A acceptat sau nu Marea Britanie reducerea standardelor de calitate la alimentele importate din SUA? Trump sugerează că da, Starmer susține că nu a „compromis standardele noastre ridicate”. Parlamentarii britanici din opoziție cer un vot în Parlament asupra tratatului

Sursa foto: Flickr Sursa foto: Flickr

Joi, administrația Trump a anunțat un acord comercial cuprinzător cu Regatul Unit, despre care liderii spun că va reechilibra comerțul și va crea „oportunități de 5 miliarde de dolari” pentru exporturile americane.

Potrivit lui Trump, relația mult dorită — el a menționat de mai multe ori că a dorit să încheie un acord în timpul primului său mandat — va permite ambelor țări să mențină o „bază industrială puternică, controale adecvate la export și protecții pentru tehnologiile și industriile cheie, precum oțelul”.

„Acordul include miliarde de dolari în acces extins pe piață pentru exporturile americane, în special în domeniul agricol, crescând dramatic accesul pentru carnea de vită americană, etanol și practic toate produsele cultivate de fermierii noștri extraordinari,” a declarat Trump.

Conform unei fișe informative a Casei Albe, acordul elimină tarifele la etanol, extinzând semnificativ accesul pieței pentru exporturi americane de peste 700 de milioane de dolari. De asemenea, promite 250 de milioane de dolari în alte produse agricole, inclusiv acces sporit pentru carnea de vită americană, printr-o cotă tarifară fără taxe vamale de 13.000 de tone metrice.

Secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick, a menționat și reduceri de taxe pentru importuri de mașini britanice în USA ori achiziția de către englezi de avioane Boeing.

Dar revenind la comerțul de produse alimentare, o frază de-a lui Trump a părut să sugereze că normele de calitate solicitate de partea britanică produselor importate din SUA ar putea fi reduse. „Regatul Unit va reduce sau va elimina numeroase bariere netarifare care au discriminat în mod nedrept produsele americane”, a spus președintele american în discursul său televizat.

Corespondentul în SUA pe teme de afaceri al Sky News, Paul Kelso, înțelege că Regatul Unit a fost de acord să ofere unele concesii privind importurile de produse alimentare și agricole din SUA, în schimbul relaxării tarifelor la export pentru industria auto. Kelso a declarat că acordul pare să se concentreze pe concesiile tarifare pe care Regatul Unit le poate obține.

Totuși, Regatul Unit a menținut întotdeauna „linii roșii” în ceea ce privește scăderea standardelor alimentare britanice. Oficialii britanici de fiecare dată au exclus reducerea standardelor alimentare care interzic vânzarea în Regatul Unit a cărnii de pui tratate cu clor sau a cărnii de vită provenite de la animale hrănite cu hormoni. Deși partea americană mereu a cerut-o.

Cu toate acestea declarația lui Trump se referă exact la „bariere netarifare”. Iar incertitudinea este menținută de faptul că -pe de altă parte- declarațiile primului ministru britanic suțin că acordul, pe care l-a numit „istoric pentru prosperitatea economică” , „va permite acces fără precedent pe piață pentru fermierii britanici, fără a compromite standardele noastre ridicate”.

Dincolo de faptul că termenii acordului sunt mai slabi decât cei de care beneficia Regatul Unit înainte de „Ziua Eliberării” declarată de Trump, și chiar dacă președintele american — confruntat cu reacții interne negative față de tarifele sale — avea nevoie să anunțe un acord, orice acord, așa cum comentează Politico, există încă întrebări fără răspuns, iar parlamentari britanici din opoziție cer deja un vot complet asupra acordului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *