Ai nevoie de numai 3 linguri de ulei de măsline, într-o perioadă în care sortimentul acesta de ulei s-a scumpit frustrant de mult, ca să obții o marinadă reușită / Atenție la diferența dintre marinadă și marinată

ulei de masline, Grecia, carne, gratar foto: pexels.com/Mareefe

Grătarul a devenit una dintre cele mai frecvente distracții ale românilor. Aproape că este de neimaginat un weekend, pentru mulți dintre conaționali, fără un grătar făcut acasă, în ograda casei, sau în deplasare, la pensiuni și hoteluri, dacă nu de-a binelea în marginea pădurii sau pe malul unui râu.

Grătarul este redescoperirea vieții în natură, a simplității și a meselor comune de odinioară. Grătarul este și emblema unei Românii prospere, din meniurile căreia carnea lipsea în timpul regimului comunist. 

Libertate, trai temporar în mijlocul naturii, socializare, grătăritul a devenit un mod de viață la sfârșit de săptămână sau în concedii pentru milioane de români. 

Ai rețeta optimă pentru marinada/baițul necesar pentru carnea pregătită să fie întinsă pe grătarul încins?

Iată o rețetă la îndemână, ușor de obținut, publicată pe site-ul retetepractice.ro

INGREDIENTE:

 3 linguri ulei de măsline

 2 linguri miere

 1 lingură gem de caise

 4 linguri oțet balsamic

 1 lingură sos soia

 1 lingură muștar clasic

 1 linguriță pudră de usturoi

 1 lingură cimbru

 1 linguriță boia de ardei dulce

MOD DE PREPARARE:

  1. Spală bine carnea și combină ingredientele pentru marinadă
  2. Scufundă carnea în amestecul obținut și dă-o la frigider, cu folie alimentară deasupra, pentru cel puțin 4-5 ore sau peste noapte.
  3. Frige apoi carnea pe grătar și, înainte de a o întoarce de fiecare dată, unge-o din nou cu marinada în care ai ținut carnea.

De precizat că uleiul de măsline s-a scumpit masiv în ultima perioadă, ajungând la 60-70 de lei litrul, în hypermarketuri, din cauza unei producții reduse în țările de origine, pe fondul schimbărilor climatice.

Trebuie precizat că marinada nu este același lucru cu marinata. Chiar dacă sunt cuvinte asemănatoare și se referă, ambele, la gastronomie, nu au același înțeles. Ca să fie mai simplu, iată definiția din DEX, cu exemple oferite de site-ul bucatarmaniac.ro:

Marinada este acel amestec de ingrediente (uleiuri, acizi și condimente) pe care le folosim pentru a frăgezi și aroma carnea și legumele înainte de a le găti. Îl mai numim și baiț. 

MARINÁDĂ s.f. În gastronomie, lichid puternic aromatizat, pe bază de vin, oțet, suc de lămâie sau de limetă, plante aromate sau condimente și puțin ulei, în care se introduce un aliment (carne, mai ales de vânat, pește, legume) pentru a se marina, adică a se frăgezi și a se impregna de aromă înainte de a fi gătit, sau pentru a se cconserva. sinonim baiț.

Marinata este un preparat culinar finit. Toată lumea a auzit de chifteluțe marinate (în sos tomat) sau de pește marinat…

MARINATĂ, marinate, s.f. Preparat culinar acoperit cu un sos tomat acrit cu oțet (marinată de pește, chifteluțe marinate etc.), alimentele nefiind de fapt marinate în prealabil. 

Știind deja aceste diferențe nu numai de vocabular, ci și de compoziție culinară, G4Food vă urează un grătar reușit, oriunde îl faceți. 

foto: pexels.com/Mareefe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *