Pentru Papa Francisc, mâncarea era un fel de dar al lui Dumnezeu pentru oameni și un simbol al vieții. „Spune-mi cum mănânci și îți spun ce suflet ai”

Papa Francesco la masă cu săracii de Ziua mondiala a sărăciei în 2019 Papa Francesco la masă cu săracii, în 2019. foto: .greenfoodcatering.it

În contextul trecerii în neființă a Papei Francesco, media italiene scot în evidență, printre altele, și relația acestuia cu mâncarea și percepția pe care o avea despre ea. Papa Bergoglio iubea faptul de a sta la masă și considera alimentația o formă de apropiere de Dumnezeu. Mâncarea a fost dintotdeauna pentru papa Francisc un simbol al vieții și o formă de apropiere între oameni și popoare, scrie cotidianul La Repubblica.

Ziarul amintește cuvintele rostite de acesta la audiența din 10 ianuarie 2024, cu puțin peste un an în urmă: „Spune-mi cum mănânci și îți voi spune ce suflet ai.” Mâncatul, credea el, este un gest profund uman care ne duce înapoi la origini și, în același timp, la comuniunea cu ceilalți: „Alimentația este manifestarea a ceva interior, arată înclinația spre echilibru sau, dimpotrivă, spre exces, capacitatea de a mulțumi sau pretenția arogantă de autonomie, empatia celui care știe să împartă mâncarea cu cel în nevoie sau egoismul celui care o acumulează doar pentru sine.În modul în care mâncăm se revelează lumea noastră interioară, obiceiurile noastre, este o manifestare a minții.”

Relația personală cu mâncarea

Despre relația sa cu masa și mâncare, Pontiful a vorbit de multe ori, foarte deschis, după alegerea sa în 2013.

În februarie 2022, invitat într-o emisiune pe unul dintre principalele canale Rai, a dezvăluit că, în copilărie, voia să devină măcelar. Nu neapărat dintr-o pasiune pentru asado (friptura argentiniană) – pasiune de altfel de înțeles, fiind născut în cartierul Flores din Buenos Aires, într-o țară faimoasă pentru carnea sa de calitate – ci pentru borseta „magică” plină cu bani a măcelarului, pe care micul Jorge Mario Bergoglio o privea uimit.

El a făcut cunoscut într-o carte că a început încă de mic să gătească, preparând feluri de mâncare precum calamari umpluți, preferații familiei sale. „Mama mea a rămas paralizată după ce a născut ultimul copil, al cincilea. Când ne întorceam de la școală o găseam așezată, curățând cartofi, cu toate celelalte ingrediente pentru prânz deja pregătite. Ne spunea cum trebuia să le amestecăm și să le gătim”, a povestit el, citat de lucrarea „El Jesuita” , apărută în 2010.

Papa Bergoglio era cunoscut ca fiind o persoană căreia îi place să mănânce și apreciază mâncărurile simple, atât de cunoscut că un alt autor italian, Roberto Alborghetti, i-a dedicat cartea „La masă cu Papa Francisc. Mâncarea în viața lui Jorge Mario Bergoglio” (2018).

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ce mâncăruri prefera papa Francesco

Sergio Dussin, cunoscut bucătar la papilor, în serviciu încă de pe vremea Papei Ioan Paul al II-lea, a spus într-un interviu că papa Francisc mânca deseori „pâine, brânză bună și pizza”, că alterna pastele preparate simplu cu orezul, iar ca fel principal prefera pește sau carne albă, dar nu mai mult de două ori pe săptămână. De asemenea, consuma cu plăcere fructe și legume provenite de la ferma de la reședința papală de vară de la Castel Gandolfo, în apropiere de Roma. Alte surse indică și o anume preferință pentru empanadas argentiniene.

Iubea în general bucătăria italiană, date fiind originile piemonteze ale familiei sale, emigrată în Argentina. În noiembrie 2022, când a mers să-și regăsească rădăcinile în Piemonte, a fost invitat la masă de verișoara sa Carla Rabezzana. Meniul acelui prânz a constat în ravioli del plin (ravioli piemontezi foarte mici, umpluți de regulă cu carne), salată a la russe și bonet, un desert piemontez de tip budincă, care se prepară din ouă, cacao și fursecuri amaretti, cu migdale.

De alfel, sunt nenumărate episoadele în care Papa Bergolio și-a arătat entuziasmul pentru vreo înghețată sau vreun alt preparat ieșit din comun, pe care le savura atunci când, încă în putere, ieșea de unul singur pe scuter în plimbare prin centrul capitalei italiene.

Cât despre plăcerea multora dintre noi de a savura câte o felie de tort, a recomandat puțină îngăduință.  „Păcatul celui care cedează în fața unei felii de tort, în fond nu provoacă mari un rău atât de mare…”, a spus el în același discurs de acum un an. Destul de relevant, pentru un papă care își încheia intervenția din fiecare duminică din piazza San Pietro de la Vatican urând tuturor celor prezenți „poftă bună!”.

Atenția Papei pentru risipa alimentară și problema ambientală

În discursurile sale a fost întotdeauna prezent un mesaj împotriva risipei și legat de necesitatea de a regândi sistemul de producție și distribuție a alimentelor pentru a-l face mai echitabil, amintește și cotidianul Corriere della Sera.

Cu mâncarea „nu se glumește”, repeta el adesea Bergoglio, cuvintele fiind dublate de gesturi, aparent mici: în timpul uneia dintre vizitele sale la bucătăresele Casei Santa Marta, rezidența papală, le-a recomandat să nu arunce apa în care fusese fiartă cicoarea. „Eu o beau cu plăcere”, le-a spus el, imitând un vechi obicei rural de a bea apa în care fierbeau verdețurile.

Papa Bergoglio, amintește aceeași sursă, a promovat o gestionare rațională și atentă a alimentelor care ajung pe mesele de la Vatican, provenite în întregime din ferme pontificale etice și sustenabile. Și, înaintea tuturor, a deschis spațiile pontificale persoanelor aflate în dificultate, primindu-i cu el la masă. O acțiune cu puternică valență simbolică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *