Propunerea Comisiei Europene de a impune o taxă de doi euro pentru fiecare colet de mică valoare care intră în blocul comunitar este „o glumă”, afirmă directorul Carrefour, cel mai mare retailer alimentar european

carrefour-lant-de-retail-cu-capital-francez-a-devenit-una-din-platfomele-de-export-ale-produselor-agroalimentare-italiene-printre-acestea-fructele-si-legumele-proaspete-vinul-si-produsele-sub-mar foto: alimentando.info

Propunerea Comisiei Europene de a impune o taxă de doi euro pentru fiecare colet de mică valoare care intră în blocul comunitar este „o glumă”, a afirmat miercuri Alexandre Bompard, directorul general al Carrefour, cel mai mare retailer alimentar european, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În mai, UE a prezentat planuri ce prevăd eliminarea scutirilor de care beneficiau coletele cu o valoare de sub 150 euro şi impunerea unei taxe de doi euro din 2028. Sunt vizate coletele de valoare mică venite din Asia, via platforme precum Shein sau Temu. Măsura a fost solicitată în special de Franţa, care la finele lunii aprilie a propus plata unor “costuri de gestiune” pentru fiecare colet mic ce intră în Europa.

„Aceasta este o glumă … Să facem o taxă Trump, 100% din valoarea coletelor. Există o limită să scazi preţurile cu orice cost”, a declarat Bompard, care conduce şi Asociaţia retailerilor francezi (FCD), la postul de radio RTL.

El a propus Comisiei Europene să grăbească impunerea taxei.

„Dacă acest preţ înseamnă dispariţia producătorilor de jucării, de îmbrăcăminte, a micilor retaileri, a celor specializaţi, şi multă poluare, nu putem plăti acest preţ, este prea ridicat. Şi nu în 2027, nu mâine”, a adăugat şeful Carrefor.

Şi retailerii din Grecia au cerut Bruxelles impunerea mai rapidă a taxei.

Anul trecut, aproximativ 4,6 miliarde de trimiteri cu valoare mică, adică bunuri cu o valoare care nu depăşeşte 150 euro, au intrat pe piaţa UE, echivalentul a 12 milioane de colete pe zi. Această cifră este de două ori mai mare decât în 2023 şi de trei ori mai mare decât în 2022, iar multe dintre aceste bunuri s-au dovedit a fi neconforme cu legislaţia europeană. Această creştere exponenţială ridică numeroase semne de întrebare. În principal, din ce în ce mai multe produse dăunătoare intră în UE.

Mai mult, vânzătorii europeni, care respectă standardele ridicate în materie de produse, riscă să fie afectaţi de practicile neloiale şi de vânzarea de bunuri contrafăcute prin intermediul pieţelor online. În cele din urmă, numărul mare de colete expediate şi transportate are o amprentă ecologică şi climatică negativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *