Suprataxe vamale masive pe îngrăşămintele din Rusia şi Belarus, aprobate în plenul Parlamentului European. Pachetul include și taxarea cu 50% a produselor agroalimentare care rămăseseră netaxate

Suprataxe vamale masive pe îngrăşămintele din Rusia şi Belarus, aprobate în plenul Parlamentului European Sursa foto: Pexels/Mirko Fabian

Parlamentul European a votat joi pentru introducerea unor suprataxe vamale pentru îngrăşăminte şi anumite produse agricole din Rusia şi Belarus pentru a preveni o potenţială ameninţare la securitatea alimentară a UE şi a limita fondurile ruse pentru războiul său din Ucraina, transmite corespondentul de la Bruxelles al Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Textul de lege adoptat de PE prevede taxe vamale de 6,5% pe îngrăşămintele importante din Rusia şi Belarus, plus suprataxe de 40-45 de euro pe tonă pentru perioada 2025-2026. Aceste suprataxe vor creşte la 430 de euro pe tonă până în 2028.

În același pachet normativ adoptat de legislativul europeam mai intră, totodată, și creșterea cu 50% a taxelor vamale la intrarea în UE a produselor agricole din Rusia şi Belarus care încă nu sunt supuse unor taxe vamale suplimentare, precum zahărul, oţetul, făina şi furajele.

Majoritatea produselor agricole ruseşti sunt deja supuse taxelor vamale în UE, dar, odată ce va fi implementată noua propunere a Consiliului UE, vor fi taxate şi celelalte şi care însumează aproximativ 15% din importurile agricole ale UE din Rusia.

Veniturile din îngrășăminte ale Rusiei alimentează mașina de război

În proiectul de lege votat marţi, eurodeputaţii apreciază că veniturile din vânzarea de îngrăşăminte din Rusia şi Belarus contribuie direct la finanţarea războiului împotriva Ucrainei. Măsurile propuse vor reduce semnificativ importurile UE de bunuri vizate, fie că provin din cele două ţări, fie că sunt exportate direct sau indirect de ele. Se anticipează că asta va duce la o diversificare şi mai mare a producţiei UE de fertilizatori, care în prezent este afectată de preţurile scăzute ale importurilor.

Textul de lege însărcinează Comisia Europeană să monitorizeze creşterile de preţuri şi orice posibil efect negativ asupra pieţei interne sau a sectorului agricol al UE şi să ia măsuri pentru a diminua impactul. Textul a fost adoptat cu 411 voturi pentru, 100 împotrivă şi 78 de abţineri.

„Creşterea graduală prevăzută de reglementare a suprataxelor vamale pentru produse din Rusia şi Belarus va contribui la a împiedica Rusia să folosească piaţa UE pentru a-şi finanţa maşina de război. Este inacceptabil că, după peste trei ani de la lansarea războiului la scară largă al Rusiei, UE continuă să cumpere de aici produse critice în cantităţi mari, de fapt, aceste importuri au crescut semnificativ”, a declarat eurodeputata letonă Inese Vaidere, din grupul PPE, raportoare pentru Rusia.

Totodată, mai spune ea, propunerea va stimula producţia de fertilizatori în UE, care a primit o lovitură de la importurile ruse ieftine, dând totodată timp fermierilor să se adapteze. Foarte important, propunerea conţine, de asemenea, prevederi care permit Comisiei să monitorizeze îndeaproape piaţa de îngrăşăminte şi să ia măsuri dacă preţurile cresc, a mai adăugat ea.

Reglementarea mai are nevoie de aprobarea Consiliului UE, al șefilor de stat și de guvern

După ce a fost aprobată de PE, reglementarea trebuie să fie adoptată oficial de Consiliu UE, iar apoi publicată în Jurnalul Oficial înainte de a intra în vigoare. Importurile UE de fertilizatori bazaţi pe azot din Rusia, deja mari în 2023, au crescut semnificativ în 2024. Potrivit Comisiei Europene, importurile de îngrăşăminte acoperite de acest text de lege reflectă o situaţia de dependenţă economică faţă de Rusia.

Lăsată nesupravegheată, situaţia ar putea afecta securitatea alimentară a UE şi, în cazul fertilizatorilor în special, ar face ca blocul comunitar să fie vulnerabil la măsuri coercitive ale Rusiei. Acesta este motivul pentru care CE a venit în ianuarie acest an cu propunerea de a impune suprataxe asupra îngrăşămintelor şi anumitor produse agricole care provin din Rusia şi Belarus, se mai menţionează în comunicatul PE.

Kremlinul a reacționat spunând că „Europenii se împușcă în picior”

„Europenii continuă, ca întotdeauna, să se împuşte în picior”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la conferinţa sa de presă zilnică, comentând astfel decizia PE de suprataxare a importurilor de îngrășăminte din Rusia și Belarus.

„Uniunea Europeană va primi îngrăşăminte chimice la preţuri mai ridicate şi de o calitate mai slabă, întrucât îngrăşămintele noastre, inclusiv cele pe bază de azot, sunt de calitate superioară”, a susţinut purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *