Acerola, fructul exotic cu aspect de cireașă. Produce colagen, combate inflamația și îți înfrumusețează pielea

acerola Sursa foto: Unsplash

Dacă auzim vorbindu-se despre cireșe de India sau cireșe de Antile, este logic să ne gândim că este vorba despre un fruct asemănător cu cireșele autohtone, cel puțin ca formă și/sau culoare. Totuși, dacă gustăm acest fruct exotic, vom avea o surpriza să întâlnim un gust extrem de acid,  nu dulceața cu care suntem obișnuiți la cireșele de pe meleagurile noastre. Acest lucru se întâmplă din cauza cantității mare de acid ascorbic pe care o conține, și care dă și gustul acrișor și calitățile fructului.

Vorbim despre Malpighia emarginata, cunoscută în mod obișnuit ca acerola, o plantă originară din America Centrală, specifică țărilor tropicale și subtropicale, Brazilia fiind în prezent principalul producător și exportator. Datorită formei, texturii și culorii sale, mai este numită și cireș roșu.

Acerola este apreciată de cei care se bucură să descopere plante și fructe exotice care aduc numeroase beneficii organismului și care se diferențiază de speciile cultivate în Europa. În acest caz, deși inițial planta a fost admirată doar pentru valoarea sa ornamentală, încă din secolul al XIX-lea i-a fost recunoscută utilizarea culinară, iar valoarea comestibilă a fructului a crescut de atunci, explică 20minutos.

Acidul ascorbic, este secretul său cel mai valoros

Dacă ne gândim la o cireașă, nu ne-am imagina că ar putea conține de 20 până la 30 de ori mai multă vitamina C decât un alt fruct de dimensiuni mai mari, cum ar fi portocala. Exact acest lucru se întâmplă cu acerola: niciun alt fruct nu conține mai multă vitamina C sau acid ascorbic decât aceasta.

Și, deși acest lucru se traduce prin faptul că este foarte acidă pentru papilele gustative, trucul este să așteptăm să se coacă bine pentru a ne bucura de un gust mai puțin puternic, fără a pierde tot potențialul nutrițional pe care îl conține în doar 20 de grame de produs. Deși la exterior se aseamănă cu cireșele europene, acerola este compusă din felii, ca la portocale și sâmburi.

Marele său potențial este descoperit treptat

Acidul ascorbic este un nutrient foarte necesar pentru organism: combate infecțiile, vindecă rănile și este un antioxidant puternic care ajută la regenerarea pielii în fața amenințării radicalilor liberi. Este prezent în diverse fructe (în special cele citrice) și legume, însă cantitatea din acerola este cu adevărat excepțională.

Vitamina C nu este singura vitamină din acerola; ea conține și vitaminele B6, B1 și A, precum și flavonoide și minerale esențiale (fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu). Și, fiind un aliment imunostimulator, ajută la combaterea gripei, a alergiilor și a stresului.

Un studiu recent realizat de Institutul Central de Cercetare Tehnologică Alimentară  din India a subliniat că, datorită „profilului său bogat în nutrienți cu numeroase bioactivități”, acerola necesită o atenție sporită în vederea aplicațiilor farmaceutice și agroindustriale „promițătoare”. Atât compușii bioactivi individuali (acizi fenolici, flavonoide, antocianine și carotenoide), cât și activitățile biologice ale fructului și ale extractelor sale fac din acerola un fruct de urmărit pentru cercetători.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *