Preocuparea pentru mediul ambient și schimbarea climatică a pătruns în fiecare aspect al vieții de zi cu zi. De la mașina pe care o conducem la periuța de dinți pe care o folosim, orice cumpărăm este mai puțin poluant, făcut din materiale ecologice, mai puțin chimic. Sau, cel puțin, într-un ambalaj care să se îndeplineacă aceste condiții.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În ce măsură aceste mici gesturi au, cu adevărat un efect, este greu de verificat. Sigur, vorba veche spune că picătură cu picătură se face marea, dar în viața reală, imposibilitatea de a cuantifica aceste contribuții mărunte îi determină pe unii dintre noi să pună la îndoială valabilitatea acestor demersuri.
Sustenibilitatea 2.0 sau voluntariatul coordonat care contează
Sucursala spaniolă a gigantului producător de electronice și electrocasnice LG a adus acest concept în atenția publicului. Se pleacă de la premiza că dacă entitățile importante sunt dispuse să iasă un pic din sfera propriei activități și să pună bazele unor proiecte commune eficiente, atunci oamenii vor vedea că există posibiliatea de a acționa de o manieră care să facă diferența.
„La LG credem în Sustenabilitatea 2.0. Suntem convinși că firmele trebuie să privească dincolo de impactul activității proprii și să facă un pas înainte pentru a conduce proiecte colective care contribuie la recuperarea ecosistemelor noastre, trecând la acțiune și mobilizând întreaga societate”, subliniază Jaime de Jaráiz, Președinte și CEO al LG Electronics Spania.
Cauzele mari necesită alianțe mari, susțin cei de la compania amintită. Tocmai de aceea un pilon esențial în angajamentul lor față de Sustenabilitatea 2.0 este „Another Hanok”, locul în care compania se întâlnește cu alte firme și reprezentanți ai administrației publice pentru a-i invita să acționeze pentru un viitor mai bun.
Este o casă sustenabilă, neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și dotată cu inteligență artificială, proiectată în stil coreean tradițional și echipată cu cele mai recente tehnologii LG.
Acest spațiu este inima Mișcării Smart Green Spania, gândit ca un loc pentru societate, pentru viitor și pentru planetă. Peste 400 de companii, peste 70 de CEO, instituții publice, președinți de regiuni, miniștri, vicepreședinți și aproape 20 de ambasadori i-au trecut pragul. În esență, „Another Hanok” este un vehicul menit să inspire schimbarea și să mobilizeze întreaga societate pentru a acționa pentru planetă – pentru că fiecare gest contează.
Smart Green – proiectul care se dorește a fi un exemplu și un început
Ne-am obișnuit să fim înconjurați de lucruri smart. Telefonul, ceasul, mașina, sistemul de iluminat și de încălzire, toate funcționează pe bază de algoritmi care știu ce au de făcut și care ne lasă doar postura de spectatori. Asta până când se strică și atunci descoperim cu groază cât suntem de dependenți.
Poate de aceea utăm că acest cuvânt are, în limba engleză mai multe sensuri, diferențiate subtil între ele. Unul dintre acestea este legat de simțul practic, de eficiență.
În acest areal se identifică și proiectul Smart Green, lansat de cei e la LG în 2017 cu scopul de a contribui la sustenabilitate și de a-și aduce aportul în regenerarea ecosistemelor și protejarea planetei, sub conceptul de Sustenabilitate 2.0. Astfel, mișcarea Smart Green se bazează pe trei piloni fundamentali pentru viitorul planetei: Smart Green Trees, Smart Green Bees și Smart Green Seas. Fiecare dintre aceste proiecte își propune să aibă un impact direct asupra ecosistemului terestru, animal și marin, respectiv, și urmărește, de asemenea, implicarea altor companii și instituții, precum și a cetățenilor, deoarece, nu-i așa? – doar societatea se poate salva pe sine.
Smart Green Trees: 48 de milioane de copaci pe an
Smart Green Trees a fost inițiativa emblematică cu care a luat naștere mișcarea Smart Green în Spania. Obiectivul este de a contribui la plantarea a 48 de milioane de copaci pe an – câte unul pentru fiecare cetățean spaniol – un gest simbolic menit să sublinieze că fiecare persoană are un rol activ în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Activitatea a început cu angajații companiei care au plantat copaci manual în Las Rozas (Madrid) și în Portugalia, concentrându-se pe reîmpădurirea zonelor afectate de incendii și secetă. Treptat, au fost introduse tehnologii precum dronele, semințele inteligente și Big Data, pentru optimizarea procesului de reîmpădurire. În primele etape ale proiectului s-au alăturat colaboratori precum Microsoft, Carrefour sau Ibercaja.
Smart Green Trees a continuat până a devenit un proiect SMART, moment în care s-a adoptat tehnica japoneză de reîmpădurire naturală Nendo Dango, organizând ateliere în școli și grădinițe în colaborare cu administrațiile locale din întreaga Spanie. Metoda, concepută de japonezul Masanobu Fukuoka, constă în învelirea semințelor autohtone în bile de argilă și compost, uscarea lor timp de două săptămâni, apoi aruncarea acestora în natură, pentru a proteja semințele în fazele inițiale de germinare.
Până în prezent, LG a contribuit la reîmpădurirea a peste 4,5 milioane de potențiali arbori, arbuști și plante erbacee, apropiindu-se progresiv de obiectivul ambițios propus.
Smart Green Bees: 48 de milioane de albine iberice
Smart Green Bees este un alt proiect de vârf, care urmărește impactul direct asupra captării de CO2. Scopul este repopularea cu 48 de milioane de albine iberice – Apis mellifera, o specie spaniolă importantă, fiind singura capabilă să polenizeze 100% din flora iberică și ale cărei populații sunt în declin din diverse motive.
Cu sprijinul unei rețele de apicultori din toată Spania – El Rincón de la Abeja – și cu participarea altor companii, Smart Green Bees dezvoltă stupine în diverse zone ale țării: Málaga, Barcelona, Madrid, Guadalajara, Canare sau El Bierzo (León).
Fiecare stup generează trei noi regine, care la rândul lor creează alte trei stupine, triplând astfel numărul inițial, ajungându-se deja la 9 milioane de albine. Prin instalarea unor sisteme de monitorizare avansate, se controlează creșterea demografică și bunăstarea acestora, prin parametri precum umiditatea, temperatura, greutatea sau indicele albinelor culegătoare.
Smart Green Seas: recuperarea Mării Mediterane prin plantarea de Posidonia
Smart Green Seas este cea mai recentă inițiativă a mișcării Smart Green și își propune plantarea de Posidonia oceanica în Marea Mediterană. Această plantă are o capacitate extraordinară de a reduce nivelul de CO2 din atmosferă (până la de 40 de ori mai mult decât o hectar de pădure mediteraneană și de 16 ori mai mult decât Amazonul) și îl fixează de mii de ani, motiv pentru care conservarea sa este esențială în combaterea crizei climatice.
LG colaborează în acest caz cu Asociația Vellmarí, experți în protecția solului marin dintre Formentera și Ibiza, pentru dezvoltarea unei pepiniere submarine cu noi exemplare de Posidonia și restaurarea pajiștilor afectate de ancorarea bărcilor și alte activități maritime din zonă.
Prin colectarea de semințe, germinarea și plantarea rizomilor de către scafandri, Smart Green Seas contribuie la recuperarea acestei plante, considerată cel mai longeviv organism de pe planetă. De la lansarea proiectului, au fost recuperate peste 15.500 de plăntuțe.
Mișcarea Smart Green nu este singura acțiune întreprinsă de LG în angajamentul său pentru sustenabilitate. Această noțiune se reflectă, de asemenea, în întreaga sa activitate și strategie de afaceri – un exemplu fiind inovația sa verde și „eco-tehnologia”, care urmăresc eficiența și durabilitatea produselor, precum și dezvoltarea unui design, ambalaj și sistem de transport din ce în ce mai prietenos cu mediul înconjurător, susțin reprezentații comapniei.