Această glandă mică, sub formă de fluture, situată la baza gâtului și numită tiroidă, îți poate da peste cap funcționarea întregului organism, dacă ea are probleme.
Practic, tiroida reglează metabolismul și întregul sistem endocrin, prin hormonii pe care îi produce. Vestea bună este că, potrivit hypothyroidchef.com, există o serie de alimente benefice pentru buna funcționare a acestei glande.
Când tiroida nu produce suficienți hormoni, toate funcțiile organismului încetinesc și se instalează hipotiroidismul. De asemenea, și secreția prea multor hormoni ne afectează, ea ducând la suprasolicitarea organelor. În afara tratamentelor recomandate de medic există o serie de alimente care ne vin în ajutor în echilibrarea funcției tiroidei.
Lintea
Este foarte bogată în proteine și fibre de origine vegetală, cu 17,9 grame de proteine (incomplete) și 15,6 grame de fibre la o cană/ porție. Lintea poate sprijini digestia, pierderea în greutate, sănătatea cardiovasculară, sănătatea intestinului și un microbiom sănătos. Lintea este, de asemenea, bogată în câțiva micronutrienți care susțin tiroida, cum ar fi vitaminele B, zincul, potasiul, fierul și magneziul.
Coriandrul
Studiile au arătat că această planta, coriandru, poate ajuta la accelerarea eliminării mercurului și plumbului din organism. Toxicitatea metalelor grele a fost legată de o creștere a anticorpilor tiroidieni, deci coriandrul ajută tiroida.
Laptele de cocos
Laptele din nuca de cocos conține o gamă largă de vitamine și minerale, în plus față de grăsimile sănătoase cunoscute sub numele de MCT (trigliceride cu lanț mediu) sau MCFA (acizi grași cu lanț mediu). Consumul acestor grăsimi aduce numeroase beneficii organismului nostru, cum ar fi sănătatea creierului, pierderea în greutate și echilibrul colesterolului. Nuca de cocos poate înlocui, cu succes, carbohidrații rafinați și zahărul, care pot diminua sănătatea tiroidei.
Supa de oase
Este unul dintre cele mai recomandate alimente pentru oricine suferă de o boală autoimună, precum tioida Hashimoto (tidoida autoimună). Colagenul și glicina din supa de oase pot ajuta la repararea daunelor celulare din tractul intestinal.
Cartofii dulci
Conțin carbohidrați complecși care asigură sațietate și stabilizează nivelul zahărului din sânge. De asemenea, cartofii dulci sunt o sursă bogată de antioxidanți care susțin tiroida și imunitatea, betacaroten și vitamina C, dar și minerale precum cupru și mangan. În plus, cartofii dulci susțin sănătatea intestinală, fiind bogați în fibre prebiotice și sunt, de asemenea, considerați antiinflamatori.
Turmericul/curcuma
Are multiple beneficii pentru sănătate, în special pentru persoanele care suferă de boli tiroidiene. Turmericul poate ajuta la protejarea și vindecarea barierei intestinale și poate reduce inflamația în întregul corp, în articulații, țesuturi musculare și chiar din afecțiuni gastrointestinale precum boala Crohn și colita ulceroasă.
Legumele cu frunze de culoare verde închis
Legumele cu frunze verzi, inclusiv spanacul, sunt alimentele cele mai recomandate de către nutriționiști. Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, sărace în calorii și extrem de dense în nutrienți, ele conțin mai mulți nutrienți cheie care susțin tiroida, cum ar fi vitaminele A, C și vitaminele B, precum și magneziu, potasiu și fier.
În timp ce unele verdețuri, precum varza verde și gulia pot încetini funcționarea tiroidei, atunci când sunt consumate crude și în cantități mari, orice proprietăți goitrogenice (inhibarea tiroidei) sunt reduse mult prin simpla gătire a verdețurilor.
Usturoiul
Are multe proprietăți terapeutice care pot ajuta sau atenua unele dintre simptomele afecțiunilor tiroidiene, cum ar fi inflamația, problemele cardiovasculare, scăderea imunității și creșterea riscului de infecții. De asemenea, usturoiul poate sprijini ficatul în eforturile sale de detoxifiere.
Ghimbirul
jută la ameliorarea inflamației și a sensibilității la frig, ambele probleme fiind cauzate, deseori, de bolile tiroidiene.