Agrometeo: Procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă se vor relua, pe fondul temperaturilor ridicate

agrometeo foto: g4food.ro

Culturile de toamnă vor înregistra reluări ale proceselor de creştere şi dezvoltare, în aproape toată ţara, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer şi sol, acestea urmând să fie mai ridicate decât în mod normal în toate zonele de cultură, potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru săptămâna viitoare.

Potrivit specialiştilor ANM, în cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0 – 100 centimetri va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, la nivelul întregii ţări, transmite Agerpres.

„Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer şi sol, la culturile de toamnă se vor înregistra reluări ale proceselor de creştere şi dezvoltare, în aproape toată ţara. De asemenea, în zonele depresionare, speciile de câmp şi pomi-viticole se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ. Funcţie de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%). Rapiţa semănată în perioada optimă se va afla în faza de înfrunzire (7-12 frunze), la scara întregii ţări”, se arată în prognoză.

La speciile pomicole şi viticole se va semnala stadiul de repaus biologic, în toate plantaţiile. De asemenea, pe terenurile cu expoziţie sudică, la soiurile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase se va putea declanşa faza de umflare a mugurilor de rod. Conform indicelui de împrimăvărare publicat de ANM, la această dată se înregistrează o împrimăvărare târzie (12 – 120 „unităţi de căldură”), la nivelul întregii ţări, ceea ce semnifică faptul că plantele nu au acumulat resursele termice pozitive necesare reluării vegetaţiei.

Indicele de împrimăvărare reprezintă potenţialul termic al perioadei de trecere de la anotimpul de iarnă la primăvară pentru culturile agricole aflate în vegetaţie, în intervalul 1 februarie-10 aprilie, care însumează temperaturile medii pozitive ale aerului (0 grade Celsius/„unităţi de căldură”). La încheierea perioadei de iernare, pentru reintrarea în vegetaţie a culturilor agricole este necesar un cuantum de temperaturi medii pozitive care să determine reluarea proceselor de creştere şi dezvoltare.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Temperaturi peste medie și precipitații locale

ANM precizează că în zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi, discuiri etc.) se vor desfăşura în general în bune condiţii, în majoritatea regiunilor agricole, subliniază meteorologii. Aceştia vin cu recomandări de specialitate pentru perioada următoare: administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot, potasiu şi fosfor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă; lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, respectiv fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare; verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole; efectuarea arăturilor de primăvară şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima urgenţă (borceag, mazăre, lucernă etc).

Până pe 14 martie, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod normal, în toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 1 şi 17 grade, mai ridicată cu 1 – 10 grade în raport cu mediile multianuale, la scara întregii ţări. Temperatura maximă a aerului se va situa între 10 şi 23 de grade în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -8 şi 11 grade în aproape toată ţara, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului superficial la sol. Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *