Alimente care ajută la refacerea rinichilor. Sunt surse bune de vitamine și minerale

Angela Sabău 12 iunie 0 comentarii 43417 vizualizări
afine, Romania, comert, Ministerul Agriculturii foto: pexels.com/Pixabay

O boală cronică de rinichi poate fi cu adevărat supărătoare. Uneori poate să se agraveze până acolo încât să ne pună viața în pericol. Desigur, medicul curant va pune diagnosticul și va stabili tratamentul. Dar în ajutor pot veni câteva alimente care favorizează refacerea rinichilor.

Iată cele mai bune alimente care sunt „prietenoase” cu rinichii și care pot ajuta la „repararea” acestor organe, transmite Medicinenet.

Merele

Merele sunt o sursă bună de pectină, o fibră solubilă și pot scădea nivelul colesterolului și al glucozei. Au niveluri ridicate de antioxidanti, și sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C.

Afine

Afinele sunt o sursă de vitamina C și fibre, cu conținut scăzut de calorii. Studiile spun că au potențialul de a proteja împotriva cancerului și bolilor de inimă și oferă beneficii pentru sănătatea creierului.

Pește

Anumiți pești, cum ar fi somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele sunt bogate în acizi grași omega-3. Este un nutrient esențial pentru a controla coagularea sângelui și pentru a construi membranele celulare în creier. Studiile spun că poate scădea riscul aritmiilor, poate scădea nivelul trigliceridelor și poate scădea ușor tensiunea arterială. Acestea pot oferi beneficii în condiții precum cancerul, bolile autoimune și bolile inflamatorii intestinale.

Varza

Varza este bogata in vitaminele A și C, calciu și multe minerale. Este, de asemenea, o sursă de carotenoide și flavonoide, care sunt benefice pentru sănătatea ochilor și protecția împotriva cancerului. De asemenea, conține vitamina K, care este un diluant natural al sângelui. Are un nivel moderat de potasiu. Prin urmare, persoanele care fac dializă trebuie să o evite.

Spanacul

Spanacul este bogat în vitaminele A, C și K și în acid folic. Beta-carotenul găsit în spanac ajută la întărirea imunității și protejează vederea. Este, de asemenea, o sursă bună de magneziu.

Cartofii dulci

Cartoful dulce are un conținut scăzut de zahăr și este bogat în fibre solubile. Acest lucru dă senzația de sațietate.

Alte alimente sănătoase care pot lupta împotriva bolilor de rinichi includ: merișoare, zmeura, căpșune, prune, ananas, piersici, conopidă, sparanghel, fasole, țelină, castravete, ceapă, ardei gras, ridichi, dovlecei, usturoi, albușuri de ou, ciuperci shiitake, apă, ulei de măsline, carnea de pui fără piele, nuci macadamia, napi.

Ce face o dietă „prietenoasă” cu rinichii

Funcția principală a rinichilor este de a scăpa de deșeuri și de lichidul suplimentar din organism prin urină. Ei echilibrează, de asemenea, mineralele și fluidele corpului și produc un hormon care reglează tensiunea arterială.

O dietă prietenoasă cu rinichii îi va proteja de leziuni. Trebuie să limitați anumite alimente și lichide, astfel încât alte fluide și minerale, cum ar fi electroliții, să nu se acumuleze în corp. De asemenea, trebuie să vă asigurați că obțineți aportul corect de proteine, calorii, vitamine și minerale în dieta zilnică.

Dacă aveți boală renală în stadiu incipient, există câteva alimente pe care trebuie să le limitați. Dar pe măsură ce boala se agravează, trebuie să fiți mai atent la aportul zilnic de alimente.

foto: pexels.com/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *