Inițiativa “adoptă o capră” este soluția găsită de o mică comunitate de pe o insulă izolată din Italia, care a fost invadată de animalele a căror populație a scăpat de sub control, scrie The Guardian.
Riccardo Gullo a venit cu această idee inedită după ce, în urma unui recensământ recent, s-a estimat că numărul de capre de pe Alicudi, cea mai mică insulă din Arhipelagul Eolian, în apropiere de Sicilia, cu o suprafață de cinci kilometri pătrați, era de șase ori mai mare decât populația de 100 de locuitori ai insulei.
Animalele, agile pe stâncile abrupte ale insulei, au trăit cândva în armonie cu locuitorii umani și au devenit o atracție turistică la fel de mare ca și vulcanul său adormit.
Dar numărul lor a crescut atât de rapid în ultimii ani încât au început să se deplaseze din locul lor obișnuit din vârful insulei spre zona locuită. În acest proces, au deteriorat vegetația verde și luxuriantă, au provocat pagube în grădinile oamenilor, au dărâmat porțiuni de ziduri de piatră și chiar au ajuns să intre în casele oamenilor, ceea ce a impus găsirea unei soluții.
Alicudi, care se găsește la două-trei ore de plimbare cu barca de Sicilia, se află sub administrația insulei Lipari, care este mai mare.
Inițiativa “adoptă o capră” a fost considerată a fi cea mai bună modalitate de a gestiona această problemă în cel mai binevoitor mod.
“Nu vrem în niciun caz să luăm în considerare sacrificarea animalelor, așa că încurajăm ideea de a le dona”, a declarat Gullo. “Oricine poate face o cerere pentru o capră, nu trebuie să fie un fermier, și nu există restricții privind numărul.”
Oamenii au timp până la 10 aprilie pentru a face cererea. “Am primit deja mai multe telefoane, inclusiv de la un fermier de pe insula Vulcano care ar dori să ia mai multe capre, deoarece, printre altele, produce o brânză ricotta care este foarte apreciată”, a adăugat Gullo. “Dacă cineva are capacitatea de a domestici o capră, aceasta ar putea fi o modalitate frumoasă și mai umană de a controla problema.”
Caprele au fost aduse pentru prima dată în Alicudi în urmă cu 20 de ani de către, se crede, cineva care intenționa să crească animalele. Dar planul a fost abandonat, iar caprele au fost lăsate în voia sorții. Problemele cauzate de creșterea populației lor au fost evidențiate pentru prima dată de Paolo Lo Cascio, un fost consilier, în 2008.
“Trebuie găsită o soluție, deoarece amenințarea la adresa vegetației de pe insulă este gravă”, a declarat Lo Cascio, care estimează că populația de capre este de 800 și nu de 600 de exemplare. “Dar Alicudi este o insulă foarte complicată, mai întâi trebuie să o accesezi și apoi să încerci să capturezi toate caprele. Ar fi trebuit să existe o intervenție acum 10 ani.”
Gloria, care deține Golden Cafe Noir în portul din Alicudi, a declarat că animalele au devenit “imposibil de gestionat”. “Se deplasează în grupuri și provoacă pagube, sunt pur și simplu prea multe.” Una dintre ele obișnuia să vină și să se așeze sub masa din barul ei. “Era o mică atracție, dar apoi îți făceai griji dacă nu cumva ar putea mușca pe cineva.” Deși a lăudat inițiativa, femeia a pus la îndoială fezabilitatea acesteia. Atingerea vârfului Alicudi, unde se află satul, presupune o urcare abruptă. “Cum vor coborî caprele? Poate că ar avea nevoie de un elicopter pentru a transfera câte două sau trei odată. Este o propunere frumoasă, dar nu există încă o soluție logistică.”