Ceai de ceapă. Un remediu natural străvechi câștigă din nou teren: fiartă în apă sau infuzie la rece. Ajută în principal activitatea inimii și reglează glicemia, dar dar și în caz de răceală, și are efect detoxifiant

ceai-de-ceapa foto: wineandfood.it

Există două modalități de a prepara ceiul de ceapă: fiartă, ca un ceai obișnuit, sau infuzia de ceapă în apă, la rece – un remediu natural străvechi, care începe să revină în actualitate datorită proprietăților sale antihistaminice, antibacteriene, antiinflamatoare și antiseptice, potrivit revistei gastronomice La Cucina Italiana. Ceapa este bogată în vitamine din complexul B, vitamina C și săruri minerale.

În plus, infuzia de ceapă la rece este apreciată în special pentru efectul său detoxifiant, datorită unui compus activ – alicina – care ajută organismul să reducă absorbția zaharurilor, să scadă nivelul colesterolului și să elimine toxinele care afectează buna funcționare a ficatului și rinichilor.

În trecut, când medicamentele și suplimentele nu erau ușor accesibile, multe persoane foloseau infuzia de ceapă pentru a combate constipația de moment. Datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatoare, era folosită și pentru ameliorarea simptomelor de sezon și a durerilor musculare.

Efectele au fost confirmate și de studii recente, printre care cel al nutriționiste Brianna Wiesser, de la Mayo Clinic, scrie ziarul italian La Repubblica. Potrivit acesteia, infuzia la rece de ceapă poate avea efecte pozitive asupra sănătății, printre care: o inimă mai sănătoasă, reglarea glicemiei și creșterea densității osoase.

Ceapa – bogată în nutrienți, săracă în calorii

Potrivit aceleiași surse, ceapa este săracă în calorii, dar bogată în vitamine, fibre și minerale. O ceapă medie conține aproximativ 44 kcal, ceva proteine și carbohidrați, o cantitate moderată de fibre vegetale, vitamina C și potasiu. De asemenea, conține antioxidanți și compuși care pot reduce inflamațiile și scădea nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale, datorită prezenței quercetinei, un flavonoid cu efect antioxidant și hipotensiv. Un mic studiu realizat pe circa 70 de persoane supraponderale și cu hipertensiune sugerează că o doză zilnică de 162 ml de extract de ceapă, bogat în quercetină, poate reduce semnificativ tensiunea sistolică cu 3,6 mmHg. Un efect similar se poate obține și prin consumul zilnic, timp de 8 săptămâni, a 80–120 g de ceapă roșie crudă, însă cu un posibil efect secundar neplăcut: respirația urât mirositoare. Totuși, acest consum poate ajuta la reducerea colesterolului total și LDL (colesterolul „rău”).

Totodată, ceapa este o sursă excelentă de antioxidanți și conține cel puțin 17 tipuri de flavonoide. În plus, cea roșie conține antocianine, pigmenți vegetali din familia flavonoidelor, care dau cepei culoarea intensă specifică. Acești flavonoizi pot proteja împotriva diabetului și a unor forme de cancer.

Cum se prepară infuzia de ceapă

Prepararea infuziei de ceapă la rece este extrem de simplă: se taie ceapa felii și se pune într-un vas cu apă, lăsându-se la macerat o noapte întreagă (circa 12 ore). Dacă temperatura ambientală depășește 20 de grade, mută vasul undeva la răcoare sau la frigider.

Proporția este de o ceapă medie la un pahar cu apă. După perioada de macerare, se filtrează și se bea la temperatura camerei. Gustul este ușor dulceag și nu se mai simte decât puțin mirosul de ceapă, după cele 12 ore mirosul ei tranferat în apă se atenunează substanțial.

Oxidul de sulf, responsabil de mirosul puternic și de lacrimile provocate la tăiere, este neutralizat de apă – de aceea se recomandă tăierea cepei sub jet de apă sau cu un cuțit umezit des.

Cum se prepară decoctul de ceapă

Alternativa la infuzia la rece este ceaiul de ceapă, o altă modalitate simplă de a profita de proprietățile acesteia. Se curăță ceapa, se taie, se pune în apă și se fierbe timp de aproximativ 15 minute, apoi se strecoară și se bea. Și în acest caz, prin fierbere, dispare în mare parte aroma caracteristică de ceapă, rămânând în final un gust dulceag.

Se poate consuma de două-trei ori pe zi, la nevoie. Ceaiul  de ceapă poate fi un sprijin într-un regim alimentar echilibrat și un stil de viață sănătos, fiind și un mod de a bea mai multă apă.

Totuși, pentru că ceapa conține saponine și glucozide – și ele reduc colesterolul și glicemia, nu este recomandată persoanelor cu afecțiuni intestinale, precum colite sau reflux gastric, din cauza efectului lor iritant.

În caz de răceală, este mai eficientă infuzia la rece sau decoctul?

Potrivit sursei citate, ceapa își eliberează cel mai bine proprietățile la cald, ceea ce face ca ceaiul să aibă un impact mai puternic în cazul afectiunilor de sezon de tipul răcelii sau gripei.

Acest ceai este foarte eficient împotriva răcelilor, mai ales dacă se adaugă și miere, care potențează efectul calmant și antibacterian.

Cum se folosește infuzia de ceapă pentru păr

Datorită proprietăților antiinflamatoare, ceapa este folosită și ca remediu natural pentru îngrijirea părului și a scalpului. Există două metode:

-Se aplică infuzia de ceapă pe părul ud, se tamponează cu un prosop, apoi se spală părul după 30 de minute cu șampon normal.

-Se prepară un suc de ceapă (prin mixarea și stoarcerea acesteia), care se aplică pe scalp, se lasă 30 de minute și apoi se spală părul, așa cum procedăm în mod obișnuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *