Printre cele mai versatile legume ale bucătăriei mediteraneene, dovleceii pot fi gătiți în multe feluri – de la supe cremă și pe grătar sau tigaia de tip grill, până la dovlecei umpluți, în sosuri de paste, omlete, tarte, chiar și deserturi. Ceea ce însă aproape nimeni nu practică este sa îi mănânce cruzi. Pot fi dovleceii consumați fără a-i găti, la fel ca rudele lor apropiate, castraveții?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Răspunsul este da, dovleceii pot fi mâncați cruzi, cu condiția să se respecte câteva reguli importante legate de calitate, prospețime și modul de consum, scrie publicația gastronomică foodandwineitalia.com.
Ce sunt dovleceii din punct de vedere botanic
Dovleceii fac parte din specia Cucurbita pepo, o plantă erbacee anuală din familia Cucurbitacee. Fructele, recoltate vara când încă nu au ajuns la maturitate, se remarcă prin pulpa deschisă la culoare și fragedă, conținutul ridicat de apă și gustul delicat – caracteristici care le fac potrivite și pentru consumul în stare crudă.
Totuși, există câteva aspecte de care țin de siguranța alimentară și de compoziția chimică care trebuie luate în calcul înainte de a-i introduce frecvent în alimentația crudă.
Valoarea nutrițională a dovleceilor cruzi
Consumul de dovlecei fără preparare termică ajută la păstrarea intactă a mai multor compuși sensibili la căldură, precum vitamina C, unele vitamine din grupul B și o bună parte din folați – esențiali în alimentație, dar ușor degradabili prin gătire. Având peste 95% apă, dovleceii au un efect hidratant excelent, mai ales vara.
Totodată, sunt o sursă decentă de potasiu, un mineral util pentru combaterea retenției de apă și buna funcționare a mușchilor. Printre compușii activi se numără și luteina și zeaxantina, carotenoizi cu rol antioxidant și protector pentru sănătatea ochilor. Iar din punct de vedere caloric, sunt foarte ușori, aproape ca și cum n-ai mânca: doar 16 calorii la 100 de grame.
Potențialele riscuri legate de consumul dovleceilor cruzi
Chiar dacă sunt sănătoși, dovleceii cruzi pot ridica unele riscuri. În mod natural, pot conține cucurbitacine, substanțe cu gust amar și potențial toxic dacă sunt în cantitate mare. Acestea fac parte din familia triterpenoidelor tetraciclice.
În mod normal, soiurile cultivate pentru alimentație au niveluri foarte scăzute de cucurbitacine. Însă, în anumite condiții – secetă, temperaturi ridicate sau hibridări accidentale – nivelurile pot crește.
Dacă dovlecelul are gust amar intens, este indicat să nu fie consumat, mai ales crud, deoarece poate semnala un conținut crescut de cucurbitacine, care pot provoca iritații gastrointestinale.
Este important și să fie bine spălați sub jet de apă, chiar dacă sunt bio, pentru a elimina urme de pământ, pesticide sau alți contaminanți – mai ales când urmează să fie consumați cruzi.
Cum pot fi consumați dovleceii cruzi
Tăiați foarte subțire, pot fi asezonați cu ulei de măsline extravirgin, suc de lămâie, mentă sau alte ierburi aromatice, sare și piper. În acest fel le este pus în valoare gustul delicat. Preparați astfel, sunt foarte potriviți ca și gustare de vară, alături de hummus sau iaurt grecesc. Mai ales în contextul unei diete hipocalorice.
În ultimii ani, au devenit populare și așa-numitele zoodles – paste de dovlecei obținute prin spiralizare – o alternativă vegetală la paste, iar una dintre variante este folosirea lor sub această formă cruzi, ca alterntivă la pastele reci. Se pot combina cu pesto de busuioc, roșii, ardei, ceapă, brânzeturi, carne de pui sau pește, cereale boabe fierte și răcite.
