Alimentele ultraprocesate au nevoie de avertismente de tipul celor pentru tutun, susțin oamenii de știință

dulciuri fast food junk food ciocolata alimente nesanatoase sursa foto: Unsplash/ Denny Müller

Alimentele ultraprocesate (UPF) înlocuiesc dietele sănătoase “peste tot în lume”, în ciuda dovezilor tot mai numeroase privind riscurile pe care le prezintă și ar trebui să fie vândute cu avertismente de tip tutun, potrivit nutriționistului care a inventat termenul, transmite The Guardian.

Profesorul Carlos Monteiro de la Universitatea din São Paulo va sublinia pericolul tot mai mare pe care UPF-urile îl reprezintă pentru copii și adulți la Congresul internațional privind obezitatea din această săptămână.

“UPF-urile își sporesc ponderea și dominația în dietele globale, în ciuda riscului pe care îl reprezintă pentru sănătate în ceea ce privește creșterea riscului de boli cronice multiple”, a declarat Monteiro pentru The Guardian înainte de conferința din São Paulo.

“UPF-urile înlocuiesc alimentele mai sănătoase și mai puțin procesate din întreaga lume și cauzează, de asemenea, o deteriorare a calității dietei din cauza mai multor atribute dăunătoare ale acestora. Împreună, aceste alimente sunt cauza pandemiei de obezitate și a altor boli cronice legate de alimentație, cum ar fi diabetul.”

Avertismentul dur vine pe fondul creșterii rapide a consumului global de UPF-uri, cum ar fi cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncărurile gata preparate și fast-food-urile.

În Regatul Unit și în SUA, mai mult de jumătate din dieta medie constă în prezent în alimente ultraprocesate. Pentru unele persoane, în special pentru cele mai tinere, mai sărace sau care provin din zone defavorizate, o dietă care cuprinde până la 80% UPF este tipică.

În februarie, cea mai mare analiză de acest tip din lume a constatat că UPF sunt direct legați de 32 de efecte nocive pentru sănătate, inclusiv un risc mai mare de boli de inimă, cancer, diabet de tip 2, sănătate mintală nefavorabilă și moarte timpurie.

Monteiro și colegii săi au folosit pentru prima dată expresia UPF în urmă cu 15 ani, când au conceput sistemul de clasificare a alimentelor “Nova”. Acesta evaluează nu numai conținutul nutrițional, ci și procesele prin care trec alimentele înainte de a fi consumate.

Sistemul plasează alimentele și băuturile în patru grupe: alimente minim prelucrate, ingrediente culinare prelucrate, alimente prelucrate și alimente ultraprocesate.

sursa foto: Unsplash/ Denny Müller

Comentarii

  1. Nimic nu se va intampla. Cainii latra caravana trece. Mafia din industra alimentara este prea puternica ca sa fie deranjata.Cui ii pasa de problemele medicale si obezitate? Bani cat mai multi pentru mafie, in rest, p… si caciula. Cei in power care ar trebui sa controleze sunt cumparati si au devenit bogati si ei.

    • Plus ca așa are si industria farma de câștigat, si cea medicală, alte mafii bine infipte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *