Agricover Holding, profit operaţional în creştere cu peste 66%, în 2024 / Pierderile nete din credite au scăzut cu 32%

Agricover, profit operațional în creștere FOTO: Dreamstime/ Mr.phonlawat Chaicheevinlikit
Grupul Agricover a încheiat 2024 cu un avans semnificativ al profitului operaţional consolidat, din activităţi continuate, în creştere cu 66,5% faţă de anul anterior, ajungând la 92,4 milioane lei.
“Într-un an marcat de secetă şi de condiţii macroeconomice dificile, Agricover a reuşit să îşi consolideze poziţia pe piaţă, oferind fermierilor soluţii financiare şi tehnologice adaptate provocărilor. Rezultatele obţinute confirmă eficienţa strategiei adoptate şi soliditatea modelului de business integrat al grupului”, se arată într-un comunicat al companiei, transmite Agerpres.
Potrivit sursei citate, performanţa reflectă capacitatea grupului de a naviga cu succes într-un context de piaţă provocator, mizând pe creşterea segmentului de finanţare şi pe eficienţă operaţională în cadrul segmentului de distribuţie.
“Prin soluţiile oferite, Agricover susţine performanţa şi adaptabilitatea fermierilor români într-un sector tot mai complex şi dinamic. Am sprijinit extinderea finanţărilor personalizate în funcţie de nevoile reale din teren, reuşind, în paralel, o redresare solidă a marjelor în segmentul Agribusiness. În acelaşi timp, am gestionat riguros riscurile, am optimizat structura capitalului şi ne-am pregătit pentru provocările anului 2025. Ne menţinem angajamentul ferm de a fi alături de fermieri şi continuăm să urmăm o strategie care anticipează şi răspunde nevoilor partenerilor noştri”, a declarat directorul general al Agricover Holding, Liviu Dobre, citat în comunicat.

Portofoliu de credite majorat

Segmentul Agrifinance a continuat să crească, portofoliul de credite majorându-se cu 9,2%, până la 3,17 miliarde lei. Managementul prudent al riscurilor a dus la o scădere cu 32% a pierderilor nete din credite, iar marja netă de dobândă s-a menţinut la un nivel solid, de 8,05%.
După un an 2023 dificil, segmentul Agribusiness raportează un profit înainte de deprecieri şi amortizări, dobânzi şi impozite (EBITDA) de 20,3 milioane lei, de 3 ori mai mare faţă de 6,5 milioane lei în 2023.
“Această performanţă s-a datorat unei strategii eficiente de aprovizionare şi optimizării costurilor, pe fondul unei stabilizări a preţurilor inputurilor agricole. Deşi fermierii s-au confruntat cu o scădere semnificativă a preţurilor cerealelor şi cu o secetă prelungită, Agricover a răspuns prin soluţii competitive pentru seminţe, îngrăşăminte şi produse de protecţie a plantelor”, se arată în comunicat.
Agricover a accelerat investiţiile în digitalizare, lansând platforma “My Agricover”, care permite acces rapid la finanţare, reduce birocraţia şi facilitează aprobarea creditelor online în mai puţin de 24 de ore. My Agricover este o soluţie tehnologică eficientă dezvoltată de Agricover pentru a facilita accesul la finanţare al fermierilor de dimensiuni mici şi micro, care întâmpină de obicei cele mai mari dificultăţi în a accesa resurse.

Continuă investițiile în inovație

În 2025, Agricover va continua să investească în inovaţie şi în creştere sustenabilă, concentrându-se pe următoarele direcţii strategice: extinderea serviciilor financiare şi digitale pentru a sprijini fermierii; menţinerea unui management prudent al riscurilor, pentru a asigura stabilitatea financiară; optimizarea structurii de capital, în vederea susţinerii expansiunii viitoare; accelerarea transformării digitale, pentru a spori eficienţa şi accesibilitatea serviciilor.
Agricover deserveşte aproape 10.000 de fermieri la nivel naţional. Cu o experienţă de 25 de ani în domeniu şi o abordare antreprenorială în dezvoltarea afacerilor, Agricover generează soluţii inovatoare care transformă pe termen lung atât afacerile, cât şi viaţa fermierilor.
Agricover Holding include: Agricover Credit IFN, una dintre cele mai mari instituţii financiare nebancare din România, specializată în finanţarea operaţiunilor şi investiţiilor fermierilor; Agricover Distribution şi Agricover Commodities, companii specializate în distribuţia de inputuri agricole – carburanţi, seminţe certificate, precum şi produse pentru protecţia şi nutriţia plantelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *