Filtrele de apă pot îndepărta contaminanții din apa de la robinet – dar sunt ele cu adevărat necesare și oare ar putea provoca daune neintenționate? Dacă se poate abține, Shima Chin-See evită să bea apă direct de la robinet. Frigiderul său de acasă, din Northwich, Marea Britanie, este prevăzut cu un dozator de apă în interior care este conectat la un filtru. Iar atunci când iese în oraș, își ține la îndemână sticla cu autocurățare, care sterilizează apa cu ajutorul unui cip cu ultraviolete încorporat în capac, susține un reportaj BBC.
“Apa filtrată are pur și simplu un gust mai bun”, spune Chin-See. “Pot mirosi substanțele chimice din apa de la robinet și le simt și gustul”.
Unii oameni o consideră ciudată pentru că a spus asta inclusiv soțul ei, care i-a făcut odată un test de degustare fără să vadă apa (s-a dovedit că putea face diferența între apa de la robinet filtrată și cea nefiltrată). Dar, după cum se pare, Chin-See este departe de a fi singura cu această părere. Atunci când organizația non-profit Environmental Working Group a chestionat 2.800 de persoane care locuiesc în SUA, jumătate dintre acestea au declarat că apa de la robinet nu este potabilă, iar aproape 35% dintre ele își filtrează apa.
De asemenea, potrivit unui sondaj realizat în 2023 de compania suedeză de filtre Tappwater pe un eșantion de peste 500 de persoane din Marea Britanie, 42% “nu au încredere sau nu le place gustul apei de la robinet”. Un sfert dintre respondenți consideră că apa de la robinet nu este curată, contaminanții, substanțele chimice și bacteriile fiind principalele lor preocupări. Ca urmare, mai mult de jumătate dintre londonezi (54%) au declarat că folosesc un filtru de apă.
Se pare că filtrele de apă sunt în plină glorie – în special în America de Nord, Europa și China. În 2022, piața globală a purificatoarelor de apă avea o valoare estimată la 30 miliarde de dolari (24 miliarde de lire sterline); și se așteaptă ca aceasta să crească cu peste 7% până în 2030.
Susținătorii susțin că filtrarea apei poate aduce numeroase beneficii, de la eliminarea toxinelor și a agenților patogeni până la îmbunătățirea mirosului și a gustului. Dar este apa filtrată cu adevărat mai sănătoasă decât apa de la robinet?
Pentru cei care preferă să își filtreze apa, există o multitudine de sisteme din care pot alege: filtre de tip ulcior, filtre montate la robinet, purificatoare de blat sau de frigider și filtre sub chiuvetă, sunt doar câteva. Cele mai simple costă doar câțiva dolari, în timp ce dispozitivele mai elaborate – cum ar fi gadgeturile cu wi-fi care monitorizează consumul de apă și detectează problemele de instalații sanitare – pot ajunge la sume de patru cifre.
În general, filtrele de apă se împart în două grupe principale, spune Kyle Postmus, care supraveghează certificarea filtrelor la National Sanitation Foundation (NSF), o organizație independentă de certificare din Michigan, SUA. “Cele de la punctul de utilizare filtrează apa chiar înainte ca aceasta să ajungă într-un pahar, în timp ce filtrele de la punctul de intrare tratează apa în punctul în care aceasta intră într-o casă sau clădire”, spune Postmus.
Filtrele diferă, de asemenea, în funcție de tipul de materiale din care sunt fabricate și folosesc diferite tehnologii – absorbția, schimbul de ioni, osmoza inversă și separarea mecanică sunt cele mai populare – pentru a elimina apa din alte molecule.
“Diferite filtre pot oferi modalități de tratare diferite”, spune Detlef Knappe, profesor de inginerie civilă, construcții și mediu la Universitatea de Stat din Carolina de Nord. “Există o mulțime de nuanțe”.
Trucul este să înțelegeți ce se află în apa dumneavoastră și dacă trebuie tratată, apoi să găsiți filtrul potrivit pentru a face acest lucru.
O ultimă linie de apărare împotriva toxinelor și substanțelor chimice din apă
Desigur, beneficiile potențiale ale filtrării apei de la robinet depind de locul în care locuiți.
În țările în curs de dezvoltare, unde comunitățile se luptă pentru a avea acces la apă potabilă curată, “principalele probleme care ne îngrijorează sunt, de obicei, bacteriile precum E.coli și Legionella”, spune Brent Krueger, profesor de chimie și co-director al Institutului Global de Cercetare a Apei de la Hope College din Michigan. Apa contaminată poate provoca diaree, o boală care poate fi prevenită și care ucide aproximativ un milion de persoane anual, aproape jumătate dintre acestea fiind copii sub cinci ani.
Cu toate acestea, filtrele de apă pot fi “foarte eficiente pentru a opri bacteriile”, spune Krueger, a cărui echipă a condus astfel de eforturi în America Latină. În cadrul unui studiu, aceștia au instalat filtre în casele din 16 sate din Republica Dominicană. Acest lucru a dus la scăderea incidenței diareei de la 25,6 % la mai puțin de 10 %, ceea ce a avut ca rezultat alte efecte pozitive în lanț. “Copiii lipsesc mai puțin de la școală, iar adulții lipsesc mai puțin de la serviciu, ceea ce aduce un beneficiu financiar și pentru familie”, spune Krueger.
În lumea occidentală, apa de la robinet este strict reglementată și, în general, considerată sigură. În SUA, de exemplu, există o legislație care obligă furnizorii să respecte anumite standarde de calitate a apei și să trateze peste 90 de contaminanți care pot fi găsiți în apa potabilă publică.
În Regatul Unit, apa este supusă mai multor runde de filtrare, urmate de dezinfecție cu ultraviolete și clorinare înainte de a ajunge la robinetele consumatorilor. Țara a fost clasată pe locul întâi, împreună cu Finlanda, Islanda, Norvegia, Elveția și Țările de Jos, în ceea ce privește calitatea apei potabile și a salubrizării în cadrul Indexului de performanță de mediu 2022 al Universității Yale, o evaluare bienală a sustenabilității globale.
“În cele mai multe dintre aceste țări [occidentale], furnizorul de apă este obligat să facă teste regulate și să facă publice informațiile”, spune Krueger.
Cu toate acestea, Krueger avertizează: “Doar pentru că aveți un mare sistem municipal de apă nu înseamnă că totul este în regulă”.
Reglementările pot dicta cantitatea de plumb permisă în conducte, dar acest lucru nu se extinde întotdeauna la cele din proprietățile rezidențiale – ceea ce poate fi problematic, în special în casele mai vechi.
“Țevile ruginite sunt o mare problemă. Văd o mulțime de toxicitate a plumbului din țevile vechi de apă”, spune Nirusa Kumaran, medic în Londra și director medical al centrului de wellness HUM2N.
În aceste cazuri, filtrele pot fi utile pentru a elimina plumbul din apă. În plus, Kumaran spune că acestea pot oferi o ultimă linie de apărare împotriva altor toxine și substanțe chimice prezente.
“Vedem rămășițe ale anumitor medicamente – terapia de substituție hormonală, pilula contraceptivă, anumite medicamente psihotrope – încă în sistemul nostru de apă. Acestea provin din urină, așa că atunci când urinezi medicamente, acestea ajung în râu”, explică ea.
Oprirea pentru totdeauna a substanțelor chimice
O toxină din apa de la robinet care îi îngrijorează pe unii experți este un grup de peste 15.000 de substanțe chimice artificiale numite PFAS, care înseamnă substanțe per- și polifluoroalchilate. Numite și “substanțe chimice veșnice”, deoarece persistă în mediul înconjurător fără a se degrada, PFAS sunt legate de o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancer, afecțiuni hepatice și fertilitate redusă.
“Suntem îngrijorați de nivelurile foarte scăzute de substanțe chimice, deoarece anumite PFAS se pot bioacumula în corpul uman într-un mod destul de dramatic”, spune Knappe. “În prezent, există niveluri scăzute de PFAS în aproape toate sursele de apă din întreaga lume”.
De exemplu, în 2023, cel puțin un PFAS a fost detectat în probele de apă potabilă prelevate de la 17 din cele 18 companii de apă din Anglia. În SUA, PFAS este prezent în 45% din apa de la robinet, iar șase din zece persoane sunt considerate a fi expuse la aceste substanțe chimice.
Din fericire, filtrele pot ajuta la eliminarea acestor substanțe chimice dăunătoare. Într-o lucrare publicată în 2020, Knappe și colegii săi cercetători au descoperit că osmoza inversă și filtrele în două etape care sunt instalate sub chiuvete (care au filtre mecanice și cu carbon activ), sunt capabile să elimine aproape toate PFAS-urile pe care le-au evaluat.
Postmus, a cărui organizație oferă acreditare pentru o serie de produse, inclusiv pentru filtrele de apă, recomandă în special trei tipuri de filtre de apă: cărbunele activ, schimbul de ioni și osmoza inversă. “Certificăm filtrele pentru reducerea PFAS de aproape șase ani și avem date care demonstrează că sunt eficiente”, spune el.
Atenție la cumpărare
Deși filtrele pot fi utile pentru a elimina substanțele chimice dăunătoare din apă, uneori acestea elimină și mineralele benefice. Printre acestea se numără magneziul și calciul, precum și fierul și manganul, care sunt eliminate pentru a face apa mai moale și, respectiv, pentru a preveni decolorarea. Filtrele pot elimina, de asemenea, fluorura, pe care unele municipalități o adaugă în apa de la robinet pentru a ajuta la combaterea cariilor dentare.
De fapt, filtrele de osmoză inversă – despre care Knappe spune că sunt una dintre cele mai eficiente bariere, “deoarece elimină totul” – sunt uneori vândute cu cartușe de remineralizare care încearcă să adauge minerale benefice înapoi în apa filtrată.
Unii oameni presară un vârf de cuțit de sare de mare în apa filtrată, însă în prezent nu există dovezi că acest lucru este eficient pentru a adăuga înapoi mineralele pierdute.
Dar, în realitate, este mai important să obțineți acești compuși cruciali din alimentație, spune Kumaran. “Nu ar trebui să ne bazăm pe apa de băut ca sursă principală de minerale”.
Un alt dezavantaj al filtrelor de apă este că uneori pot face mai mult rău decât bine, mai ales dacă cartușele nu sunt înlocuite în mod regulat.
Filtrele cu cărbune activat de tip burete, în special, pot servi drept teren de reproducere pentru bacterii neplăcute. Într-un mic studiu efectuat în Singapore, care a comparat apa de la robinet cu probe de apă filtrată din aceeași gospodărie, majoritatea probelor de apă de la robinet conțineau un număr de bacterii de 500, în limita de siguranță locală. Prin comparație, această cifră a fost cuprinsă între 9.000 și 25.400 pentru 60% din probele de apă filtrată, iar cel mai mare număr a fost prelevat de la un filtru care trebuia schimbat cu o lună mai târziu.
Într-un alt studiu, s-a constatat că apa lăsată să stea într-un robinet sau într-un filtru sub chiuvetă – chiar și doar peste noapte – avea concentrații bacteriene crescute. Pentru a evita acest lucru, se recomandă să spălați filtrul de apă timp de cel puțin 10 secunde înainte de a bea din el.
“Cel puțin, dacă nu întreții filtrul în mod corespunzător, pur și simplu nu mai ai niciun beneficiu de pe urma lui”, spune Knappe. “Sau s-ar putea ca apa care iese din el să fie mai proastă decât cea care intră în el”.
Hidratarea înainte de toate
La sfârșitul zilei, decizia de a folosi sau nu un filtru de apă se reduce la înțelegerea tipului de apă din zona ta, precum și la nivelul tău de confort și de acceptare a ceea ce se află în acea apă. “Dacă vă faceți puțin temele, puteți găsi adesea informații despre calitatea apei pe care o consumați”, spune Krueger, explicând că, de obicei, companiile de apă sunt obligate să facă publice și gratuite rezultatele testelor. În plus, “puteți angaja companii care să vă testeze apa dacă sunteți îngrijorat de aceasta”, spune el.
Dacă credeți că apa de la robinet nu este corespunzătoare, următorul pas ar fi să găsiți un filtru adecvat care să se potrivească atât în casa dumneavoastră, cât și în stilul de viață, și care să poată elimina contaminanții specifici în cauză. Este greu de recomandat un anumit tip sau o anumită marcă, spune Postmus, dar cheia este să vă asigurați că ceea ce ajungeți să cumpărați este certificat. “Dacă dispozitivul a fost certificat, cel puțin știți că este eficient”, spune el.
Pentru Kumaran, a rămâne hidratat este mai presus de faptul că cineva bea sau nu apă filtrată. Ea spune: “În calitate de medic primar, văd o mulțime de probleme din cauza deshidratării”.