Ambasadorul Argentinei în România, Carlos Alejandro Poffo, a declarat, cu ocazia unui eveniment de promovare a tehnologiei No-till în agricultură, faptul că România este una dintre marile puteri agricole ale Uniunii Europene (UE) şi are un potenţial remarcabil pentru a-şi extinde producţia prin sistemul respectiv, transmite Agerpres. DAJ Buzău a organizat marţi un eveniment dedicat promovării tehnologiei No-till şi lansarea oficială pe piaţa din România a unor utilaje specifice produse în Argentina. La prezentarea tehnologiei No-till au participat aproximativ 150 de fermieri români şi argentinieni, fiind prezent totodată ambasadorul Argentinei în România însoţit de reprezentanţi ai fabricii producătoare de utilaje.
No-till sau minimum-till, amplasarea directă a seminţelor în pământ, reprezintă o metodă în agricultură care presupune cultivarea solului fără utilizarea unor lucrări tradiţionale de arat, în scopul protejării acestuia şi asigurării umidităţii, utilizându-se în acelaşi timp resturile vegetale pentru calitatea şi fertilitatea sa.
„Este o onoare şi o mare plăcere să fiu aici într-una dintre zonele agricole de referinţă ale României. Această companie aniversează 75 de ani de activitate, este liderul pieţei argentiniene de semănătoare şi din anul 1961 este listată la bursa de valori din Buenos Aires (…) Astăzi mă simt ca acasă pentru că m-am născut într-un oraş aflat la 300 km de Buenos Aires, într-o zonă cu o puternică tradiţie agricolă, foarte asemănătoare cu aceasta (…)
După cum ştiţi, sectorul agricol argentinian este de peste un secol unul dintre principalele motoare ale economiei ţării, de zeci de ani exportăm cereale şi utilaje de ultimă generaţie care încorporează inovaţie cunoscută la nivel mondial (…) Ştim despre interesul sectorului agricol românesc de a continua să integreze tehnologie pentru a-şi menţine dinamismul şi poziţia sa de importanţă majoră în cadrul UE. Printre aceste tehnologii este vârf, este tehnologia No-till.
Această tehnologie permite utilizarea mai sustenabilă şi eficientă a solurilor, aspect important în condiţiile în care numeroase regiuni agricole din lume şi din România se confruntă cu perioade de fenomene climatice extreme. România este una dintre marile puteri agricole ale UE şi dispune de un potenţial remarcabil pentru a-şi extinde producţia prin această tehnologiei”, a precizat marţi, ambasadorul Argentinei în România, Carlos Alejandro Poffo.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Reprezentantul fabricii producătoare de utilaje agricole a adăugat că sistemul No-till este unul eficient şi profitabil, în condiţiile în care fenomenele meteo extreme pun în dificultate din ce în ce mai mult fermierii. „Agrometal a fost pionier în America Latină în dezvoltarea tehnologiei No-till, un sistem care a transformat modul de a cultiva şi proteja solul, făcând posibilă o producţie sustenabilă, eficientă şi profitabilă (…) Produsele noastre au fost dezvoltate alături de fermieri.
Fabricăm semănători robuste, tehnologice şi adaptabile, capabile să lucreze în condiţii variate şi să asigure precizie pe fiecare hectar semănat. Pentru această regiune am selectat o gamă de produse care combină tehnologia de semănare de ultimă generaţie cu versatilitatea şi uşurinţa în întreţinere şi operare. Suntem aici nu doar pentru a oferi utilaje ci şi pentru a construi un parteneriat cu fermierii din această zonă, bazat pe încredere, servicii de calitate şi sprijin constant”, a declarat preşedintele CA Agrometal, Rosana Negrini.
Potrivit conducerii DAJ, fermierii ar putea să se abată de la regulile agriculturii tradiţionale în favoarea noilor sisteme care sunt avantajoase din punct de vedere financiar. „Este un utilaj revoluţionar, cu avantaje foarte mari, bineînţeles şi cu dezavantaje dar cele mai importante avantaje sunt cheltuielile foarte mici şi calitatea lucrărilor. Eu am fost şi în Argentina, îmi este drag conceptul, la început eram sceptic dar învăţând şi testând în teren am văzut avantajele enorme. Într-un mediu cu provocări extreme, deja se instalează seceta, este un avantaj să facem conversia de la sistemul nostru clasic la sistemul No-till”, a subliniat directorul executiv al DAJ Buzău, Cosmin Florea.
Lucrările executate în mod tradiţional, potrivit specialiştilor, presupun un sol îndepărtat şi expus, intervale mai restrânse pentru semănat, infiltraţii de suprafaţă, un procent ridicat de evaporare a apei şi un timp îndelungat pentru formarea unui nou strat de sol. În schimb, sistemul No-till păstrează umiditatea în solul care poate fi îmbogăţit prin menţinerea rădăcinilor şi a resturilor vegetale.