1 Mai este sinonim pentru mulți cu relaxare, cu prima vacanță binemeritată de după sărbători. De multe ori facem chiar o punte între Paște și 1 Mai dacă datele sunt apropiate.
Ca orice rupere de ritmul cotidian, are potențial de a ne da peste cap kilogramele.
Uite câteva sfaturi ca să faci alegeri bune și pentru viitorul tău, nu doar pentru prezent.
Grătarul nu e inamicul
Grătarul poate fi, de fapt, una dintre cele mai sănătoase metode de gătit dacă nu expui carnea direct la foc și dacă nu folosești carne grasă.
✅ Alege carne slabă: piept de pui, curcan, mușchiuleț de porc, pește, creveți.
✅ Marinează natural: cu ulei de măsline, usturoi, verdețuri, lămâie, vin, bere, iaurt.
✅ Evită carnea foarte procesată (cârnați, mici cu mulți aditivi, mezeluri). Poți alege să iei câteva guri și nu să mănânci o porție întreagă. În felul ăsta, o să te simți mulțumit. Ai grijă și de sănătatea ta, dar ți-ai satisfăcut și curiozitatea culinară.
✅ Adaugă legume pe grătar: dovlecel, vinete, ardei, ciuperci – sunt delicioase și cu siguranță vei mai găsi doritori la masă. Dacă ai copii, este foarte important ca ei să vadă că și tu consumi legume, nu doar le spui lor să facă asta.
Pune grătarul undeva în mijlocul zilei și nu seara. Poți lua astfel un mic dejun lejer, iar cina o poți sări, întrucât masa de prânz o să fie probabil mai consistentă decât de obicei.
Pune pe lângă legumele gătite pe grătar doar salată simplă. Lasă salata de boeuf, salata orientală sau alte preparate cu maioneză, paste sau cartofi pentru altă dată. Nu complica ceva ce e menit să fie simplu și operațional.
Nu cumpăra cantități enorme de mâncare. Sigur că e bun grătarul și a doua zi, dar cam atât. Alege cu grijă porții estimative pentru toți cei care vor fi acolo, fă un mic stoc în plus, dar cam atât.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ne concentrăm foarte mult pe mâncare, dar 1 Mai este și despre băuturi. Alegeți mai degrabă un vin bun decât sticle multe de băuturi carbogazoase. Dacă reducem zahărul din alimentele de pe masă, dar bem băuturi pline de zahăr sau pahare întregi de suc de fructe (chiar și făcut în casă), tot degeaba facem eforturi.
Despre carne, garnituri și băuturi am vorbit, dar cum facem cu pâinea și sosurile?
De multe ori, ceea ce încarcă o masă nu e neapărat grătarul în sine, ci ce punem lângă el:
- Sosurile grele (maioneză, ketchup, barbeque industrial) adaugă zahăr și grăsimi procesate.
- Pâinea albă în exces duce la balonare și poftă de dulce. Acea pâine proaspătă pe care o faci în acea zi sau pe care o cumpără cineva de la o brutărie artizanală, poate să fie motiv de disconfort major pentru tine.
Ce poți face:
✅ Alege sosuri făcute în casă: iaurt cu usturoi, muștar simplu, suc de roșii făcut în casă și amestecat cu fulgi de ardei iute. Știu că sunt o mulțime de borcane cu sosuri pe piață, dar alege ceva proaspăt, amestecat de tine după propriul tău gust.
✅ Pune o felie-două de pâine integrală, nu o jumătate de franzelă. Poți opta și pentru lipii care, neavând drojdie, nu au potențial să te baloneze. Nu ai nevoie oricum de prea multă pâine, având în vedere că nu prea merge carnea mâncată cu multă pâine. Poate doar așa, să întingi într-un sos sau de poftă.
✅ Bea apă, apă cu lămâie, un pahar de vin sau o bere mică – dacă îți face plăcere – dar cu moderație.
Ce alegem ca desert?
Ca desert, poți alege câteva bucăți de fructe sau o prăjitură mică ce îți face cu ochiul, sau o bucată de plăcintă de mere. Nu îngreuna digestia cu prăjituri, creme grele sau foietaje. Mergi pe variante ce implică tot mai puțin timp de preparare sau bani.
Bucură-te!
De mâncare. De companie. De verde. De soare.
O masă de 1 Mai nu trebuie să fie perfectă, ci conștientă. Fă alegeri care te hrănesc, care îți aduc plăcere și care îți susțin energia, nu doar pofta de moment. Invită la masă oameni care îți fac plăcere. Nu acționa din obligație sau pentru a mulțumi pe altcineva decât pe tine. Îndeajuns că facem compromisuri la serviciu sau în viața de familie. Nu încerca să îi mulțumești pe toți. Te vei epuiza și tot nu o să fie bine.