Nutriția câștigă din ce în ce mai multă atenție în prevenirea și încetinirea neurodegenerării în cazul pacienților cu boala Parkinson (PD). Observațiile clinice și cercetările recente evidențiază importanța dietei și a unui stil de viață sănătos în gestionarea simptomelor motorii și non-motorii ale acestei boli, conform publicației medicale Medscape.
Dr. John Duda, director al VA Parkinson’s Disease Research, Education and Clinical Centers, recunoaște că, în ciuda progreselor științifice, terapiile medicamentoase eficiente rămân limitate. De aceea, a decis să exploreze strategii bazate pe dovezi pentru a sprijini pacienții: „Am realizat că abordările nutriționale, integrate într-un program mai amplu ce include gestionarea stresului, conexiunile sociale, somnul adecvat și exercițiile fizice, pot face o diferență reală”, a declarat Duda.
Dieta mediteraneană și dieta MIND, aliați împotriva bolii
Studiile observaționale au asociat dietele precum cea mediteraneană (MeDi) și dieta MIND cu un risc redus de Parkinson, o întârziere a debutului bolii, o severitate mai mică a simptomelor și o scădere a mortalității. De exemplu, un studiu a arătat că femeile care au urmat dieta MIND au întârziat debutul bolii cu până la 17,4 ani, iar bărbații care au urmat dieta mediteraneană au înregistrat un decalaj de până la 8,4 ani.
Dieta joacă un rol esențial și în gestionarea simptomelor specifice, precum constipația, care afectează până la 66% dintre pacienți. Creșterea aportului de fibre, hidratarea adecvată și exercițiile fizice pot ajuta. Totodată, cafeaua poate oferi beneficii motorii și cognitive, iar unele studii sugerează că trei cești pe zi pot reduce riscul de Parkinson.
Unele cercetări sugerează că boala Parkinson ar putea începe în intestin, datorită disbiozei microbiomului intestinal. Dietele sănătoase, precum MeDi, pot contribui la un microbiom mai echilibrat și la reducerea inflamației. În plus, intervențiile precum transplantul de microbiotă fecală au demonstrat beneficii asupra simptomelor bolii.
Alimentele de evitat și strategii personalizate
Alimentele ultraprocesate (UPF) sunt asociate cu un risc crescut de Parkinson, conform unei meta-analize recente. Totodată, pacienții care iau levodopa trebuie să gestioneze cu atenție consumul de proteine, pentru a optimiza absorbția medicamentului. Dr. Rebecca Gilbert recomandă redistribuirea proteinelor în timpul serii și consumul predominant de carbohidrați și legume în timpul zilei.
În timp ce cercetările asupra suplimentelor alimentare nu oferă dovezi solide, o dietă bogată în flavonoide, ceaiuri, fructe de pădure și legume poate reduce riscul de Parkinson și progresia simptomelor. Dr. Duda subliniază că educația nutrițională și ajustările mici ale dietei pot transforma o masă sănătoasă într-un prilej de conexiune familială.