Alimentația sănătoasă se învață, mai ales din propria experiență/ Noile reglementări privind cantinele școlare din Spania interzic băuturile cu zahăr sau energizante și produsele de patiserie industriale

Alimentația sănătoasă se învață noi reglementari cantine scolare spania bauturi cu zahar energizante produse de patiserie industriala Foto: freepik.com

La școală, între ore și pauze, cantinele oferă o oportunitate zilnică de a învăța cum să avem grijă de propriul corp și de mediu, asigurând o alimentație echilibrată, scrie La Vanguardia.

Noua legislație privind cantinele școlare sănătoase și sustenabile, aprobată de guvernul spaniol, a introdus măsuri pentru îmbunătățirea alimentației în centrele educaționale. De acum înainte, băuturile zaharoase, cele energizante și produsele de patiserie industrială sunt interzise. Produsele semipreparate – doar dacă se folosesc uleiuri sănătoase precum uleiul de măsline sau de floarea-soarelui cu acid oleic ridicat – vor fi servite o singură dată pe lună. În plus, este obligatoriu ca cel puțin 45% din fructele și legumele servite să fie de sezon, iar 5% din buget să fie alocat produselor ecologice.

Aceste măsuri încearcă să rezolve probleme precum faptul că 37% dintre cantine nu servesc suficiente legume, sau că 7% nu oferă pește.

Decretul permite până la trei porții săptămânale de produse din carne, dintre care doar una poate fi de carne roșie.

Există însă și numeroase critici la adresa noii legislații

Una dintre cele mai îngrijorătoare probleme legate de decret este că nu explică clar termenii precum „analogi vegetali” sau „proteină vegetală”, menționați ca posibile feluri principale. Potrivit industriei, acest lucru „deschide ușa pentru introducerea unor meniuri exclusiv vegetariene”, fără o legislație specifică de etichetare sau studii care să garanteze valoarea lor nutrițională.

Produse ecologice: prea puțin față de recomandările UE

Pentru organizația Justicia Alimentaria, decretul este „târziu și insuficient”. Directorul acestei structuri, Javier Guzmán, afirmă că „ar fi fost binevenit acum zece ani”, dar astăzi nu atinge nici măcar minimele deja implementate în alte țări europene.

Deși strategia europeană „De la fermă la masă” recomandă un procent de 25% produse ecologice, decretul prevede doar 5% în meniurile școlare. Se subliniază că Spania este lider în suprafața și producția agricolă ecologică din Uniunea Europeană, astfel că oferta existentă ar permite atingerea unui procent mult mai mare, așa cum se întâmplă deja în Franța sau Italia.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În final, Justicia Alimentaria atrage atenția că, deși decretul aduce progrese importante – cum ar fi interzicerea băuturilor zaharoase și a produselor de patiserie industrială în cantine – lipsesc mecanismele clare care să garanteze aplicarea acestuia în toate centrele.

Potrivit organizației, într-o țară în care aproape jumătate dintre copiii proveniți din familii cu venituri reduse suferă de exces ponderal, cantinele școlare reprezintă un instrument cheie pentru schimbarea obiceiurilor alimentare și pentru prevenirea unor probleme grave de sănătate, precum diabetul sau bolile cardiovasculare.

Citește și Ce meniu au cantinele școlare în Spania. Părinții pot achita o masă caldă, bine echilibrată nutrițional, pentru copii. Sau îi pot lua în pauza de masă să mănânce acasă. Există și cazuri în care masa la școală este gratuită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *