Persoanele care urmează dieta mediteraneeană sunt încurajate să mănânce cereale integrale, carne slabă și pește, fructe, ulei de măsline și multe altele. Dar există, acum, o contradicție. Vinul roșu consumat cu moderație este parte din acest tip de dietă, însă recent, alcoolul a fost legat de cancer. Cum se face, totuși, că dieta mediteraneeană este cea mai sănătoasă?
Cercetările au sugerat că dieta mediteraneeană are beneficii cardiovasculare și poate reduce riscul apariției anumitor boli cronice. Dar cu dovezi tot mai mari care sugerează că alcoolul ar putea fi riscant pentru sănătate, locul vinului roșu în dietă a devenit mai controversat, arată publicația Health.
„Cu siguranță există unii oameni care cred că vinul roșu ar trebui eliminat, deoarece nicio cantitate de alcool nu este considerată sigură”, a declarat pentru Health Leah Barron, dietetician la The Baseline Lifestyle Company din New York. „Dar pentru că cercetările actuale sugerează un anumit beneficiu pentru vinul roșu cu moderație, este puțin complicat și despre asta avem nevoie de mult mai multe cercetări”, a mai spus el.
Iată ce cred experții despre motivul pentru care vinul roșu a fost inclus în mod tradițional în dieta mediteraneeană și ce trebuie să știți despre riscurile și beneficiile consumului moderat.
De ce este inclus vinul roșu în dieta mediteraneeană
Nu există o regulă strictă cu privire la cât de mult vin roșu poate bea o persoană ce aderă la dieta mediteraneeană. Recomandările tind să varieze, a spus Barron. „Dar, în cele mai multe cazuri, este un pahar pe zi pentru femei și două pahare pentru bărbați, consumate cu alimente și într-un cadru social”, a spus Barron. „Dieta mediteraneeană nu recomandă în mod specific alte tipuri de alcool și recomandă limitarea consumului de alcool în general”, spune el.
Motivul pentru care vinul roșu este inclus în dietă, în timp ce alte tipuri de alcool nu sunt incluse, se datorează popularității băuturii în regiunea de origine a dietei.
„Dieta mediteraneeană este modelată după alimente tradiționale consumate în anumite țări care se învecinează cu Marea Mediterană, inclusiv Franța, Spania, Grecia și Italia”, a explicat Barron.
Dincolo de conexiunea geografică, vinul roșu a avut mereu un loc în dieta mediteraneeană, deoarece a fost asociat cu beneficii pentru sănătate. „Vinul roșu conține anumite componente care îl fac să fie considerat o opțiune de alcool mai sănătoasă”, a declarat pentru Health Abigail Collen, dietetician la Mount Sinai Health System.
În special, un compus din vinul roșu numit resveratrol poate reduce riscul de boli de inimă și cancer, a spus Barron.