Există anumite ingrediente care sunt, adesea, considerate “țapi ispășitori” pentru simptomele neplăcute resimțite după masă – iar monoglutamatul de sodiu (MSG) este unul dintre ele, potrivit prevention.com. Acest potențiator de aromă are o reputație atât de proastă, încât unele alimente menționează pe etichetă că sunt „fără MSG”. Dar, în ciuda acestei controverse, este MSG cu adevărat dăunător?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ce este monoglutamatul de sodiu?
MSG (monoglutamat de sodiu) este sarea de sodiu a acidului glutamic, un aminoacid comun care se găsește în mod natural în multe alimente și în organismul uman, spune nutriționista Stephani Johnson.
MSG apare în mod natural în unele alimente, precum roșiile și brânzeturile, potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Dar, după ce a fost extras dintr-un bulion de alge în 1908, MSG a început să fie folosit ca potențiator de aromă. În prezent, este produs, de obicei, prin fermentarea amidonului, sfeclei de zahăr, trestiei de zahăr sau melasei.
Este dăunător monoglutamatul de sodiu?
MSG are reputația că ar provoca dureri de cap și greață, dar FDA îl consideră „în general recunoscut ca sigur” pentru consum. „Are chiar mai puțin sodiu decât sarea de masă”, remarcă nutriționista Antonette Hardie. Prin urmare, ea spune că MSG nu este dăunător în sine.
Totuși, MSG este adesea folosit în alimente care nu sunt neapărat sănătoase – cum ar fi cele bogate în grăsimi saturate, aditivi chimici și zahăr adăugat. „Deoarece se regăsește în alimente procesate, MSG capătă o reputație proastă, deși nu este el însuși vinovat”, explică Hardie.
Dar nu toată lumea tolerează MSG la fel. „Pentru persoanele sensibile la MSG, au fost raportate simptome precum înroșirea feței, furnicături, dureri de cap, greață, amorțeală, palpitații și insomnie după consumul unor cantități mari”, spune nutriționista Christy Brissette.
Ce spun cercetările despre monoglutamatul de sodiu
MSG a fost studiat de zeci de ani. Cercetările mai vechi sugerau că ar putea fi toxic, dăunător pentru creier și ar crește riscul de obezitate și boli metabolice, potrivit lui Johnson. „Totuși, acele studii aveau defecte metodologice importante – lipsea un grup de control, se foloseau doze foarte mari (peste 3 grame) și se administra prin injecție, nu oral”, adaugă ea.
Cercetările recente nu au găsit aceleași efecte negative atunci când MSG este consumat în cantități normale (aproximativ 0,5 grame per porție).
De exemplu, un studiu mai nou a arătat că persoanele care au mâncat supă cu MSG au consumat chiar mai puțină mâncare decât cele care nu au primit MSG – contrar ideii că MSG stimulează pofta de mâncare.
Totuși, unele persoane pot avea reacții temporare, un fenomen numit Sindromul Complex MSG.
Potrivit specialiștilor, simptomele reacțiilor temporare la MSG pot include:
- Roșeață a pielii
- Dureri de cap
- Dureri musculare
- Amorțeală sau senzație de arsură în sau în jurul gurii
- Palpitații
- Furnicături
- Somnolență
Alimente care conțin monoglutamat de sodiu
MSG oferă alimentelor gustul umami, o aromă savuroasă, „cărnoasă”. Brissette spune că MSG se găsește în mod natural în unele alimente.
Iată unde găsim cel mai adesea MSG adăugat, potrivit FDA:
- Bucătărie asiatică
- Alimente procesate
- Legume conservate
- Supe
- Mezeluri
- Condimente
- Chipsuri de cartofi
MSG apare în mod natural și în următoarele alimente:
- Ciuperci
- Brânzeturi
- Usturoi
- Roșii
Pentru carne și produse din carne, MSG trebuie menționat pe etichetă ca „monoglutamat de sodiu”, conform Departamentului de Agricultură al SUA (USDA). FDA cere de asemenea ca MSG să fie listat clar pe etichetele produselor în care este adăugat.
Este în regulă să consumăm monoglutamat de sodiu?
Organizațiile globale majore din domeniul sănătății – inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), FDA și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) – consideră că MSG este, în general, sigur pentru consum, în anumite limite.
De exemplu, OMS recomandă să nu se depășească 120 mg pe kilogram de greutate corporală pe zi. EFSA recomandă maximum 14 mg per kilogram (sau 1,4 g la 100 kg), ceea ce este destul de mult. Un adult de 68 kg poate consuma până la 2,1 grame de MSG pe zi fără probleme. (Reamintim, o porție obișnuită este de aproximativ 0,5 grame.)
„Atâta timp cât nu ești sensibil la el, MSG este în regulă. De fapt, poate ajuta la reducerea aportului total de sodiu, oferind senzația de gust sărat fără a adăuga multă sare”, spune Hardie.
Totuși, ea recomandă să evităm pe cât posibil alimentele procesate care conțin MSG: „Este probabil ca acele produse să conțină și alți aditivi mai dăunători pentru sănătate.”
