Uiți rețete pe care le-ai preparat toată viața? Ar trebui să mergi la medic pentru că pot fi primele simptome de Alzheimer

alzheimerul poate fi dignosticat de la primele semne inclusiv cele din bucatatrie Sursa foto: Unsplash / Meagan Stone

Din păcate numărul de persoane care suferă de demență (cea mai frecventă formă fiind Alzheimer) – în lumea de azi – este în creștere, de aceea este tot mai important să recunoaștem primele semne chiar în spații cotidiene precum bucătăria, relatează 20minutos.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

De obicei, asociem demența și Alzheimer cu simptome majore, cum ar fi pierderea memoriei, dificultăți de vorbire sau semne de dezorientare, dar adesea aceste boli debutează cu semnale mărunte și cărora nu le dăm importanță. Organizația Alzheimer’s Society din Marea Britanie avertizează asupra a două simptome care pot apărea chiar în activitatea zilnică din bucătărie.

Înainte de a detalia aceste două semne, este important să facem diferența între un mic gest de uitare sau neatenție și un simptom autentic de demență. De asemenea, în bucătărie putem fi distrași de factori externi: stres, telefon, alte aparate sau persoane care ne vorbesc în timp ce gătim.

Dificultăți în a realiza o rețetă cunoscută

Aceste două semne pot fi observate atât la propria persoană, cât și la cei apropiați. Bucătăria este un loc potrivit pentru a detecta astfel de schimbări.

Primul semn este dificultatea bruscă de a găti, mai ales când este vorba despre o rețetă foarte familiară. Cele mai comune exemple sunt: punerea unei oale la fiert fără apă sau folosirea zahărului în loc de sare. Acestea pot indica un declin cognitiv.

Al doilea semn important este diminuarea simțului mirosului. Aceasta poate apărea când capacitățile mentale, cum sunt memoria, gândirea și limbajul, încep să scadă.

O persoană poate găti dacă i se diagnostichează un declin cognitiv?

Nu este de dorit ca o persoană cu demență să evite complet bucătăria, dacă acesta este un loc unde îi place să funcționeze (exceptând bineânțeles cazurile severe). Este important să se discute cu neurologul pentru a stabili ce activități sunt sigure și care nu.

Câteva sfaturi utile pentru persoanele cu declin cognitiv care vor totuși să gătească:

  • Bucătăria să fie bine luminată.
  • Să se acorde multă atenție chibriturilor și brichetelor.
  • Să se utilizeze temporizatoare pentru a controla timpul de gătit.
  • Să se folosească electrocasnice cu oprire și pornire automată.
  • Să se scrie rețetele pe cartonașe, pentru a se putea bifa fiecare pas pe măsură ce este terminat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *