Pofta de dulce poate să apară când avem diferite carențe în organism. De exemplu, dacă avem poftă de ciocolată, s-ar putea să ne lipsească magneziu. Acesta este un mineral care contribuie la reglarea glicemiei. Și lipsa de crom poate da poftă de dulce.
Însă anumite alimente sau băuturi pot să ne domolească această poftă de dulce și să reducă riscul de a lua în greutate.
În general, alimentele care conțin cereale integrale, fibre și proteine pot da senzația de sațietate pentru mai mult timp. Asta, de asemenea va reduce nevoia de a mânca și, deci, scade riscul de a crește în greutate.
Alimente care te ajută în cazul poftei de dulce
Iată o listă de alimente care te pot ajuta împotriva poftei de zahăr. O gamă largă de alimente și băuturi ar putea fi de ajutor, scrie Health Line.
-
Fructe
Majoritatea celor care simt pofta de dulce, ajung în general la alimente bogate în zahăr, precum ciocolata.
Atunci când majoritatea oamenilor simt pofta de zahăr, ajung la alimente cu conținut caloric ridicat de zahăr, cum ar fi ciocolata. Dar ciocolata poate fi înlocuită cu succes cu un fruct, care va avea același efect, de a crește nivelul de energie în organism. Singura diferență este că nu se va întâmpla în câteva minute, așa cum o face ciocolata, ci în 15 minute, deoarece zaharurile din fructe se absorb mai lent, ceea ce le face mai sănătoase.
Cu toate acestea, înlocuirea alimentelor nesănătoase cu fructe atunci când aveți poftă de zahăr vă poate oferi lovitura dulce de care aveți nevoie și vă poate opri pofta de zahăr. În plus, conțin și fibre, care ajută la digestie.
-
Fructe de pădure
Au un gust dulce, dar conținutul lor ridicat de fibre înseamnă că sunt mai sărace în zahăr și ar putea da senzația de sațietate pentru mai mult timp. Acest lucru ar putea face ca fructele de pădure să fie o alegere excelentă dacă poftele tale de zahăr sunt legate de obișnuință, mai degrabă decât de foame. De exemplu, sunt o alegere excelentă să le consumi în timp ce te uiți la televizor, dacă simți că ai poftă să „ronțăi” ceva dulce.
-
Ciocolata neagră
Ciocolata este unul dintre alimentele cel mai des raportate pe care oamenii le consumă atunci când au poftă de dulciuri.
Dacă aveți poftă de ciocolată, puteți face o alegere mai sănătoasă alegând ciocolata neagră. Conține compuși vegetali sănătoși cunoscuți sub numele de polifenoli. Efectele lor antioxidante și antiinflamatorii pot ajuta la îmbunătățirea diferiților markeri ai sănătății cognitive și cardiace. Mai mult, ciocolata neagră are de aproape cinci ori mai mulți polifenoli decât ciocolata cu lapte și ciocolata albă, dar conține semnificativ mai puțin zahăr.
-
Batoanele de cereale și fructe
Nu toate batoanele de gustări sunt sănătoase, iar unele sunt foarte bogate în grăsimi și zahăr. Cu toate acestea, dacă simți pofta de un răsfăț dulce, sunt disponibile unele opțiuni cu conținut scăzut de zahăr. Cea mia bună alegere este un snack bar făcut cu alimente integrale, ovăz integral și fructe proaspete sau uscate, mai degrabă decât cu zahăr de masă.
-
Semințe de chia
Semințele de chia sunt o sursă bună de nutrienți importanți, inclusiv acizi grași omega-3, fibre solubile și compuși vegetali. Fibrele solubile absorb ușor apa și se umflă, formând o substanță gelatinoasă în intestin, ceea ce poate contribui la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp și la prevenirea poftei de zahăr. Semințele de chia sunt, de asemenea, versatile, așa că, excelente pentru un desert care îți va satisface pofta de dulce.
-
Linte
Lintea este o sursă vegetală excelentă de fibre și proteine. De fapt, 1 cană (198 de grame (g)) de linte fiartă oferă 18 g de proteine și 15,5 g de fibre. Acești nutrienți pot crește senzația de sațietate, ceea ce ar putea ajuta la reducerea poftelor de zahăr determinate de foame pe parcursul zilei. Cercetările sugerează, de asemenea, că lintea ar putea ajuta la gestionarea mai bună a greutății, a nivelului de zahăr din sânge și sănătatea intestinală.
-
Iaurt
Iaurtul este o gustare bogată în proteine și bogată în calciu, care ar putea ajuta la reducerea apetitului și a nivelului de zahăr din sânge. O analiză din 2015 sugerează că iaurtul poate ajuta la reglarea poftei de mâncare pe parcursul zilei. Atenție însă, evitați iaurturile care conțin zahăr adăugat.
-
Curmale
Deși conțin aproape 70% zahăr, sunt foarte hrănitoare și pot ajuta la reducerea poftei de zahăr. Un studiu din 2020 la persoanele cu diabet a constatat că consumul a trei curmale zilnic, timp de 16 săptămâni, nu a avut niciun efect asupra nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, a ajutat la scăderea nivelului de colesterol LDL (rău) și total, îmbunătățind în același timp semnificativ calitatea vieții.
Încercați să asociați curmalele cu nuci sau migdalele, pentru un tratament dulce și crocant. Nu uitați, însă, că sunt foarte dulci, așa că limitați-vă la câteva curmale pe zi.
-
Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt nutritivi, dulci și sățioși. Conțin în mare parte carbohidrați, fibre și o serie de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, vitamina C și potasiu. Este posibil să aveți pofte de zahăr pentru că nu mâncați suficient pe parcursul zilei. Așa cum sugerează și numele lor, cartofii dulci pot oferi și gustul dulce pe care îl doriți.
-
Carne de pasăre și pește
Includerea unei surse de proteine poate ajuta la prevenirea poftelor de zahăr. Dacă încerci să slăbești, consumul unor cantități adecvate de proteine este important pentru a gestiona foamea, poftele și greutatea.
-
Ouă
Ouăle sunt bogate în proteine care poate ajuta la ținerea sub control a poftei de mâncare și a poftelor. Cercetările au arătat că un mic dejun bogat în proteine, poate reduce foamea și dă senzație de sațietate.
Acest lucru se poate datora în parte faptului că o masă bogată în proteine suprimă hormonul foamei, grelina, și crește unii dintre hormonii care dau senzația de sațietate, inclusiv peptida YY (PYY) și peptida asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1).