Iaurturile sunt unele dintre cele mai bune alimente pentru sănătate, dacă sunt preparate corespunzător. Însă nu toate sunt egale când vine vorba de beneficii și există pe piață destule sortimente care nu se pot încadra la categoria mâncărurilor sănătoase.
Iaurtul grecesc și skyr (iaurtul islandez) sunt cele mai sănătoase alegeri, deoarece tind să fie mai sărace în zahăr și mai bogate în proteine, spune dieteticianul înregistrat Jamie Nadeau, citat de publicația Chicago Sun-Times.
Aceste două opțiuni vor fi întotdeauna mai bogate în proteine din cauza modului în care sunt făcute, însă cantitățile exacte depind de marcă.
Iaurtul grecesc este doar un iaurt obișnuit care a fost strecurat pentru a elimina zerul sau lichidul. Rezultatul este un iaurt mai gros, cu o aromă mai concentrată. Deoarece iaurtul grecesc este mai dens, are mai multe proteine decât iaurtul obișnuit, nefiltrat.
Skyr este, de asemenea, strecurat și necesită mult mai mult lapte pentru preparare decât iaurtul obișnuit, ceea ce face ca acest iaurt gros să fie, de asemenea, o alegere bogată în proteine.
De exemplu, 100 de grame de iaurt simplu conțin aproximativ 3,5 grame de proteine. Aceeași porție de iaurt grecesc are 9 grame de proteine, iar skyr are 10 grame.
Iaurturile normale sunt și ele sănătoase, dacă nu vă plac cele două prezentate mai sus, spune Nadeau.
Indiferent de tipul pe care îl alegeți, asigurați-vă că adăugați niște grăsimi și fibre pe lângă pentru a face din el o masă echilibrată, spune Nadeau. Ea sugerează adăugarea de fructe (chiar și congelate), cereale, granola, unt de arahide sau unt de migdale.
De ce este iaurtul un aliment sănătos?
Iaurtul este o gustare sănătoasă deoarece conține calciu, fosfor, zinc, seleniu, iod, riboflavină și vitaminele B5 și B12. Un studiu din 2020 a constatat, de asemenea, că persoanele care consumă în mod obișnuit iaurt au o dietă de mai bună calitate și prezintă un risc mai mic de obezitate.
Iaurtul conține, de asemenea, probiotice, care susțin sănătatea intestinelor. Probioticele sunt microorganisme vii care există atât în mod natural în intestin, cât și în produsele alimentare. Acestea acționează împotriva bacteriilor rele și mențin cantitatea de bacterii bune din intestin.