VIDEO Elena Stan, apicultor: „E important să-i dai omului mierea așa cum ți-o dă și ție albina” / „Omul o ia ca pe medicament, nu că-i e foame” / „La floarea-soarelui chiar nu ne mai primesc [agricultorii]”

elena stan, apicultor, miere, albine Sursa foto: G4Food

Elena Stan, crescătoare de albine, a declarat pentru G4Food că unii fermieri nu îi mai primesc pe apicultori pe terenurile lor la anumite culturi, iar alții folosesc substanțe chimice fără a-i anunța din timp. Aceasta este o problemă mare pentru mulți oameni din domeniu. Ea crede că mierea trebuie să fie naturală, așa „cum ți-o dă și ție albina”, pentru că oamenii o iau ca medicament, nu pentru că le e foame.

„De exemplu, la floarea-soarelui și rapiță stropesc și nu ne anunță și ne mor multe albine”, a spus Stan, care a participat la Târgul de Miere de la Muzeul Satului din București, organizat pe 19 mai.

Ea a mai spus că sunt agricultori care nu îi mai primesc pe apicultori pe terenurile lor. „Nu numai că nu anunță [fermierii, când aplică substanțe], ci nu ne primesc… La floarea-soarelui chiar nu ne mai primesc, pentru că spun ei că e o sămânță care polenizează floarea singură. Cine să ne mai vrea pe noi dacă știința a avansat atât și floarea-soarelui polenizează singură?”, a mai spus Elena Stan.

Pasiunea femeii pentru albine i-a fost insuflată de soțul ei, cu care desfășoară această activitate. Un unchi le-a oferit două familii de albine. Au trebuit să învețe de la alți apicultori cum să aibă grijă de ele și apoi nu s-au mai despărțit de aceste insecte.

Stupii i-au rotunjit mereu familiei veniturile. Elena a simțit mereu că vine „ceva” în plus peste salariu și pensie. Astfel, familia și-a permis să își educe copiii și să îi trimită la facultate.

O iarnă grea

Elena ne spune că a ieșit foarte greu cu stupii din iarnă și se gândește că poate clima ar fi vinovată. Ea mai are 55 de familii.




Printre sortimentele de miere produse de familia Stan se numără: cea de salcâm; de mană – considerată cel mai valoros sortiment de miere și „antibiotic natural”, potrivit Elenei; de tei – miere fină, parfumată și un bun calmant al tusei și al sistemului nervos; de rapiță – cel mai bogat sortiment de miere în omega-3.

„Fiecare sortiment de miere are gustul și proprietățile lui și important e să-i dai omului mierea așa cum ți-o dă și ție albina. Trebuie să ne gândim că omul o ia ca pe medicament, nu că-i e foame”, explică Elena Stan.

„Când te apuci de apicultură, trebuie să fii foarte atent să-ți faci timp să te ocupi de albinuțe. Dacă le neglijezi și mor, mai bine nu, mai bine le lași în pace”, îi sfătuiește ea pe apicultorii începători, adăugând faptul că „trebuie să iubești albinele și să-ți placă”.

În ciuda greutăților, familia Stan nu renunță la această îndeletnicire: „Le iubim [albinele] și mergem înainte!”

Citește și: Ion Bodnariu a pus cariera de inginer în cui pentru a se dedica apiculturii: Albina este o ființă miraculoasă care, paradoxal, nu are în activitatea ei nimic dăunător

Sursa foto: G4Food

Comentarii

  1. Pai de ce nu ne primesc agricultorii? Ei nu au nevoie de polenizare ? Pentru q marii producța ? La hectar? In alte țari apicultorii sunt platiti pentru asa ceva..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *