Aceasta este cea mai sănătoasă plantă din lume/ O poți cultiva singur, fără să ai grădină

cea mai sanatoasa hrana cel mai sanatos aliment din lume cresonul hrană nasturelul nasturelul este cel mai sanatos aliment din lume cea mai sanatoasa planta Sursa foto: Pixabay

Goji, semințe de chia, portocale, toate sunt bogate în vitamin C și sănătoase pentru organism. Însă, potrivit vogue.com, cercetătorii de la Universitatea William Paterson din New Jersey au examinat 41 de tipuri de fructe și legume, le-au comparat între ele, și au stabilit că există un superaliment pe care îl poți cultiva chiar tu, acasă, indiferent dacă ai sau nu o grădină.

Acesta este cel mai sănătos aliment din lume

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au examinat alimentele pentru a stabili densitatea lor nutritivă. Cu un total de 100 de puncte, câștigătorul în clasamentul celor mai sănătoase alimente a învins chiar și varza chinezească (91,99 puncte), sfecla roșie (87,08 puncte), dar și spanacul (86,43 puncte). Așadar, ce este chiar mai sănătos decât aceste legume? Năsturelul, care se mai numește și creson de apă.

Ce face ca acest superaliment să fie atât de sănătos

Năsturelul conține o varietate de vitamine, minerale și compuși vegetali secundari. Doar 100 de grame de plantă ar fi suficiente pentru a acoperi cea mai mare parte a necesarului zilnic de vitamina C, ceea ce înseamnă că năsturelul/cresonul conține mult mai multă vitamina C decât portocalele și lămâile, ceea ce îl face cel mai bun întăritor al sistemului imunitar.

În plus, cea mai sănătoasă mâncare din lume este bogată și în alți nutrienți:

  • Cantități mari de fier, calciu, potasiu și magneziu – ingrediente care sunt esențiale pentru dezvoltarea oaselor și a mușchilor.
  • O cantitate semnificativă de vitamina K, prezentă în năsturel/creson, ce poate ajuta la prevenirea deteriorării celulelor din creier.
  • Antioxidanții din năsturel protejează împotriva daunelor ADN-ului cauzate de radicalii liberi și pot chiar reduce riscul de cancer.
  • Uleiurile esențiale de muștar pe care le conține oferă o aromă ușor înțepătoare și fac din nasturel un calmant natural al tusei. În plus, au și efect digestiv.
  • Conform descoperirilor cercetătorilor de la Universitatea William Pateron, din New Jersey, cresonul are și un efect detoxifiant și de curățare a sângelui.

Ce este, de fapt, năsturelul/ cresonul

În primul rând, năsturelul/cresonul de apă nu trebuie confundat cu cresonul de grădină. Cele două specii sunt diferite doar ca aspect: cresonul de grădină are tulpini scurte cu frunze mici, în timp ce cresonul de apă atinge o înălțime de până la 15 centimetri, iar frunzele au un diametru de aproximativ 3 centimetri. Gustul este și el diferit: cresonul de grădină amintește de ridiche, în timp ce cresonul de apă are un pic de gust de muștar datorită — ați ghicit — uleiurile esențiale de muștar prezente.

Năsturelul/cresonul prosperă în medii umede, ceea ce înseamnă că în natură crește în mare parte în apropierea pârâurilor și râurilor. Dar poți crește sămânța și într-un ghiveci de flori acasă. Cel mai important lucru este să menții, permanent, pământul foarte umed. În acest fel, cresonul poate prospera chiar și pe cel mai mic balcon. Ideal este să păstrezi ghiveciul, parțial, la umbră.

Totuși, de ce nu ar trebui să mănânci prea mult năsturel

O cantitate de 100 de grame de năsturel/creson acoperă cea mai mare parte a necesarului zilnic de vitamina C. Totuși, aceasta corespunde cantității conținute într-un bol mare. Și nu ar trebui să consumi atât de mult năsturel, deoarece uleiurile esențiale de muștar pot provoca iritații ale vezicii urinare, rinichilor și stomacului, dacă sunt consumate în exces. În schimb, cresonul este mai potrivit ca garnitură sau pe o felie de pâine sau într-o salată. Deci, așa cum se întâmplă adesea, mai puțin înseamnă mai mult – chiar și cu cea mai sănătoasă mâncare din lume, se pare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Nebunia asta globala cu buy “local”, sa-ti cultivi legume pe balcon si sa cumperi numai din piete nu inseamna deloc dezvoltare, ci dimpotriva intoarcerea in evul mediu si nu va rezolva deloc problema alimentara globala pe care o avem acum mai ales in conditiile in care populatie creste. Prin urmare trebuie gasiti solutii practice – un exemplu bun sunt acele sere verticale in cladiri abandonate/orase – si nu fitosenii de hipsteri. Faceti un mic exercitiu de imaginatie si considerati ca de maine in toate magazinel dispar fructele si legumele si mergem toti in piata sa cumparam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *