Cât valorează fenomenul „Italian sounding” în contextul haosului comercial din SUA. Este vorba de produse care le imită pe cele italiene, inclusiv ca denumire, dar sunt produse local

italian sounding foto: authentico-ita.org

În ultimele săptămâni ale trimestrului al doilea din 2025, Authentico – aplicația gratuită dedicată protejării produselor Made in Italy la nivel mondial – a înregistrat un record de semnalări privind produse alimentare „Italian sounding” provenite din SUA, de trei ori mai multe decât în mod obișnuit, scrie agenția Ansa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit datelor oferite de administratorii aplicației, referitoare la piața americană, în primele șase luni ale anului 2025, piața agroalimentară din Statele Unite a fost caracterizată de o cerere tot mai mare pentru produse de calitate, percepute de americani în principal ca fiind italiene, însă care adesea doar imită denumirea sau aspectul celor autentice italiene, fără a fi originale.

O treime din fenomenul „Italian sounding” privește Statele Unite

„În ultimele săptămâni ale trimestrului doi din 2025, am primit din Statele Unite de trei ori mai multe semnalări decât media obișnuită privind produse Italian sounding prin intermediul aplicației noastre. Acest fapt, confirmat și de mai multe companii care, în așteptarea unei decizii, au redus sau oprit exporturile, este alarmant și indică modul în care lipsa de produse autentice de pe rafturile americane oferă ocazia producătorilor locali să profite de situație”, a declarat Giuseppe Coletti, CEO al Authentico.

El amintește că SUA reprezintă a doua piață de export pentru produsele agroalimentare italiene, dar, în același timp, și cea mai afectată de imitații, ca valoare. „Din estimarea celor 120 de miliarde de euro care reprezintă cifra de afaceri globală a produselor Italian Sounding, 40 de miliarde provin doar din piața americană”, a subliniat el.

Authentico este un proiect inovator conceput pentru a lupta împotriva fenomenului Italian Sounding și a contrafacerii în sectorul alimentar, activ din 2017. Funcționează pe baza unei soluții bazate pe tehnologia Blockchain care permite companiilor italiene din domeniul agroalimentar să urmărească digital lanțul de aprovizionare al produselor enogastronomice, printr-o platformă care conectează toți actorii din lanț – de la câmp la masă. În prezent, aplicația monitorizează peste 40 de lanțuri alimentare.

Taxele vamale impuse de administrația Trump, care ar trebui să intre în vigoare la 1 august, după numeroase amânări – deși există încă incertitudine – ar putea costa exporturile italiene între 500 de milioane și 3,3 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de Centromarca-Nomisma, un institut de analize de piață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *