Există câteva metode simple pe care bucătarii le folosesc pentru ca atunci când fierb cartofii, aceștia să nu se sfărâme și să rămână cât mai întregi. Cea mai cunoscută este aceea de a adăuga puțin oțet la fierbere. În apa care fierbe, se adaugă o lingură-două de oțet, în funcție de cât de multă apă este la fiert. Cartofii astfel fierți vor rămâne întregi mai mult timp. Însă dacă sunt lăsați să fiarbă prea mult timp, chiar și cu oțet, tot se vor sfărâmița.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Dar oțetul nu este singura soluție. Și o lingură de zeamă de lămâie poate avea același efect. Practic, zeama de lămâie sau oțetul în apa în care fierb cartofii ajută la întărirea pectinei din cartofi și le menține forma. Se pune după ce apa dă în clocot.
Dar și sarea, adăugată de la început, contribuie la menținerea texturii ferme.
O altă metodă este fierberea lentă – cartofii trebuie să fiarbă la foc mic spre mediu, nu în clocote puternice.
Trucuri care nu dau greș
De asemenea, contează tipul de cartofi. Cei cu conținut mai mare de amidon (cartofii făinoși, buni pentru piure) se sfărâmă mai ușor, în timp ce cei mai „cerosi” (buni pentru salată) își păstrează mai bine forma.
Așadar, da, oțetul sau zeama de lămâie ajută, dar combinat cu sare și cu o fierbere blândă vei obține cartofi care rămân întregi.
Un mic „truc de bucătar” pentru salata de cartofi, ca să nu se fărâmițeze: fierbe cartofii în coajă. Aceasta îi protejează și îi împiedică să absoarbă prea multă apă. După fierbere, îi cureți cât sunt încă ușor calzi (se decojesc mai bine).
Taie-i doar după ce s-au răcit. Cartofii calzi sau fierbinți se zdrobesc ușor și capătă o textură cleioasă. Dacă îi lași la temperatura camerei sau îi ții 10-15 minute în apă rece după fierbere, își păstrează fermitatea. Dacă îi lași câteva ore sau chiar peste noapte, cartofii vor avea margini netede și nu se vor sfărâma la tăiere.
Citește și
Nu știi ce să mai gătești? G4Food îți propune un meniu pentru întreaga săptămână 6-12 octombrie