Rețete mediteraneene pentru copii – cum transformi peștele în eroul mesei / Alege ton în suc propriu sau cu ulei de măsline și conținut cât mai mic de sare

retete mediteraneene pentru copii Foto: RIO Mare

Copiii nu sunt întotdeauna fericiți când primesc pește la masă. Pe de altă parte, acest aliment este extrem de recomandat de către nutriționiști pentru toate vârstele și în special pentru cele fragede. Cum îi păcălim să guste și cum îi facem să le placă un pește de calitate, plin de nutrienți și minerale. Din nou rețetele dietei mediteraneene sunt soluția.

În dieta mediteraneeană, peștele este un aliment de bază. Se prepară în sute, poate mii de feluri și rețete, iar copiii sunt obișnuiți încă din perioada primilor ani de viață să îl includă în alimentație. Nu doar că nu îl resping, ci cresc cu obiceiul de a consuma pește măcar o dată pe săptămână și de a-l considera unul dintre felurile lor de mâncare preferate.

Iată trei rețete care se prepară ușor, rapid și sunt delicioase și cu care, cel mai probabil, îi vom putea „tenta” pe micuți.

1. Mini-wrap-uri cu ton, iaurt și legume crocante

  • Ingrediente: 160 gr ton RIO Mare în suc propriu, 1 borcan de iaurt grecesc, puțină lămâie – suc și coajă rasă, mărar, salată verde și 1 castravete.
  • Cum se face: Amestecă tonul scurs cu iaurtul lămâia, mărarul și castravetele. Rulează în lipii mici sau tortilla, alături de salată verde.
  • De ce funcționează la copii: Are textură moale, gust dulceag și seamănă a fast-food, fiind în același timp foarte nutritivă și echilibrată.

2. Paste tricolore cu ton și legume dulci

  • Ingrediente: 120 gr RIO Mare Filod’olio, 10 roșii cherry, 1 ardei roșu copt și oregano.
  • Preparare: Fierbe paste colorate (preferabil integrale), adaugă tonul, roșiile tăiate în sferturi, fâșii de ardei copt și un praf de oregano.

  • Tips: Servește rece, în stil salată – e o alternativă la salata boeuf, de exemplu, o variantă, mediteraneană, fără maioneză și mult mai fresh.

3. Chifteluțe la cuptor cu ton, cartof și brânză

  • Ingrediente: 160 gr ton RIO Mare în suc propriu, 1 cartof, 1 ou, parmezan și 2 fire de ceapă verde.
  • Pregătire: Pasează cartoful fiert, adaugă tonul scurs, oul, 1-2 linguri de parmezan ras, puțină ceapă verde tocată mărunt. Formează biluțe, tăvălește-le prin pesmet și coace-le în cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade Celsius sau în airfryer.

  • Servire: cu un sos de iaurt și lămâie – pentru o masă completă, echilibrată și nutritivă.

Bonus: cum să „ascunzi” peștele și în alte preparate

  • Adaugă peștele mărunțit în omlete, clătite sărate, piureuri de legume sau sosuri pentru pizza.

  • Combină cu alimente care sunt pe gustul copiilor (cartofi, brânză, orez), pentru o tranziție blândă spre gusturi noi.

Astfel, pe lângă aportul nutrițional valoros, putem realiza pentru copii preparate rapide, cu minimă gătire, perfecte pentru pachetul de luat în parc sau la picnic și care îi vor ajuta să se obișnuiască cu peștele fără stres.

Alege preferabil ton în suc propriu (poate fi și în ulei de măsline, dar cât mai bine scurs), cu cât mai puțini aditivi. Pentru copiii mici, optează pentru variante cu conținut redus de sare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *