Crema Diplomat este una dintre cremele de bază ale patiseriei moderne, diferită, în original, de ce găsim prin cofetării sub această denumire. Nu este altceva decât un amestec de cremă de patiserie obișnuită, care se mai numește și cremă de vanilie (crème pâtissière), la care se adaugă: fie smântână bătută frișcă neîndulcită (crème fouettée), fie smântână bătută cu zahăr și aromă de vanilie (creme Chantilly).
Nu este clar unde a apărut inițial: cunoscutul Larousse Gastronomique atribuie rețeta momentului unei vizite în Franța a unor oficiali bavarezi în secolul al XIX-lea. Ocazie cu care creația în premieră ar fi căpătat această denumire. Mai multe surse italiene atribuie această rețetă unor culegeri de rețete mult anterioare, după 1500. Ele fac referire la o cremă care se prepara pentru deserturi oficiale la ocazii importante la unele reședințe nobiliare.
Se prepară extrem de simplu, preparând inițial crema de vanilie, numită și cremă de patiserie. Aceasta se amestecă apoi cu frișcă. Pentru crema de patiserie există numeroase rețete mai mult sau mai puțin asemănătoare între ele: o variantă și reușită și simplu de făcut fiind asta. Pentru frișcă se folosește de regulă proporția 4:1. Adică 4 părți de smântână de bătut la 1 parte zahăr.
În ceea ce privește proporția dintre ele, regula generală urmată de patiseri și cofetari pentru crema Diplomat este: 2/3 cremă de patiserie și 1/3 frișcă. Se amestecă pur și simplu prin mișcări delicate, de jos în sus, pentru a nu demonta frișca. Se ține la rece, și înainte de a o folosi, și după ce a devenit desert. Indicațiile sunt de a o conserva la frigider nu mai multe de 24h.
La ce deserturi se folosește crema Diplomat
Un fap este cert: indiferent de cine a fost autorul ei, a fost o intuiție de succes. Crema Diplomat avea să dăinuie și se folosește astăzi la multe deserturi. Înainte de toate, a dat naștere tortului Diplomat: în versiunea originală se prepară folosind două straturi de foietaj cu cremă înăuntru; în mijlocul cremei se adaugă un strat subțire de pandișpan aromatizat și colorat cu alchermes. Uneori, în cremă se adaugă și mici bucățele de fructe. Alteori, lipsesc straturile de foietaj și se folosește doar cremă și un strat de pandișpan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Dincolo de tortul cu același nume, crema Diplomat se utilizează în mod similar cu crema de patiserie. Diferența este că e mai plăcută și are textură și un gust mai delicate. Prin urmare, cu crema Diplomat se umplu eclere franțuzești, choux alla creme, tarte cu fructe sau mai puțin cunoscutele bignè italiene – sunt practic la fel. Dar și alte deserturi minion franceze și italiene care prevăd cremă. Se mai adaugă și la prăjitura franceză millefeuille sau la italiana torta Mimosa, care se prepară tradițional de 8 martie. Dar poate fi folosită pentru orice desert la pahar, completând cu fructe și pișcoturi (biscuiți Savoiard) sau fursecuri.