonte, Enrico Allasia. Există temerea că „multe companii de dulciuri se vor orienta către producători din alte regiuni sau chiar din alte țări pentru a satisface cerințele pieței”.

Căutarea de alternative în străinătate ar putea avea efecte negative asupra lanțului local de producție: „Producătorii riscă să piardă nu doar cota de piață, ci și eforturile de a menține standarde înalte de calitate și sustenabilitate”. Organizațiile agricole subliniază riscurile potențiale ale acestor alegeri: „În străinătate, se pot găsi prețuri mai mici și o disponibilitate mai mare de alune, dar companiile ar putea să se confrunte și cu probleme legate de condițiile de muncă exploatatoare și de standardele de producție mai puțin riguroase”.

Allasia mai avertizează că „prețul de piață, variabil între 320 și 420 de euro/100 kg, stabilit recent la Târgul de la Castagnole delle Lanze, nu este suficient pentru a acoperi cheltuielile de producție și riscurile asumate”. În aceste condiții, mai ales în provincia Cuneo, unii cultivatori se gândesc serios să renunțe la cultura alunelor și să convertească terenurile în vii, o cultură considerată mai profitabilă în actualul context climatic.

Ce este de făcut, așadar?

Printre măsurile necesare se numără, poate chiar în primul rând, intensificarea cercetării științifice orientate către analiza și înțelegerea cauzelor și factorilor care au dus la aceste rezultate extreme. Cercetarea ar trebui să ofere soluții pentru a determina dacă Piemonte rămâne un teritoriu potrivit pentru cultura alunelor. În ultimii zece ani, acest sector a cunoscut o creștere semnificativă din punct de vedere economic și al producției, suprafața cultivată crescând de la 15.000 la aproape 28.000 de hectare.

Însă, în ultimii trei ani, efectele negative ale schimbărilor climatice au devenit evidente. Seceta extremă, temperaturile ridicate neobișnuite în perioada de iarnă, împreună cu precipitațiile abundente din primăvară, au contribuit la amplificarea stresului plantelor, accentuând fenomenul de cădere fiziologică și apariția unor fitopatii, cum ar fi citospora, care de obicei afectează alunii mai vechi, dar recent a provocat daune semnificative și plantelor mai tinere, afectând procesul de polenizare și creștere, deteriorând grav producțiile.

Organizațiile agricole subliniază și necesitatea de a activa măsuri strategice pentru utilizarea fondurilor din Planul Strategic al PAC (Politica Agricolă Comună) și un sprijin instituțional mai mare pentru a compensa pierderile de venit ale cultivatorilor de alune și pentru a încuraja investițiile în tehnici de irigare mai durabile și inovatoare. „Doar așa va fi posibil să schimbăm direcția”, susțin asociațiile agricole.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *