Muncitorii din agricultură/fermierii, indiferent dacă sunt bărbați sau femei, lucrează, adesea, mult timp și au nevoie, potrivit farmerhealth.org.au, de o cutie pentru prânz plină cu alimente sănătoase, pentru a-și menține energia unei zile lungi de lucru și a fi pregătiți pentru sarcinile agricole. Mai mult, în anumite perioade ale anului, în funcție de tipul de munci agricole, prânzul poate fi, adesea, consumat „în mișcare”.
Găsirea unui prânz echilibrat, din punct de vedere nutrițional, și a unor alimente care sunt ușor de consumat, atractive și care se păstrează bine într-o cutie de prânz poate fi o provocare. Cunoașterea Ghidului Australian pentru Alimentație Sănătoasă și a porțiilor recomandate pe zi poate ajuta la integrarea celor cinci grupe de alimente esențiale în cutia de prânz.
Ce alimente trebuie să conțină cutia de prânz a fermierului
Majoritatea alimentelor dintr-o ladă de prânz ar trebui să provină din:
- legume și leguminoase/boabe
- alimente din cereale (cele mai multe tipuri de cereale integrale sau cu conținut ridicat de fibre)
Urmate de:
- carne slabă și păsări de curte, pește, ouă, tofu, nuci și semințe, leguminoase/boabe
- lapte, iaurt, brânză și/sau alternativele acestora (în majoritate, cu conținut redus de grăsimi)
- fructe
Cu un mic adaos de:
- grăsimi sănătoase
O cutie de prânz pentru fermieri, care oferă o gamă largă de alimente din diferite grupe alimentare, este un ingredient cheie pentru o zi de muncă de succes.
Ce beneficii aduce o cutie de prânz sănătoasă
- promovează sănătatea și bunăstarea
- reduce riscul de afecțiuni legate de dietă, cum ar fi colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială și obezitatea;
- reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancer.
Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă, pentru cutia de prânz a fermierilor
- alege grăsimi sănătoase în loc de grăsimi saturate și trans
- limitează sarea și zahărul adăugat
- limitează alimentele și băuturile cu un conținut mare de kilojouli/calorii
- mănâncă bine – ia un mic dejun sănătos, nu sări peste mese și gustă din alimente sănătoase
- treci la carbohidrați cu indice glicemic scăzut (ovăz, orz sau cereale pe bază de tărâțe, pâini integrale, o varietate de fructe și legume, o varietate de alimente care conțin carbohidrați) deoarece aceștia oferă o sursă de energie mai constantă
- pregătește și depozitează alimentele în siguranță
- bea multă apă
Hidratarea este importantă, iar apa este un nutrient esențial
Fermierii ar trebui întotdeauna să aibă o sticlă de apă în cutia de prânz și să bea multă apă pe parcursul zilei. Ar putea fi o idee să aibă mai multe sticle de apă într-un loc convenabil (de exemplu, într-un frigider sau ladă frigorifică) – astfel să le poată lua pe parcursul zilei, după nevoie.
Există multe beneficii în a bea apă și a te hidrata corect:
- crește energia și reduce oboseala
- promovează pierderea în greutate
- elimină toxinele
- îmbunătățește aspectul pielii
- menține regularitatea
- întărește sistemul imunitar
- remediu natural pentru dureri de cap
- previne crampele și entorsele
