Alimente și plante care te ajută să scapi de tânțari

repelente tantari, alimente, plante, antitantari Sursa foto: Pexels

Deși pentru majoritatea oamenilor sosirea verii este o bucurie, există o insectă hotărâtă să ne ruineze majoritatea nopților. Țânțarul este, cu siguranță, marele minus al valurilor de căldură, capabil chiar să nu lase pe nimeni să doarmă din cauza bâzâitului și a mușcăturilor sale.

Această micuță zburătoare, atât de urâtă de oameni, apare odată cu creșterea temperaturilor datorită ciclului său reproductiv. În practică se constată că există persoane predispuse să primească mai multe mușcături decât altele, ajungând să folosească tot felul de produse pentru a alunga țânțarii.

Ce nu știe multă lume este că anumite alimente, ingerate sau folosite pe piele sau în mediul ambient pot ține la distanță țânțarii. La fel și unele plante.

Alimente împotriva țânțarilor

Există diverse invenții care, de-a lungul anilor, par a fi utile, cum ar fi produsele chimice sau lumânările, spray-urile sau cremele. Ele rămân o opțiune bună, dar pot fi completate cu unele alimente pe care această insectă nu le suportă, susține La Razon.

Usturoiul și ceapa. Aceste două alimente emit un miros, neplăcut nu doar pentru om, cât și pentru țânțari, determinându-i să nu se apropie. Persoanele care consumă aceste alimente vor avea o viață socială mai redusă, dar nici nu vor fi ciupite de țânțari.

Oțetul de mere, foarte la modă în ultima vreme, este, de asemenea, un mare repelent pentru țânțari. Datorită mirosului său puternic, provoacă o senzație oribilă pentru acest animal, îndepărtându-l complet. Pune puțin oțet într-o farfuriuță pe masă și/sau consumă- în salate.

Un alt aliment cheie în această luptă este uleiul de rozmarin care, la fel ca în cazul oțetului menționat anterior, are un miros intens esențial. Pune puțin ulei la încheietura mâinii, gleznă, ceafă, urechi, locuri unde pielea e mai subțire și țânțarii se înfruptă. Dacă ai rozmarin proaspăt, poți încerca să dai foc unei crenguțe, pe principiul bețișoarelor parfumate. Miroase frumos, iar țânțarii fug.

Nici mirosul de lavandă nu le place. Așa că niște ghivece cu lavandă la geamuri și pe terasă îi vor alunga. În egală măsură poți bea un ceai din această plantă.

Schimbând registrul, roșia, datorită prezenței vitaminei B1, este un alt aliment necesar dacă dorim să alungăm țânțarii. Seara când stăm pe terasă, putem începe cina cu o salată generoasă în roșii.

În final, merită menționată și menta indispensabilă sub formă de infuzie dacă dorim să alungăm complet țânțarii, datorită mirosului pe care aceasta îl transferă corpului nostru după consum.

Lămâia este alt miros urât de țânțari. Stoarce zeama unei lămâi într-un pulverizator, adaugă apă și stropește-te pe zonele corpului care nu sunt acoperite de haine (nu în ochi, pe mucoase sau răni deschise). Putem stropi și rama ferestrelor.

Din citronella se prepară cunoscutele lumânări, spirale, uleiuri etc. ce pot fi achiziționate cam pretutindeni pe durata verii.

Ultima, dar nu cea de pe urmă, este cafeaua măcinată sau zațul uscat. O lingură pusă pe o farfurioară se aprinde, iar aroma de cafea arsă va crea un perimetru liber de țânțari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *