Înmulțirea numărului de persoane infectate cu noul coronavirus în numeroase state europene în ultima perioadă indică sosirea unui al doilea val al pandemiei Covid -19, motiv pentru care guvernele naționale au luat sau urmează să ia decizii pentru a depăși această nouă criză sanitară. Deciziile înseamnă impunerea unui nou set de restricții privind cu precădere circulația persoanelor în spațiul public. Autoritățile românești se pregătesc să impună la rândul lor restricții care urmează să intre în vigoare de luni, 9 noiembrie, pentru cel puțin 30 de zile.
Una dintre măsuri va viza activitatea piețelor agroalimentare, conform unor declarații făcute atât de președintele Klaus Iohannis, cât și de premierul Ludovic Orban. Încă nu au fost formulate oficial, adică în textul unui act normativ, măsurile restrictive privind funcționarea piețelor agroalimentare, dar declarațiile celor doi înalți oficiali români au declanșat deja reacții publice vehemente cu privire la o eventuală închidere a ”piețelor și târgurilor”, după cum s-a exprimat președintele.
În Franța, țară aflată în ”lock-down”/ re-confinement în lb. franceză, de la 1 noiembrie, piețele agroalimentare au rămas deschise, atât cele funcționale în hale, cât și cele în aer liber. Mica piață agroalimentară din orașul La Chatre a fost deschisă astăzi, 7 noiembrie. Într-o înregistrare audio-video trimisă de Marius Ichim, un reizdent român în Franța, se observă că piața este în aer liber, iar clienții poartă mască. Piața este administrată de Primărie.
https://lantulalimentar.ro/wp-content/uploads/2020/11/video-1604747197-3.mp4
În primăvară, în timpul primului val, piețele acestea fuseseră închise. De precizat că în Franța activează o Cameră Agricolă Națională, cu o rețea de filiale în teritoriu,care apără și promovează interesele fermierilor.
Pe site-ul acestei structuri asociative fermierii francezi sunt asigurați că vor fi sprijiniți în această perioadă, desigur, cu respectarea măsurilor sanitare, fiind informați că vor beneficia în continuare de serviciile de interes general, dar și de cele tehnice și economice. Totodată, producătorii agricoli sunt asigurați că vor fi ajutați să-și găsească noi modalități de vânzare a produselor, după închiderea restaurantelor, dar și fiindcă clienții nu mai au voie să vină la fermă pentru a cumpăra direct produsele.
În România, abia recent Parlamentul a adoptat o lege a Camerelor Agricole, dar procesul de înființare a acestui for reprezentativ al fermierilor rămâne unul dificil, chiar din cauza pandemiei covid- 19.