Tomate la umbra viţei-de-vie / Un fermier din Glodeanu Sărat inovează cu un sistem dual de cultivare în solarii 

Sistem dual de cultură în solarii FOTO: Dreamstime/Leonidovich

Un sistem dual de cultivare inedit a fost adoptat de către un legumicultor din comuna Glodeanu Sărat, într-un solar fiind plantate tomate şi viţă-de-vie, ciorchinii care pot cântări până la 4 kilograme fiind deja comercializaţi în marile hypermarketuri din Capitală, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

La doi ani din momentul în care sistemul a fost implementat în solarii, producătorul de legume a reuşit să înregistreze producţii semnificative de struguri albi şi roşii dar în acelaşi timp să cultive intensiv tomate. Cele două culturi se ajută reciproc, precizează fermierul din localitatea Glodeanu Sărat.

“Sunt singurul care a adoptat acest tip de cultură intensivă de tomate cu umbrire de la viţa de vie. Am 5 solarii cu tomate, doar unul singur este fără viţă de vie, în jur de 10.000 mp”, a precizat fermierul Claudiu Breazu.

Condiţiile meteorologice sunt din ce în ce mai imprevizibile, cu perioade deosebit de reci sau secetoase motiv pentru care metoda de a cultiva în spaţii protejate legume şi viţă de vie reprezintă o alternativă de viitor. Produsele sunt căutate de marii retaileri din Bucureşti iar preţurile satisfac atât piaţa cât şi cultivatorii.

Struguri între 500 g și 2 kg

“Strugurii merg în ţară la hypermarketuri dar şi în piaţa liberă, dar mai puţin. Un strugure cântăreşte între 500 g şi 2 kg, cel mai mare a fost de 4 kg, şi în acest an avem struguri de 4 kg, deja m-am obişnuit cu ei dar cel mai bine este să aibă 1-2 kg pentru că la caserole dacă sunt prea mari îl strici prea mult, aşa strugurii care cântăresc mai puţin se pot pune mai uşor în caserole”, explică cultivatorul.

Potrivit Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău, cultivarea viţei de vie în spaţii protejate este o activitate care devine din ce în ce mai atractivă pentru micii producători din Buzău. Astfel, legumicultorii din comuna Glodeanu Sărat au ales sa diversifice paleta de produse din zonă şi au început recoltarea şi livrarea strugurilor de masă atât către pieţele locale, cât şi către cele din Bucureşti.

Sistem dual de cultivare

“Este vorba despre un legumicultor care utilizează un sistem dual de cultivare în solar, legumele cresc în partea de jos, iar în partea superioară a solarului cultivă struguri de masă, pe un sistem de susţinere de tip boltă. Strugurii sunt foarte mari, roditori, cred că este singurul care cultivă în acest sistem, pe o suprafaţă de un hectar, probabil mai sunt persoane care folosesc acest sistem dar nu la scară mare. A început livrarea de struguri către magazine. Există o subvenţie pentru legume, în acelaşi timp beneficiază şi de acest tip de cultură”, a declarat directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.

Producţia de viţă de vie din acest an a fost peste aşteptări iar cerinţa pe piaţă este ridicată pentru că strugurii produşi în spaţiile protejate ajung pe rafturi mai devreme faţă de cei din plantaţiile tradiţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *