Afinele bio din Maramureș care ajung direct la export. Dilema producătorului: „Recolta e prea mare ca să o vând singur, dar prea mică pentru a fi exportator direct”

Recoltarea afinelor Sursa foto: Facebook

Este plin sezon al afinelor și producătorii spun că recolta din acest an este bogată. Radu Câmpean este un inginer de profesie, dar care a renunțat la meseria lui în urmă cu 14 ani și a făcut o plantație de afine bio în Maramureș.

„Era imediat după criza aceea din 2007 și în construcții era tot mai greu”, rememorează el. Astfel că s-a gândit ce ar putea să facă cu ajutorul banilor europeni. „Voiam să mă reorientez spre agricultură și mi-am zis că o cultură sezonieră precum cea de afine ar fi perfectă”, mai spune el.

Acum, după 14 ani, plantația s-a dezvoltat frumos, chiar dacă nu e foarte mare. „Avem plantația pe un hectar și câțiva ari. Recoltăm zilnic cam 300 de kilograme de afine bio, care merg la export”, mai spune el. Însă nu direct, ci cu ajutorul unui exportator mai mare.

Deși 300 de kilograme de afine zilnic este o cantitate prea mare pentru a fi valorificată pe piața locală, este, în același timp, prea mică pentru export. „Sunt alții care culeg zilnic 2.000 – 3.000 de kilograme, care au plantații pe zeci de hectare”, mai spune el.

Astfel, preferă să-și dea recolta zilnică unui producător mai mare și să nu o proceseze. „Nu procesăm. Produsele noastre sunt superioare față de cele destinate industriei, cele din care se face dulceață. Produsele noastre sunt certificate bio și Global GAP (Good Agricultural Practice)”, mai spune el.

Global GAP este o organizație globală din sectorul privat, care are că obiectiv o agricultură sigură și durabilă.  Prin această organizație se încearcă stabilirea standardelor pentru certificarea produselor agricole din întreagă lume.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *