Înflorirea rapiței, o importantă plantă meliferă, a pus la drum apicultorii români din zonele de deal și de munte. Ei au plecat în pastoral, cu stupii așezați în pavilioane sau pe platforme speciale. Rapița marchează debutul sezonului apicol. Este perioada primelor cantități importante de miere extrase de apicultori din stupi, de-a lungul unui an.

Gheorghe Celus a plecat cu stupii săi din comuna Răucești, județul Neamț, și a stabilit tabăra, împreună cu un coleg, în marginea comunei Țepu, situată în colțul de nord-vest al județului Galați, unde rapița este cultivată pe suprafețe întinse. ”Trebuie să umblu mascat din cap până în picioare, fiindcă albinele, la rapiță, din cauza abundenței polenului, devin foarte nervoase, agresive”, a explicat apicultorul pentru G4Food.

”Cred că vom extrage 4-5 kilograme de miere de rapiță dintr-un stup, acolo unde albinele au ieșit bine din iarnă. Am și familii afectate de schimbările de temperatură de la începutul anului. A fost cald, apoi frig și aceste variații de temperatură nu le-a făcut bine”, a precizat apicultorul din Răucești.

Apicultorul nemțean a mai afirmat că săptămâna viitoare își va muta stupii la o altă cultură de rapiță, în județul Bacău, apoi va intra în următoarea etapă a sezonului apicol: culesul la salcâm. El își transportă stupii într-un pavilion și pe o platformă metalică destinată acestei activități.

”Din păcate, în județul Galați, unde mă aflu acum, salcâmul a fost distrus de înghețul puternic care a lovit înainte de Paști. Sigur că efectele s-au resimțit și în alte zone din Moldova. Va trebui să caut salcâm care nu a fost afectat de îngheț. Așa cum albina umblă din floare în floare voi umbla și eu din deal în deal să găsesc salcâm înflorit”, a dezvăluit Gheorghe Celus.