Algele verzi toxice: pericolul care bântuie Bretania franceză, în ciuda planurilor oficiale de reducere a poluării agricole / Franța este acuzată că nu protejează apele

Alge verzi toxice: Franța e acuzată că nu protejează apele FOTO: Dreamstime/ Oleg Kovtun

În Bretania, regiune agricolă din vestul Franței, pericolul pe care îl reprezintă algele verzi toxice revine în fiecare vară. Sub soarele arzător, plajele sunt din nou acoperite de tone de alge urât mirositoare care, în descompunere, eliberează un gaz letal: hidrogenul sulfurat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În iunie, un tribunal francez a stabilit că moartea unui alergător pe o plajă din nordul Bretaniei, în 2016, a fost cauzată de inhalarea acestui gaz, notează Euractiv. Parisul a fost găsit vinovat de nerespectarea normelor europene și naționale privind protecția apelor.

Nu este un caz izolat. Din 1989, cel puțin trei persoane și aproximativ 40 de animale au murit din cauza algelor. Cauza fenomenului este cunoscută: agricultura intensivă și, în special, creșterea masivă a porcilor, pilon economic al regiunii.

Bretania și dependența de carnea de porc

În Bretania cresc aproape 60% din porcii Franței și sunt asigurate circa 20.000 de locuri de muncă. Fermele industriale produc cantități uriașe de gunoi de grajd, bogat în azot. Împrăștiat pe câmpuri, surplusul de nitrați se infiltrează în pânza freatică, râuri și, în final, în mare.

Acest dezechilibru favorizează apariția algelor verzi. O anchetă jurnalistică din 2017 a arătat cum lobby-urile agricole și liderii politici au minimalizat problema pentru a proteja sectorul porcin.

Președintele socialist al regiunii, Loïg Chesnais-Girard, afirmă că lucrurile s-au schimbat. Concentrația de nitrați din apele Bretaniei a scăzut de la 53 miligrame pe litru în anii ’90 la 25 mg/l în ultimul deceniu. În paralel, numărul de porci a scăzut de la 8,4 milioane la 6,8 milioane între 2001 și 2022. Totuși, obiectivul de reducere a poluării la 15 mg/l până în 2027 pare greu de atins.

Măsuri și critici

Autoritățile locale au investit în plantarea de garduri vii, care reduc scurgerea nitraților, și verifică rezervoarele de dejecții pentru eventuale pierderi. Camioane speciale adună algele de pe plaje, care sunt apoi uscate în depozite.

Pentru activiștii de mediu, aceste măsuri nu rezolvă însă problema de fond. „Problema nu este rezolvată”, avertizează Stéphane Galais, purtător de cuvânt al Confédération Paysanne, un sindicat agricol de stânga. El atrage atenția că unele zone au încă niveluri de nitrați de 50 mg/l. În opinia sa, planurile guvernului sunt ineficiente și blocate de influența marilor lobby-uri agroalimentare.

Sindicatul consideră că numai o reducere radicală a zootehniei industriale poate oferi o soluție reală. „Fără un plan pentru depășirea fermelor industriale, problema nu poate fi rezolvată”, spune Galais.

O industrie greu de schimbat

Președintele regiunii admite că, în zonele cele mai poluate, reducerea efectivelor de porci ar fi benefică. Totuși, evită să transforme subiectul într-un conflict politic și cultural. „O presiune prea mare în numele ecologiei riscă să împingă alegătorii spre extreme”, avertizează el.

Industria porcină respinge criticile. „Trebuie să încetăm să dăm vina pe crescătorii de porci. Toți respectă regulile de gestionare a dejecțiilor”, afirmă Anne Richard, directoarea asociației INAPORC.

În august, președintele Emmanuel Macron a promulgat o lege controversată ce facilitează extinderea fermelor. Decizia a fost aspru criticată de sindicatele agricole ecologiste, care avertizează că Bretania are nevoie de măsuri contrare.

În timp ce autoritățile și fermierii se acuză reciproc, pericolul algelor verzi persistă. În fiecare vară, Bretania plătește prețul unui model agricol intens, care continuă să otrăvească atât solul, cât și apele sale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *