Alimentele ultraprocesate îți pot scurta viața, afirmă un recent studiu realizat de americani

nutritie,alimente ultraprocesate, risc deces, studiu american Sursa foto: Pexels

Consumul ridicat de alimente ultraprocesate poate scurta speranța de viață cu mai mult de 10%, conform unui nou studiu, prezentat recent și citat de CNN.  Analiza a fost realizată prin urmărirea a peste 500.000 de persoane timp de aproape trei decenii.

Creșterea riscului de deces

Riscul a crescut la 15% pentru bărbați și 14% pentru femei după ajustarea datelor, a spus autorul principal al studiului, Erikka Loftfield, cercetător la Institutul Național al Cancerului din Bethesda, Maryland, SUA.

Consumul de alimente ultraprocesate

Întrebați despre consumul a 124 de alimente, 90% dintre cei chestionați au indicat că băuturile ultraprocesate pe primul loc. “Băuturile dietetice au fost principalul alimente ultraprocesat consumat. Al doilea au fost băuturile răcoritoare cu zahăr”, a spus Loftfield. “Băuturile sunt o componentă foarte importantă a dietei și pe primele locuriîn lista alimentelor ultraprocesate.”

Cerealele rafinate și produsele de patiserie

Cerealele rafinate, cum ar fi pâinea și produsele de patiserie ultraprocesate, au ocupat următorul loc în obiceiurile de consum, potrivit studiului. “Acesta este încă un studiu pe un număr important de subiecți și cu o durată lungă de supraveghere, care confirmă asocierea între consumul de alimente ultraprocesate și mortalitatea generală, cu o mențiune specială pentru cea din cauza bolilor cardiovasculare și diabetului de tip 2”, a spus Carlos Monteiro, profesor emerit de nutriție și sănătate publică la Universitatea din São Paulo, Brazilia, într-un mail trimis realizatorilor studiului.

Părerea sa este importantă pentru ca Monteiro a inventat termenul “alimente ultraprocesate” și a creat sistemul de clasificare a alimentelor NOVA, care analizează nu doar nutrienții, ci și modul în care sunt produse alimentele. Deși Monteiro nu a fost implicat în studiu, mai mulți membri ai sistemului de clasificare NOVA au fost coautori. Sistemul de clasificare NOVA sortează alimentele de la neprocesate sau minim procesate — alimente întregi, cum ar fi fructele și legumele — la alimente ultraprocesate, cum ar fi mezelurile și cârnații.

Alimentele ultraprocesate conțin ingrediente „niciodată sau rareori folosite în bucătării, sau clase de aditivi a căror funcție este de a face produsul final mai apetisant sau mai atrăgător,” conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

Lista de aditivi include conservanți pentru a rezista mucegaiului și bacteriilor, emulgenți pentru a împiedica separarea ingredientelor incompatibile, coloranți și vopsele artificiale, agenți antispumare, de umplere, înălbire, gelificare și glazurare și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face alimentele apetisante.

Riscuri pentru sănătate asociate cu carnea procesată și băuturile răcoritoare

Studiul preliminar, prezentat duminică la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție din Chicago, a analizat datele alimentare colectate din 1995 și până astăzi de la aproape 541.000 de americani cu vârste între 50 și 71 de ani, care participau la Studiul Dietei și Sănătății al Institutelor Naționale de Sănătate din SUA.

Cercetătorii au legat datele alimentare de ratele de deces pe parcursul a 20 până la 30 de ani. Cei care declarau un procent mai mic de 10% de consum de alimente ultraprocesate în alimentația curentă aveau și cele mai mici rate de mortalitate. Persoanele care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate au fost și cele mai predispuse să moară din cauza bolilor de inimă sau a diabetului, conform studiului.

Băuturile dietetice sunt considerate alimente ultraprocesate deoarece conțin îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul, acesulfamul de potasiu și stevia, precum și aditivi suplimentari care nu se găsesc în alimentele integrale. Băuturile dietetice au fost asociate cu un risc crescut de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare, precum și cu apariția demenței, diabetului de tip 2, obezității, accidentelor vasculare cerebrale și a sindromului metabolic, care poate duce la boli de inimă și diabet.

Ghidurile dietetice pentru americani recomandă deja limitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr, care au fost legate de decesul prematur și de dezvoltarea bolilor cronice. Un studiu din martie 2019 a constatat că femeile care au băut mai mult de două porții pe zi de băuturi îndulcite cu zahăr – definite ca un pahar standard, o sticlă sau o cutie – au avut un risc crescut cu 63% de deces prematur comparativ cu femeile care le-au băut mai rar de o dată pe lună. Bărbații care au făcut același lucru au avut un risc crescut cu 29%.

Carnea procesată, cum ar fi bacon-ul, crenvurștii, cârnații, șunca sau carnea de vită sărată, mezelurile, nu este recomandată. Studiile au legat consumul de carne roșie și procesată de cancerele intestinale și de stomac, bolile de inimă, diabet și deces prematur din cauze variate.

„Dovezile din acest nou studiu așează carnea procesată printre cele mai nesănătoase alimente, dar oamenii nu tind să vadă șunca sau nuggets-urile de pui ca fiind alimente ultraprocesate”, a declarat Rosie Green, profesor de mediu, alimentație și sănătate la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, într-o declarație. Ea nu a fost implicată în studiu.

Studiul a constatat că persoanele care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate erau mai tinere și mai grase și aveau o calitate generală mai scăzută a dietei decât cei care au consumat mai puține alimente ultraprocesate. Cu toate acestea, riscul crescut pentru sănătate nu a putut fi explicat prin aceste diferențe, deoarece chiar și persoanele cu greutate normală și diete mai bune au fost, de asemenea, la un anumit risc de deces prematur din cauza alimentelor ultraprocesate, a constatat studiul.

Limitări ale studiului

O limitare cheie a studiului a fost că datele dietetice au fost colectate o singură dată, acum aproximativ 30 de ani, a spus Green: „Este dificil de spus cum ar putea să se fi schimbat obiceiurile alimentare între atunci și acum.”

Cu toate acestea, producția de alimente ultraprocesate a explodat de la mijlocul anilor ’90, iar estimările arată că aproape 60% din caloriile zilnice ale americanilor provin din alimente ultraprocesate. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că până la 70% din alimentele din orice magazin alimentar pot fi ultraprocesate.

„Dacă este ceva ce nu e în regulă este că, probabil, subestimăm consumul de alimente ultraprocesate în studiul nostru, deoarece suntem foarte conservatori,” a spus Loftfield. „Consumul probabil a crescut doar de-a lungul anilor.”

De fapt, un studiu publicat în mai, care a găsit rezultate similare – un risc mai mare de deces prematur și deces din cauza bolilor cardiovasculare la peste 100.000 de profesioniști din domeniul sănătății care au consumat alimente ultraprocesate – a accesat consumul de alimente ultraprocesate la fiecare patru ani și a constatat că acest consum s-a dublat între mijlocul anilor 80 și 2018.

Sugestii pentru o dietă mai sănătoasă

Alegerea alimentelor mai puțin procesate este o modalitate de a limita consumul de alimente ultraprocesate, a spus Loftfield. “Ar trebui să ne concentrăm pe diete bogate în alimente întregi”, a spus ea. “Și dacă mâncarea este ultraprocesată, atunci uită-te la nivelurile de sodiu și zaharuri adăugate și încearcă să iei cea mai bună decizie posibilă folosind eticheta de informații nutriționale.”

La concluzii similare au ajuns și studii realizate în țări europene, citește aici.

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *