Cum controlează fermierul Dumitru Banea tripsul, lepidopterele și cicadele în viile de la Valul lui Traian: „Cu un plan de tratament bine programat, am reușit să gestionăm eficient populația de dăunători”

Dumitru Banea a găsit soluții pentru protecția viței de vie Dumitru Banea a găsit soluții pentru protecția viței de vie

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor. Aceasta este strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Obținerea unor recolte bune și de calitate a devenit dependentă de utilizarea unor soluții eficiente de combatere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Condițiile meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare a principalelor insecte dăunătoare. Totodată, au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Viticultorii caută acum soluții eficiente și durabile.

Inginerul Dumitru Banea, director tehnic la Domeniile Mitroi, situate în apropierea comunei Valul lui Traian în podgoriile Murfatlar, a găsit un mijloc eficient.

„De câțiva ani, folosim produsul Laser, de la Corteva, în special vara. Îl utilizăm mai ales împotriva celei de-a doua generații de molie Lobesia”, explică inginerul Banea. Această strategie a devenit și mai importantă pe fondul extinderii fitoplasmozei în podgorii.

„Deoarece boala a pătruns deja în culturi, utilizarea Laser, care acționează și asupra cicadelor, a devenit necesară”, continuă el.

„L-am aplicat în trei tratamente și, din ce am observat, are o eficacitate foarte bună”.

Laser, una dintre cele mai eficiente soluții

Aplicat pe 160 de hectare de viță de vie pentru vin, beneficiile în urma utilizării produsului s-au dovedit remarcabile.

„Presiunea dăunătorilor a scăzut clar. Se poate observa o oprire a răspândirii bolii ca urmare a combaterii dăunătorilor. Iar cum Laser este eficient și împotriva moliei Lobesia botrana, nu am avut probleme nici din acest punct de vedere”, a constatat specialistul.

„Cu un plan de tratament bine programat, am reușit să gestionăm eficient populația de dăunători. O astfel de fiabilitate contează atunci când încerci să menții sănătatea viei și calitatea strugurilor”, subliniază el.

Laser este un produs care are ca principală componentă activă spinosad. Spinosadul este o substanță activă de origine naturală, produsă prin fermentarea bacteriei din sol S. spinosa.

Este aprobat pentru utilizare la peste 200 de culturi în 24 de state membre ale UE și are un rol esențial în strategiile IPM.

Un avantaj în plus este și intervalul scurt de pauză până la recoltare.

Eficacitate sa este dovedită la nivel global împotriva dăunătorilor precum tripsul, Drosophila suzukii, lepidopterele și cicadele. Acest spectru larg îl recomandă pentru utilizarea și în alte domenii, precum legumicultura și pomicultura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *