Persoanele cu afecțiuni cronice ar trebui să adapteze meniul festiv în funcție de afecțiuni. Carnea de miel ar trebui consumată cu prudență, atrag atenția medicii.
Festinul pascal, o tentație cu riscuri
Sărbătorile pascale aduc bucurie și mese îmbelșugate. Dar pot deveni o provocare pentru organism, mai ales după post, potrivit Radio România Rador. Medicii atrag atenția că, pentru persoanele cu boli cronice, alimentația dezechilibrată poate agrava simptomele.
„Nu interzici nimic unui om într-o perioadă de sărbătoare, dar le recomand să fie prudenți”, spune dr. Crenguța Lambă, medic de familie. Ea subliniază importanța adaptării meniului pascal la particularitățile fiecărui pacient. „Să își adapteze cumva obiceiurile noastre culinare de Paște la specificul bolii cronice, dacă suferă de diabet sau de boli cardiovasculare.”
Porții mici, dar savurate cu bucurie
Specialista recomandă ca mesele să fie echilibrate și porțiile reduse. „Să guste, să își adapteze porții mici de mâncare, astfel încât să se simtă bine de sărbătoare, dar în același timp să fie conștienți de menținerea stării de sănătate.”
Un avertisment special vizează consumul de carne de miel. „Mielul este un aliment pe care noi îl considerăm ca fiind foarte gras și atunci orice boală cronică, mai ales la pacienți mai vârstnici, poate să fie accentuată ca simptomatologie de un exces alimentar”, explică medicul.
Fructele, legumele și mișcarea – recomandări de bază
Pentru a menține echilibrul, este important ca legumele și fructele să nu lipsească din meniu. De asemenea, o scurtă plimbare după masă poate avea efecte benefice asupra digestiei și stării generale.