VIDEO | Alex Onofrei a „furat” meserie de la ultimul marangoz din Deltă și construiește singur o lotcă, o barcă folosită inclusiv la pescuit: „Este, probabil, singura ambarcațiune specifică României, așa cum este gondola în Italia” / A creat un „lego” tradițional pentru copii și adulți, inspirat din tâmplăria navală

Alex Onofrei Sursa foto: Arhiva personala (Alex Onofrei)

Alex Onofrei a învățat să construiască o lotcă de la ultimul marangoz din Delta Dunării și este acum pe punctul de a lansa prima ambarcațiune construită integral de el. „E o meserie greuță, dar în același timp frumoasă și satisfăcătoare”, a povestit, pentru G4Food, Alex, care a pornit pe acest drum în urmă cu cinci ani, când s-a apucat să restaureze o barcă veche pentru turiștii interesați de excursii în stil tradițional.

„Am fost pus în situația de a restaura o lotcă pentru a asigura un spațiu mult mai mare turiștilor, care din ce în ce mai mult solicitau excursiile cu lotca cu vele. Pe lacul Razim am găsit o lotcă și m-am apucat de restaurat. În același timp eram crispat și, de fapt, foarte îngrijorat de ideea că nu voi putea parcurge anumiți pași, pentru că nu aveam experiența necesară”, a relatat sursa citată.

Cu sprijinul unei finanțări nerambursabile, Alex a cumpărat două lotci „la scară reală” și a avut acces într-unul dintre puținele ateliere de marangozerie rămase în Tulcea. Acolo l-a întâlnit pe Paul, un marangoz generos cu timpul și priceperea lui: „Paul, meșterul marangoz de la atelierul respectiv, a fost foarte deschis în a-mi oferi orice fel de informație, dar, ca orice meșter, își păzește micile secrete”.

„Am pus mai multe întrebări și am fost mult mai atent la absolut orice detaliu pe care îl vedeam la produsele ieșite pe piață din acel atelier. Priveam procesele de construcție în atelierul adevărat de marangozerie și le transpuneam pe lotca mea personală”, a adăugat Alex Onofrei.

Lotca, barca pescarilor din Delta Dunării

Lotca, spune Alex, nu e doar o barcă, ci „o ambarcațiune specifică Deltei Dunării și probabil în amonte până iese din România”. Forma ei este adaptată mediului: „Are două ciocuri, este ascuțită la etravă și la etambou, ceea ce permite accesul pe canale înguste, prin stufăriș, și taie foarte bine valul”. Este, adaugă el, „probabil singura ambarcațiune specifică României”, comparabilă cu gondola din Italia. „Noi putem să ne mândrim cu lotca și putem să facem din ea altceva”.

Alex Onofrei a dus ideea mai departe, organizând împreună cu Asociația Nod în Papură și alți parteneri prima regată cu lotci cu vele din România. „Este prima regată de lotci cu vele din istoria României, aș putea spune”, povestește el, entuziasmat.

A creat un „lego” tradițional al Deltei

Pentru a face acest meșteșug cunoscut și generațiilor tinere, Alex a creat un kit educativ DIY – o machetă de lotcă pe care copiii și adulții o pot construi acasă, fără unelte periculoase. „Este o variantă de marketing, dar în același timp o misiune de a face cunoscută această meserie”.

„Este prezentat într-o variantă cât se poate de industrială – pe un mini-palet, cu o cutie de lemn deasupra. Poate focusa copiii către o activitate deloc periculoasă – nu folosim absolut niciun instrument tăios, toate sunt prefabricate – dar un timp de calitate se poate trăi construind această lotcă”,

Alex este convins că macheta are potențial educativ și formator: „Satisfacția de a termina macheta de lotcă și de a o pune pe apă poate să fie foarte mare și poate întări caracterul copilului. Poate fi o variantă de «școală acasă» în ceea ce privește ambarcațiunile și un fel de lego tradițional al Deltei”.

Articolul a fost transcris cu ajutorul Vatis Tech

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *